Katalóg súborov na externých médiách (externý disk, CD, DVD). Ako základná náhrada napr. za "Where Is It?"
Výhody:
---------
- katalóg súborov na offline médiách (ext. disk, CD, DVD,...)
- možnosť vyhľadania súborov bez toho, aby boli fyzicky prítomné na online disku
- organizovanie súborov (napr. súbory s fragmentami videa, zvuku) bez toho, aby boli fyzicky prítomné na online disku
- posúva Salamander do pozície katalógu - je to nová funkcia, ktorá by bola v rámci organizátora súborov jedinečná
Princíp činnosti:
-----------------
- podstata je v tom, že súboru akoby pridáme atribút "offline" hovoriaci, že súbor sa nachádza na offline médiu a tu je len jeho hlavička
- offline súbor sa zobrazí odlišnou farbou napr. zelenou
- offline súbor je textový súbor, ktorý má názov ako pôvodný súbor s ďalšou príponou "OFFLINE" a vnútri obsahuje informácie o pôvodnom súbore
- Salamander nezobrazí pri takomto súbore príponu "OFFLINE" a jeho dĺžku a atribúty zoberie z informácií uvedených vnútri offline odkazu
- je potrebné preprogramovať len zobrazovanie a vyhľadávanie súboru; kopírovanie, presun a pod. zostávajú nezmenené
- zmena súboru/adresáru na offline a online sa dá realizovať už napr. prostredníctom 2 pluginov (make folder OFFLINE alebo ONLINE), ktoré z fyzických súborov vytvoria offline súbory a naopak
Katalóg súborov na externých médiách (externý disk, CD, DVD)
Katalóg súborov na externých médiách (externý disk, CD, DVD)
- Attachments
-
- Priklad zobrazenia offline suboru zelenou
farbou. - Image3.png (29.85 KiB) Viewed 7089 times
-
- Plugin Developer
Re: Katalóg súborov na externých médiách (externý disk, CD, DVD)
Zkuste cesky produkt Disk Explorer Pro:alladinboy2 wrote:Katalóg súborov na externých médiách (externý disk, CD, DVD). Ako základná náhrada napr. za "Where Is It?"
http://www.tjelinek.com/main.php?section=d
Pro prohlizeni jeho databazi existuje i plugin pro Total Commandera.
Za pomoci jineho pluginu, ktery najdete na techto forech (Total Commander File System Proxy Plugin - viz http://forum.altap.cz/viewtopic.php?t=2166 a http://www.manison.cz/products/tcproxy.php?Lang=en) by melo jit pouzit jej i v Salamaderu
Disk Explorer Plugin
Dakujem za tip. Plugin sa mi ale zial nepodarilo rozchodit - vola sa ded.wcx a proxy plugin ocakava ded.wfx
Neviem aky je medzi nimi rozdiel.
V kazdom pripade mi islo ale o integraciu katalogu inym sposobom - novym chapanim suboru ako OFFLINE suboru, nie ako ku prezeraniu katalogu. T. j. hlavny benefit ma byt v tom, ze OFFLINE a skutocne (nazvime ich ONLINE) subory budu premiesane. Nebude existovat ziadny centralny katalog alebo nieco podobne. Vysvetlim to nasledovne:
Predstavme si, ze mam 10000 DVD datovych medii. Tieto media sa mi vsetky nezmestia nakopirovat na jeden interny HDD. Preto mozem spravit taku vec, ze subory skopirujem len ako nazvy a ich tela ignorujem (budu mat dlzku 0 bajtov, ale nazvy a atributy zostanu skopirovane z povodneho suboru). Nazvime tieto skratene subory akoze su OFFLINE subory. Vznikne mi teda stromova struktura povodneho DVD niekde na internom HDD. Pri vyhladavani konkretneho suboru zatial teda nepotrebujem povodne DVD, ani ziadny katalog, ani ziadny SW - postaci bezny suborovy manazer (Windows Explorer, AS, TC,...). Teraz pokracujme dalej. Nakopirujem na interny HDD dalsie DVD. A postupujem dalej, az mam na internom HDD 10000 DVD "odkazov", t. j. replikacii adresaroveho a nazvoveho stromu, pricom kazdy subor ma dlzku 0B (i ked na disku zabera 4kB, ale toto ma netrapi pre pochopenie principu - neskor doplnim optimalizacnu metodu).
Toto nie je zatial nic prakticke. Ale:
Nevyhovuje mi adresarova struktura povodnych DVD a preto si zoskupim jednotlive subory (mam na mysli tie 0B OFFLINE kopie) a podla uvazenia si ich prekopirujem alebo popresuvam medzi existujuce ONLINE subory na internom HDD bez ohladu na to, na ktorom mediu povodne boli. Vznikne mi teda na internom HDD zmiesanie tychto suborov s normalnymi subormi. To, ze subor je OFFLINE zatial rozoznam len podla jeho dlzky 0B. Tymto sposobom si mozem urobit poriadok medzi vsetkymi subormi (nieco take, ako keby som v beznych "katalogizeroch" pozaradoval do kategorii, ale toto je pohodlnejsie). Dokonca mozem tieto OFFLINE subory aj prekopirovat (namnozit) podla uvazenia a teda budem mat viac tych istych OFFLINE suborov, pricom telo suboru je stale len na niektorom z DVD. Takto si mozem usporiadat MP3ky, dokumenty jedneho projektu, ktore ale z dovodu kapacity a casu kedy vznikli boli na viacerych DVD a zaroven vznikali v case postupne. Vytvorim si na internom HDD jeden adresar s nazvom projektu napr. STAVBA a popresuvam si sem OFFLINE subory (tie 0B=SIZE) do tohto adresara STAVBA. Nezaujima ma, na ktorom mediu boli povodne, proste si subory zorganizujem podla uvazenia, podla novej potreby, vytvorim si novu filozofiu adresarovej struktury. Pri tomto organizovani suborov mozem jeden subor navyse nakopirovat aj do viacerych projektovych adresarov. Podobne ako by som jednu MP3 mohol zaradit do viacerych adresarov, pricom kazdy adresar bude predstavovat jeden PLAYLIST (napr. SVADBA1, DISCO_TATRY) a pod. Vyzera to ako plytvanie miestom, ale kopirujem stale len OFFLINE odkazy.
A teraz pride dolezita chvila. OFFLINE subory samozrejme nemozem pouzivat priamo (maju dlzku 0B). Preto by som potreboval kliknut na pozadovany OFFLINE subor (prip. cely adresar) pravym tlacidlom mysi a vyberat nieco ako "make online" (alebo pouzit plugin). Pocitac pohlada vsetky OFFLINE subory v danom adresari, pozistuje media na ktorych sa subory fyzicky nachadzaju a postupne mi oznami vo vzostupnom poradi, ktore media mam vlozit, aby mohol konvertovat OFFLINE subory na ONLINE (napr. DVD 0543, 0643 a 7864). Tym padom je cely adresar pripraveny k pouzivaniu, napr. k prehravaniu ak je to playlist a pod. Zaroven existuje opacny plugin "make OFFLINE", ktory konvertuej fyzicke subory spat na OFFLINE. Tu je pozoruhodne, ze si sam zisti, ktore subory uz mam na mediach a tieto nebude treba opat vkladat (pozn. tento princip tu pre jednoduchost nevysvetlujem, jedno z rieseni vysvetlim v pripade zaujmu). To znamena, nemusim si vobec pamatat, ci uz mam nieco nahrate na nejakom DVD - ak ho mam, system to rozozna a urobi zo suboru OFFLINE. Ak to este nemam na mediu, ponecha subor v adresari ONLINE. Toto je dalsia prakticka vlastnost - system vie sam rozoznat, ci je subor uz niekde na DVD bez mojej interakcie. Tym padom nevznikaju duplicity suborov pri nahravani noveho adresar napr. na nove DVD. Mozem pred nahratim noveho adresara na DVD vykonat "make OFFLINE" a zostanu mi uplne len subory, ktore este na inom DVD nemam a tie co uz mam sa transformuju na OFFLINE subory. OFFLINE subory na DVD teda mozu odkazovat aj na subory fyzicky na inom mediu. Tym padom mi dochadza k inkrementalnemu nahratiu na DVD.
Predpokladom tejto funkcnosti - a zaroven predpokladom upravy Altap Salamanderu je to - ze OFFLINE subor sa neda riesit tym, ze vynecham telo a subor bude mat dlzku 0B. Jednak stracam informaciu o povodnej dlzke suboru, jednak nemam informaciu, kde povodny subor bol. Da sa to riesit tym, ze OFFLINE subor nebude mat dlzku 0B, ale prave v nom budu informacie o povodnej dlzke suboru, jeho nazve a umiestneni. OFFLINE subor teda mozeme chapat nieco ako LNK subor. Pouzivatela prave ani tak nezaujima dlzka tohto OFFLINE prakticky textoveho suboru, ale bolo by prakticke, aby ALTAP SALAMANDER OFFLINE subor rozoznal a zobrazil dlzku suboru tu, ktora sa uvadza dnu v OFFLINE subore. Zaroven OFFLINE subor by som odlisil napr. farbou. Tato uprava ale neviem, ci sa da vobec zrealizovat iba formou pluginu. Sice NTFS uz ma myslienku niecoho podobneho (atribut OFFLINE), ale v SDK pisu, ze i ked je tento atribut k dispozicii vo WinXP, jeho realne fungovanie bude az vo Vista (aj to neviem ako presne). Tzn. ALTAP SALAMANDER by mohol simulovat OFFLINE atribut aj na FAT tym, ze OFFLINE subor bude mat priponu napr. OFFLINE. Pri prezerani obsahu HDD ked narazi SALAMANDER na OFFLINE priponu, nacita vnutorne informacie a ked sa "podozrenie" na OFFLINE subor potvrdi, povazuje ho za offline subor, priponu OFFLINE zobrazovat nebude, ale nacita z neho korektnu dlzku, odlisi farbou, prip. v novom stlpci zobrazi nazov medzia (celu cestu netreba), kde sa prislusny subor nachadza. Kopirovanie suboru ani presun sa nemeni - presuva a kopiruje sa OFFLINE subor ako OFFLINE subor.
Snad je to pochopitelne ako technicky, tak aj svojim prinosom a preto zvyhodnenymi vlastnostami v porovnani s inymi katalogizacnymi SW (ako Where Is It, Disk Explorer a pod.).
Co myslite, bola by takato funkcia niekomu okrem mna uzitocna?

V kazdom pripade mi islo ale o integraciu katalogu inym sposobom - novym chapanim suboru ako OFFLINE suboru, nie ako ku prezeraniu katalogu. T. j. hlavny benefit ma byt v tom, ze OFFLINE a skutocne (nazvime ich ONLINE) subory budu premiesane. Nebude existovat ziadny centralny katalog alebo nieco podobne. Vysvetlim to nasledovne:
Predstavme si, ze mam 10000 DVD datovych medii. Tieto media sa mi vsetky nezmestia nakopirovat na jeden interny HDD. Preto mozem spravit taku vec, ze subory skopirujem len ako nazvy a ich tela ignorujem (budu mat dlzku 0 bajtov, ale nazvy a atributy zostanu skopirovane z povodneho suboru). Nazvime tieto skratene subory akoze su OFFLINE subory. Vznikne mi teda stromova struktura povodneho DVD niekde na internom HDD. Pri vyhladavani konkretneho suboru zatial teda nepotrebujem povodne DVD, ani ziadny katalog, ani ziadny SW - postaci bezny suborovy manazer (Windows Explorer, AS, TC,...). Teraz pokracujme dalej. Nakopirujem na interny HDD dalsie DVD. A postupujem dalej, az mam na internom HDD 10000 DVD "odkazov", t. j. replikacii adresaroveho a nazvoveho stromu, pricom kazdy subor ma dlzku 0B (i ked na disku zabera 4kB, ale toto ma netrapi pre pochopenie principu - neskor doplnim optimalizacnu metodu).
Toto nie je zatial nic prakticke. Ale:
Nevyhovuje mi adresarova struktura povodnych DVD a preto si zoskupim jednotlive subory (mam na mysli tie 0B OFFLINE kopie) a podla uvazenia si ich prekopirujem alebo popresuvam medzi existujuce ONLINE subory na internom HDD bez ohladu na to, na ktorom mediu povodne boli. Vznikne mi teda na internom HDD zmiesanie tychto suborov s normalnymi subormi. To, ze subor je OFFLINE zatial rozoznam len podla jeho dlzky 0B. Tymto sposobom si mozem urobit poriadok medzi vsetkymi subormi (nieco take, ako keby som v beznych "katalogizeroch" pozaradoval do kategorii, ale toto je pohodlnejsie). Dokonca mozem tieto OFFLINE subory aj prekopirovat (namnozit) podla uvazenia a teda budem mat viac tych istych OFFLINE suborov, pricom telo suboru je stale len na niektorom z DVD. Takto si mozem usporiadat MP3ky, dokumenty jedneho projektu, ktore ale z dovodu kapacity a casu kedy vznikli boli na viacerych DVD a zaroven vznikali v case postupne. Vytvorim si na internom HDD jeden adresar s nazvom projektu napr. STAVBA a popresuvam si sem OFFLINE subory (tie 0B=SIZE) do tohto adresara STAVBA. Nezaujima ma, na ktorom mediu boli povodne, proste si subory zorganizujem podla uvazenia, podla novej potreby, vytvorim si novu filozofiu adresarovej struktury. Pri tomto organizovani suborov mozem jeden subor navyse nakopirovat aj do viacerych projektovych adresarov. Podobne ako by som jednu MP3 mohol zaradit do viacerych adresarov, pricom kazdy adresar bude predstavovat jeden PLAYLIST (napr. SVADBA1, DISCO_TATRY) a pod. Vyzera to ako plytvanie miestom, ale kopirujem stale len OFFLINE odkazy.
A teraz pride dolezita chvila. OFFLINE subory samozrejme nemozem pouzivat priamo (maju dlzku 0B). Preto by som potreboval kliknut na pozadovany OFFLINE subor (prip. cely adresar) pravym tlacidlom mysi a vyberat nieco ako "make online" (alebo pouzit plugin). Pocitac pohlada vsetky OFFLINE subory v danom adresari, pozistuje media na ktorych sa subory fyzicky nachadzaju a postupne mi oznami vo vzostupnom poradi, ktore media mam vlozit, aby mohol konvertovat OFFLINE subory na ONLINE (napr. DVD 0543, 0643 a 7864). Tym padom je cely adresar pripraveny k pouzivaniu, napr. k prehravaniu ak je to playlist a pod. Zaroven existuje opacny plugin "make OFFLINE", ktory konvertuej fyzicke subory spat na OFFLINE. Tu je pozoruhodne, ze si sam zisti, ktore subory uz mam na mediach a tieto nebude treba opat vkladat (pozn. tento princip tu pre jednoduchost nevysvetlujem, jedno z rieseni vysvetlim v pripade zaujmu). To znamena, nemusim si vobec pamatat, ci uz mam nieco nahrate na nejakom DVD - ak ho mam, system to rozozna a urobi zo suboru OFFLINE. Ak to este nemam na mediu, ponecha subor v adresari ONLINE. Toto je dalsia prakticka vlastnost - system vie sam rozoznat, ci je subor uz niekde na DVD bez mojej interakcie. Tym padom nevznikaju duplicity suborov pri nahravani noveho adresar napr. na nove DVD. Mozem pred nahratim noveho adresara na DVD vykonat "make OFFLINE" a zostanu mi uplne len subory, ktore este na inom DVD nemam a tie co uz mam sa transformuju na OFFLINE subory. OFFLINE subory na DVD teda mozu odkazovat aj na subory fyzicky na inom mediu. Tym padom mi dochadza k inkrementalnemu nahratiu na DVD.
Predpokladom tejto funkcnosti - a zaroven predpokladom upravy Altap Salamanderu je to - ze OFFLINE subor sa neda riesit tym, ze vynecham telo a subor bude mat dlzku 0B. Jednak stracam informaciu o povodnej dlzke suboru, jednak nemam informaciu, kde povodny subor bol. Da sa to riesit tym, ze OFFLINE subor nebude mat dlzku 0B, ale prave v nom budu informacie o povodnej dlzke suboru, jeho nazve a umiestneni. OFFLINE subor teda mozeme chapat nieco ako LNK subor. Pouzivatela prave ani tak nezaujima dlzka tohto OFFLINE prakticky textoveho suboru, ale bolo by prakticke, aby ALTAP SALAMANDER OFFLINE subor rozoznal a zobrazil dlzku suboru tu, ktora sa uvadza dnu v OFFLINE subore. Zaroven OFFLINE subor by som odlisil napr. farbou. Tato uprava ale neviem, ci sa da vobec zrealizovat iba formou pluginu. Sice NTFS uz ma myslienku niecoho podobneho (atribut OFFLINE), ale v SDK pisu, ze i ked je tento atribut k dispozicii vo WinXP, jeho realne fungovanie bude az vo Vista (aj to neviem ako presne). Tzn. ALTAP SALAMANDER by mohol simulovat OFFLINE atribut aj na FAT tym, ze OFFLINE subor bude mat priponu napr. OFFLINE. Pri prezerani obsahu HDD ked narazi SALAMANDER na OFFLINE priponu, nacita vnutorne informacie a ked sa "podozrenie" na OFFLINE subor potvrdi, povazuje ho za offline subor, priponu OFFLINE zobrazovat nebude, ale nacita z neho korektnu dlzku, odlisi farbou, prip. v novom stlpci zobrazi nazov medzia (celu cestu netreba), kde sa prislusny subor nachadza. Kopirovanie suboru ani presun sa nemeni - presuva a kopiruje sa OFFLINE subor ako OFFLINE subor.
Snad je to pochopitelne ako technicky, tak aj svojim prinosom a preto zvyhodnenymi vlastnostami v porovnani s inymi katalogizacnymi SW (ako Where Is It, Disk Explorer a pod.).

Re: Disk Explorer Plugin
WFX je filesystem plugin, pro který je TCFS proxy určen. WCX naproti tomu je packer plugin. WCX je pro rozbalování a vytváření archivů, WFX slouží ke speciálním účelům, třeba jako správce procesů.alladinboy2@azet.sk wrote:Dakujem za tip. Plugin sa mi ale zial nepodarilo rozchodit - vola sa ded.wcx a proxy plugin ocakava ded.wfxNeviem aky je medzi nimi rozdiel.
Nápad, že na disku budou data uložena nezávisle (rozuměj: nezávisleji než dnes) na souborech, která na ně ukazují, je docela starý, ale zatím se to nepodařilo prosadit. Koncept se sice neprosadil, ale díky hardlinkům (cs.wiki) se dá dosáhnout stejného efektu.alladinboy2@azet.sk wrote:Pri tomto organizovani suborov mozem jeden subor navyse nakopirovat aj do viacerych projektovych adresarov. Podobne ako by som jednu MP3 mohol zaradit do viacerych adresarov, pricom kazdy adresar bude predstavovat jeden PLAYLIST (napr. SVADBA1, DISCO_TATRY) a pod. Vyzera to ako plytvanie miestom, ale kopirujem stale len OFFLINE odkazy.
Ovšem musely by se řešit i změny souborů - tedy porovnávat nejen samotnou existenci daného souboru na externím mediu, ale i jeho velikost a obsah/md5 checksum (cs.wiki). Teoreticky, při neexistenci optimalizací, by se při příkazu make offline musel soubor archivovat na medium, i pokud by se od své staré kopie lišil jen jedním atributem.alladinboy2@azet.sk wrote:Zaroven existuje opacny plugin "make OFFLINE", ktory konvertuej fyzicke subory spat na OFFLINE. Tu je pozoruhodne, ze si sam zisti, ktore subory uz mam na mediach a tieto nebude treba opat vkladat (pozn. tento princip tu pre jednoduchost nevysvetlujem, jedno z rieseni vysvetlim v pripade zaujmu). To znamena, nemusim si vobec pamatat, ci uz mam nieco nahrate na nejakom DVD - ak ho mam, system to rozozna a urobi zo suboru OFFLINE. Ak to este nemam na mediu, ponecha subor v adresari ONLINE. Toto je dalsia prakticka vlastnost - system vie sam rozoznat, ci je subor uz niekde na DVD bez mojej interakcie. Tym padom nevznikaju duplicity suborov pri nahravani noveho adresar napr. na nove DVD. Mozem pred nahratim noveho adresara na DVD vykonat "make OFFLINE" a zostanu mi uplne len subory, ktore este na inom DVD nemam a tie co uz mam sa transformuju na OFFLINE subory. OFFLINE subory na DVD teda mozu odkazovat aj na subory fyzicky na inom mediu. Tym padom mi dochadza k inkrementalnemu nahratiu na DVD.
Tady je největší zádrhel - vzhledem k tomu, že NTFS už má atribut offline, určený víceméně k tomuto účelu, nikdo nebude vynalézat kolo dvakrát. I když toto "kolo" ještě vlastně Microsoft pořádně nevynalezl, je očekávatelné, že k tomu dojde, a v tom případě by jeho implementace jasně převládla a neurčité množství práce na předcházející implementaci by se muselo zahodit. (Nemůžu si teď vzpomenout na adekvátní příklad, ale tuším, že něco takového už se stalo.) Tím spíš, že pro fileservery je tento koncept nutnost a už dlouhou dobu existuje několikero podobných systémů. Více informací o vynalezených kolech: en.wikialladinboy2@azet.sk wrote:Sice NTFS uz ma myslienku niecoho podobneho (atribut OFFLINE), ale v SDK pisu, ze i ked je tento atribut k dispozicii vo WinXP, jeho realne fungovanie bude az vo Vista (aj to neviem ako presne). Tzn. ALTAP SALAMANDER by mohol simulovat OFFLINE atribut aj na FAT tym, ze OFFLINE subor bude mat priponu napr. OFFLINE.
Jinak atribut není o tom, jestli je k dispozici v XP nebo ve Vistě, ten atribut je vlastností NTFS a program, který ho využije, může běžet teoreticky i na 2000.
Ano, je to užitečné, ale pravděpodobně nikdo není takový blázen (myšleno v dobrém), aby to programoval pro Salamandera. Když už, tak by to bylo celosystémové a Salamander by pouze tyto offline soubory podporoval, ne naopak - že by Salamander offline soubory spravoval kompletně a zbytek systému o tom neměl ponětí. (Takhle (ne)funguje CVS a SVN.)alladinboy2@azet.sk wrote:Snad je to pochopitelne ako technicky, tak aj svojim prinosom a preto zvyhodnenymi vlastnostami v porovnani s inymi katalogizacnymi SW (ako Where Is It, Disk Explorer a pod.).
Ελληνικά rulez.
Odpoved na reakciu
Ďakujem za prečítanie a reakciu na príspevok aj za vysvetlenie rozdielu v pluginoch. Nepríjemné je, že uvedený plugin nám ale nerieši samostatnosť súborov a ich premiešanie s ONLINE súbormi.
Ako píšete, myšlienka uloženia samostatných súborov môže byť skutočne stará. Napriek tomu to neznamená odradenie od zámeru - práve naopak. Pozn. Spomeniem príklad, ako dlho (resp. krátko) sa predávajú bežné dovolenkové kufre na kolieskach, hoci boli vymyslené už veľmi dávno. Doteraz sme ich nosili v rukách. Prečo?
Hardlinky som si na NTFS vyskúšal. Žiaľ nefungovali mi spoľahlivo - MS (alebo ja?) to zrejme nedotiahol. Hardlink totiž funguje len na tom istom logickom disku - pokiaľ som vytvoril hardlink odkazujúci na iný logický disk, nefungovali mi niektoré veci (napr. odstránenie súboru alebo adresáru a pod.). Neviem kde som urobil chybu, skúšal som to na viacerých PC a všade ten istý problém. Hardlink som vytvoril funkciou API podľa MSDN. Ale aj keby hneď tieto hardlinky fungovali vo Windowse, nemohli by rovnako ukazovať na súbor na externom médiu, čiže to opäť nie je to isté, čo opisujem. Efekt by teda nebol ten istý.
Zmeny súborov mám vymyslené (to je to čo som v článku neopisoval) presne tak ako píšete - výpočtom a uložením MD5 do linku. Preto je to odolné aj na premenovanie súboru a s vysokou pravdepodobnosťou nájdem duplicitu súboru aj keď daný súbor fyzicky nemám k dispozícii. MD5 sa môže opakovať aj pri rôznych súboroch, preto bude po analýze zobrazené ešte voliteľne dialógové okno pre interakciu s používateľom, či duplicitné súbory sa skutočne môžu vymazať (pri akcii MAKE OFFLINE).
Atribút OFFLINE v NTFS ma zaujal dávnejšie i keď som nenašiel nejakú zmienku o podrobnom princípe a napr. o evidovaní MD5 pre zástupný súbor.
Predpokladám, že úprava Salamandra navrhovaným spôsobom by bola relatívne jednoduchá - ide len o to, aby sa nezobrazovala v paneli vždy skutočná dĺžka súboru: Ak ide o súbor s príponou OFFLINE (príp. po jeho vnútornej kontrole či fakt je to OFFLINE súbor) by sa zobrazila dĺžka súboru uvedená v tomto linku a nie dĺžka linkového súboru. S ostatnými údajmi v OFFLINE súbore by Salamander nič nerobil (nanajvýš by mohol zobraziť v stĺpci cieľové médium príp. MD5 z linku). Samotný proces MAKE ONLINE a MAKE OFFLINE by som teoreticky zvládol napísať ako plugin (t. j. bez úpravy AS). Problém mi robí jedine to zobrazenie dĺžky súboru príp. jeho atribútov. Ostatné funkcie Salamandra (kopírovanie, presun) by zostali nedotknuté.
Sám som si naprogramoval jednoduchý katalóg súborov (niečo ako Where Is It) a ako storage som použil MS Access databázu. Ale zase je to len katalóg ako každý iný +/- nejaké drobnosti. Nemá také výhody ako toto zavedenie linkov.
Isteže by bolo ideálne, kedy opisovaný spôsob OFFLINE súborov podporoval už dnes filesystém (napr. NTFS). Ale skutočne vieme odhadnúť, kedy to bude reálne? Netrúfam si... na to nemáme dosah.
Ale ak by sme predsa realizovali navrhované riešenie (t. j. nečakať na OFFLINE od MS ani s ním nepracovať), bolo by kompatibilné aj s FAT, aj s CDFS - proste funkcia Salamandera, ktorá robí niečo, čo zatiaľ žiadny manažér. A byť na trhu prvý a originálny. Nebojím sa toho, že by to bola zbytočná práca - ak teda by už dnes viac používateľov privítalo možnosť katalogizácie ich externých médií. Jednoducho za malú námahu by sa stal so Salamandera aj katalóg - čo by snáď nebolo vôbec zlé. Neskôr by sa dala funčnosť v tomto smere rozširovať - v OFFLINE súbore by mohli byť uložené META informácie napr. o názve albumu (ak ide o MP3), prípadne ikona obrázku (ak ide o JPG, BMP,...). Pri OFFLINE súboroch od MS to zrejme nepôjde...
Ďakujem ešte za tip na článok o fileserveroch - skutočne nie som odborník na túto tému a prečítam si najprv článok. Opísané riešenie ma napadlo len čisto z praxe.
Ako píšete, myšlienka uloženia samostatných súborov môže byť skutočne stará. Napriek tomu to neznamená odradenie od zámeru - práve naopak. Pozn. Spomeniem príklad, ako dlho (resp. krátko) sa predávajú bežné dovolenkové kufre na kolieskach, hoci boli vymyslené už veľmi dávno. Doteraz sme ich nosili v rukách. Prečo?
Hardlinky som si na NTFS vyskúšal. Žiaľ nefungovali mi spoľahlivo - MS (alebo ja?) to zrejme nedotiahol. Hardlink totiž funguje len na tom istom logickom disku - pokiaľ som vytvoril hardlink odkazujúci na iný logický disk, nefungovali mi niektoré veci (napr. odstránenie súboru alebo adresáru a pod.). Neviem kde som urobil chybu, skúšal som to na viacerých PC a všade ten istý problém. Hardlink som vytvoril funkciou API podľa MSDN. Ale aj keby hneď tieto hardlinky fungovali vo Windowse, nemohli by rovnako ukazovať na súbor na externom médiu, čiže to opäť nie je to isté, čo opisujem. Efekt by teda nebol ten istý.
Zmeny súborov mám vymyslené (to je to čo som v článku neopisoval) presne tak ako píšete - výpočtom a uložením MD5 do linku. Preto je to odolné aj na premenovanie súboru a s vysokou pravdepodobnosťou nájdem duplicitu súboru aj keď daný súbor fyzicky nemám k dispozícii. MD5 sa môže opakovať aj pri rôznych súboroch, preto bude po analýze zobrazené ešte voliteľne dialógové okno pre interakciu s používateľom, či duplicitné súbory sa skutočne môžu vymazať (pri akcii MAKE OFFLINE).
Atribút OFFLINE v NTFS ma zaujal dávnejšie i keď som nenašiel nejakú zmienku o podrobnom princípe a napr. o evidovaní MD5 pre zástupný súbor.
Predpokladám, že úprava Salamandra navrhovaným spôsobom by bola relatívne jednoduchá - ide len o to, aby sa nezobrazovala v paneli vždy skutočná dĺžka súboru: Ak ide o súbor s príponou OFFLINE (príp. po jeho vnútornej kontrole či fakt je to OFFLINE súbor) by sa zobrazila dĺžka súboru uvedená v tomto linku a nie dĺžka linkového súboru. S ostatnými údajmi v OFFLINE súbore by Salamander nič nerobil (nanajvýš by mohol zobraziť v stĺpci cieľové médium príp. MD5 z linku). Samotný proces MAKE ONLINE a MAKE OFFLINE by som teoreticky zvládol napísať ako plugin (t. j. bez úpravy AS). Problém mi robí jedine to zobrazenie dĺžky súboru príp. jeho atribútov. Ostatné funkcie Salamandra (kopírovanie, presun) by zostali nedotknuté.
Sám som si naprogramoval jednoduchý katalóg súborov (niečo ako Where Is It) a ako storage som použil MS Access databázu. Ale zase je to len katalóg ako každý iný +/- nejaké drobnosti. Nemá také výhody ako toto zavedenie linkov.
Isteže by bolo ideálne, kedy opisovaný spôsob OFFLINE súborov podporoval už dnes filesystém (napr. NTFS). Ale skutočne vieme odhadnúť, kedy to bude reálne? Netrúfam si... na to nemáme dosah.
Ale ak by sme predsa realizovali navrhované riešenie (t. j. nečakať na OFFLINE od MS ani s ním nepracovať), bolo by kompatibilné aj s FAT, aj s CDFS - proste funkcia Salamandera, ktorá robí niečo, čo zatiaľ žiadny manažér. A byť na trhu prvý a originálny. Nebojím sa toho, že by to bola zbytočná práca - ak teda by už dnes viac používateľov privítalo možnosť katalogizácie ich externých médií. Jednoducho za malú námahu by sa stal so Salamandera aj katalóg - čo by snáď nebolo vôbec zlé. Neskôr by sa dala funčnosť v tomto smere rozširovať - v OFFLINE súbore by mohli byť uložené META informácie napr. o názve albumu (ak ide o MP3), prípadne ikona obrázku (ak ide o JPG, BMP,...). Pri OFFLINE súboroch od MS to zrejme nepôjde...
Ďakujem ešte za tip na článok o fileserveroch - skutočne nie som odborník na túto tému a prečítam si najprv článok. Opísané riešenie ma napadlo len čisto z praxe.
-
Re: Odpoved na reakciu
To aby se nezobrazovala realna velikost by ale muselo byt (prudcealladinboy2@azet.sk wrote:Predpokladám, že úprava Salamandra navrhovaným spôsobom by bola relatívne jednoduchá - ide len o to, aby sa nezobrazovala v paneli vždy skutočná dĺžka súboru: Ak ide o súbor s príponou OFFLINE (príp. po jeho vnútornej kontrole či fakt je to OFFLINE súbor) by sa zobrazila dĺžka súboru uvedená v tomto linku a nie dĺžka linkového súboru. S ostatnými údajmi v OFFLINE súbore by Salamander nič nerobil (nanajvýš by mohol zobraziť v stĺpci cieľové médium príp. MD5 z linku). Samotný proces MAKE ONLINE a MAKE OFFLINE by som teoreticky zvládol napísať ako plugin (t. j. bez úpravy AS). Problém mi robí jedine to zobrazenie dĺžky súboru príp. jeho atribútov. Ostatné funkcie Salamandra (kopírovanie, presun) by zostali nedotknuté.

Jiri {x2} Cincura
Nemyslel jsem tím, že hardlinky dokážou to, co tady navrhujete. Ta věta pojednávala o věcech ve svém odstavci - obzvláště tedy existence více stejných souborů zařazených v různých adresářích bez plýtvání místem.alladinboy2@azet.sk wrote:Hardlinky som si na NTFS vyskúšal. Žiaľ nefungovali mi spoľahlivo - MS (alebo ja?) to zrejme nedotiahol. Hardlink totiž funguje len na tom istom logickom disku - pokiaľ som vytvoril hardlink odkazujúci na iný logický disk, nefungovali mi niektoré veci (napr. odstránenie súboru alebo adresáru a pod.). Neviem kde som urobil chybu, skúšal som to na viacerých PC a všade ten istý problém. Hardlink som vytvoril funkciou API podľa MSDN. Ale aj keby hneď tieto hardlinky fungovali vo Windowse, nemohli by rovnako ukazovať na súbor na externom médiu, čiže to opäť nie je to isté, čo opisujem. Efekt by teda nebol ten istý.
Ελληνικά rulez.
Presne tak - vlastnosť podpory špeciálneho zobrazenia (a teda aj dĺžky) by bola konfigurovateľná (default vypnuté). OFFLINE súbor bude vizuálne (farbou) odlíšený od bežného, aby bolo jasné, že dĺžka nie je skutočná. Pri organizácii súborov ak povolím podporu OFFLINE súborov, tak sa zobrazí dĺžka adresára rovnaká, ako po realizácii MAKE ONLINE. Opticky to bude zaberať vždy rovnako miesta či je to už ONLINE alebo OFFLINE (podobná je situácia dnes pri NTFS COMPRESSED súboroch).cincura.net wrote:To aby se nezobrazovala realna velikost by ale muselo byt (prudcealladinboy2@azet.sk wrote:Predpokladám, že úprava Salamandra navrhovaným spôsobom by bola relatívne jednoduchá - ide len o to, aby sa nezobrazovala v paneli vždy skutočná dĺžka súboru: Ak ide o súbor s príponou OFFLINE (príp. po jeho vnútornej kontrole či fakt je to OFFLINE súbor) by sa zobrazila dĺžka súboru uvedená v tomto linku a nie dĺžka linkového súboru. S ostatnými údajmi v OFFLINE súbore by Salamander nič nerobil (nanajvýš by mohol zobraziť v stĺpci cieľové médium príp. MD5 z linku). Samotný proces MAKE ONLINE a MAKE OFFLINE by som teoreticky zvládol napísať ako plugin (t. j. bez úpravy AS). Problém mi robí jedine to zobrazenie dĺžky súboru príp. jeho atribútov. Ostatné funkcie Salamandra (kopírovanie, presun) by zostali nedotknuté.) konfigurovatelne. Abych mohl videt ta "opravdova" cisla, kdyz bych chtel.
Nerozpisoval som ani algoritmus MAKE ONLINE a MAKE OFFLINE - existuje viac riešení (nechce sa mi to písať ak to celé aj tak skončí v koši). Rovnako som nenapísal ani optimalizačné algoritmy - napr. v prípade, že celý obsah adresára je OFFLINE a adresár obsahuje vo svojom vnútre napr. ďalších 1000 všetkých OFFLINE súborov a adresárov, je zbytočné vytvárať 1000 OFFLINE súborov, ale Salamander by zobrazil túto časť stromu z jedného OFFLINE ADRESÁRA (prakticky jeden textový súbor). Tým by sa šetrilo jednak miesto na disku, jednak by stúpla performance. Toto sú už ale advanced features pre ďalšie vylepšenia (ak sa vôbec bude realizovať prvý