Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
User avatar
Ansambla
Posts: 82
Joined: 02 Jul 2009, 16:08

Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Ansambla » 04 Jul 2019, 10:50

Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku:

Mám vytvorený tento TXT súbor:

01 U Hluché zmije
03 Stejné ženy, stejní muži
05 Má milá
07 Hovenfóra
08 Tělo
09 Už mě z toho jebe
10 Jsme na jedné lodi
11 Dojít až tam
- stlačením klávesy F4 (notepad) pre úpravu sa tento TXT súbor zobrazí v poriadku - s diakritikou

Prehliadanie tohoto súboru stlačením klávesy F3 sa však diakritika rozpadne- asi takto:
01 U HluchĂŠ zmije
03 StejnĂŠ Ĺženy, stejnĂ­ muĹži
05 MĂĄ milĂĄ
07 HovenfĂłra
08 TÄ?lo
09 UĹž mÄ? z toho jebe
10 Jsme na jednĂŠ lodi
11 DojĂ­t aĹž tam

Predvolil som už všetky možnosti prevodu, no diakritika sa ani v jedon prípade nezobrazí:

Image

Problém sa začal objavovať asi pred mesiacom vo verzii AS 3.08 a pretrváva to aj v najnovšej verzii AS 4.0
Tento problém pozorujem od aktualizácie Windows 10 ver. 1903
Operačný systém Windows 10 home (x64)

OTÁZKA:
- kde hľadať chybu?

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 11:31

Zabalete prosím soubor do ZIPu a vložte ho sem jako přílohu, mrkneme na to.

Raptor

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Raptor » 04 Jul 2019, 13:11

utf-8, což AS neumí

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 13:18

Pokud to ale před updatem na W10 v1903 fungovalo...

-=Majkl=-
Posts: 71
Joined: 12 Dec 2005, 14:51
Location: Brno, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by -=Majkl=- » 04 Jul 2019, 13:31

Jan Rysavy wrote:
04 Jul 2019, 13:18
Pokud to ale před updatem na W10 v1903 fungovalo...
Třeba Notepad začal s novým updatem defaultně ukládat do UTF-8. Ten vzorový text je určitě UTF-8, takže problém bude na straně editoru, který soubor uložil.

User avatar
Ansambla
Posts: 82
Joined: 02 Jul 2009, 16:08

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Ansambla » 04 Jul 2019, 13:58

Jan Rysavy wrote:
04 Jul 2019, 11:31
Zabalete prosím soubor do ZIPu a vložte ho sem jako přílohu, mrkneme na to.
Tuna je ten súbor TXT:
https://uloz.to/!tU6csp3dbO3U/vzorka-txt-rar

a tento Windows používam:

Image
Jan Rysavy wrote:
04 Jul 2019, 13:18
Pokud to ale před updatem na W10 v1903 fungovalo...
ANO - fungovalo

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 14:03

Skutečně UTF-8 kódování (bez BOM), které Salamander nepodporuje. Řešíme to tak, že si nastavíme místo interního prohlížeče SciTE nebo Notepad++ v read only režimu (abychom prohlížený soubor nezměnili a aby šlo okno pomocí Escape zavřít).

Případně Total Commander má podporu pro Unicode.

User avatar
Ansambla
Posts: 82
Joined: 02 Jul 2009, 16:08

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Ansambla » 04 Jul 2019, 15:02

Jan Rysavy wrote:
04 Jul 2019, 14:03
... Řešíme to tak, že si nastavíme místo interního prohlížeče ... Notepad++ v read only režimu (abychom prohlížený soubor nezměnili a aby šlo okno pomocí Escape zavřít)...
Nainštaloval som Notepad++ , ale toto som nedokázal v AS nastaviť.
Som z toho smutný. AS som s veľkou spokojnosťou používal od roku 1997 a teraz také nešťastie.
Asi sa budem v noci miesto spánku prehadzovať celú noc.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 15:13

Možnost by byla nastavit zpět Notepad++, aby místo UTF-8 ukládal v ANSI, jako dosud.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 15:16

notepadpp.png
notepadpp.png (30.52 KiB) Viewed 533 times

User avatar
Ansambla
Posts: 82
Joined: 02 Jul 2009, 16:08

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Ansambla » 04 Jul 2019, 15:56

Mám to takto nastavené

Image

a výsledok je rovnaký. Po stlačení F3 sa diakritika nezobrazuje:

Image

Raptor

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Raptor » 04 Jul 2019, 16:26

Notepad prošel evolucí. Od 1903 je výchozím formátem ukládání utf-8 bez bom, což je jedině dobře.
Ale uznávám, že absence BOM dělá hodně editorům problém, protože spolehají na hloupé 3 byty :-)

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Jan Rysavy » 04 Jul 2019, 16:32

Pokud volbu přepnete na ANSI, bude se Notepad++ zřejmě chovat jako dříve - vytvářet soubory v ANSI kódování.

User avatar
Ansambla
Posts: 82
Joined: 02 Jul 2009, 16:08

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Ansambla » 04 Jul 2019, 20:23

Raptor wrote:
04 Jul 2019, 16:26
... Od 1903 je výchozím formátem ukládání utf-8 bez bom, což je jedině dobře. Ale uznávám, že absence BOM dělá hodně editorům problém...
Dá sa to niekde v nastavení Windows zmeniť?

Raptor

Re: Prehliadanie TXT súboru nezobrazuje diakritiku

Post by Raptor » 04 Jul 2019, 21:20

Ansambla wrote:
04 Jul 2019, 20:23
Raptor wrote:
04 Jul 2019, 16:26
... Od 1903 je výchozím formátem ukládání utf-8 bez bom, což je jedině dobře. Ale uznávám, že absence BOM dělá hodně editorům problém...
Dá sa to niekde v nastavení Windows zmeniť?
Nemyslím si. Je to jen a jen věc Notepadu jako takového a ten žádné settings nemá.

Post Reply