Špatné zobrazování diakritiky v názvech souborů

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
horstfuchs

Špatné zobrazování diakritiky v názvech souborů

Post by horstfuchs »

Zdravím,

1)
mám problém s nově nainstalovaným Salamanderem 2.51. Zobrazuje se mi špatně diakritika v názvech souborů (např. "ř", "š", "ě" atd.), zobrazují se buď jiné znaky nebo obdélníček. Na počítači jsou nainstalovány XP se SP3, znaková sada Windows 1250.

2)
Stejný problém vzniká při nainstalování češtiny (http://www.gcestiny.unas.cz/), kdy se špatně zobrazují výše uvedené znaky v hl. nabídce (špatně se zobrazují slova "příkazy", "nápověda"), zatímco v dále otevřených oknech (např. nástroje/možnosti) je čeština v pořádku.

Předem díky za pomoc.

Josef Pihrt
Ether

Re: Špatné zobrazování diakritiky v názvech souborů

Post by Ether »

Taktéž zdravím. Napadají mě teď dvě možné příčiny vašeho problému. Zkontrolujte si pro jistotu nastavení systému pro programy nepodporující Unicode, viz návod.

Případně si ověřte, zda máte fonty nastavené na středoevropský skript - v anglické verzi Salamandera skrz menu Options-Configuration...-Appearance - popřípadě zda fonty v Ovládacích panelech Zobrazení-Vzhled-Upřesnit obsahují české znaky.
Ελληνικά rulez.
horstfuchs

Post by horstfuchs »

problém ad 1) je vyřešen nastavením správného skriptu v nastavení fontu, díky za pomoc :)

problém ad 2) trvá, připojuji screeny.

v hlavní nabídce se zobrazuje špatně diakritika
nabidka.jpg
nabidka.jpg (42 KiB) Viewed 11253 times
v okně otevřeném z hlavní nabídky se již zobrazuje vše správně
moznosti.jpg
moznosti.jpg (44.88 KiB) Viewed 11256 times
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Pravděpodobně jde o problém s přepsaným fontem na úrovni Windows, viz následující dvě vlákna:
http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=2617
http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=2288
horstfuchs

Post by horstfuchs »

Díky za návrhy.

Co jsem zatím udělal:

Ad odkaz na první vlákno: V konfiguraci vzhledu Windows mám pro ikony nastavený font Tahoma. Zkoušel jsem však font změnit na jiný (a restartovat počítač), ale v hl. nabídce AS se font nezměnil. To je divné, protože pokud AS bere font právě z tohoto nastavení, měl by se font v AS změnit.

Ad odkaz na druhé vlákno: V Regional and Language Options mám všude nastavenou češtinu.

Shrnutí: problém stále trvá, tedy: v hlavní nabídce AS se špatně zobrazuje diakritika (viz obrázky výše).
Ether

Post by Ether »

horstfuchs wrote:V konfiguraci vzhledu Windows mám pro ikony nastavený font Tahoma. Zkoušel jsem však font změnit na jiný (a restartovat počítač), ale v hl. nabídce AS se font nezměnil.
Nevím, jestli to není jenom nějaký malý omyl v komunikaci, ale tomu, co tady čtu, rozumím tak, že jste měnil font pro ikony, což nemá na font v nabídkách žádný vliv.
Ελληνικά rulez.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Font ikon (z Windows) se používá pro texty v prostředí Salamandera (v lištách, standardně v panelech, atd).
Menu Salamandera používá font menu (z Windows), který je v tomto případě zřejmě přepsaný jinou verzí.
Lze ho nastavovat v konfiguraci Windows, viz příloha.
Font pro menu
Font pro menu
menu_font.png (136.55 KiB) Viewed 11203 times
horstfuchs

Post by horstfuchs »

Díky za pomoc, vše již funguje, jak má. :)
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Kde byl tedy přesně problém?
horstfuchs

Post by horstfuchs »

Problém se špatným zobrazováním diakritiky v nabídce AS se vyřešil nastavením jiného fontu pro nabídku (menu) v konfiguraci Windows. Původně tam byl font Tahoma, který se zobrazoval špatně, po přepnutí na jiný font (který fungoval správně) a zpátky na Tahomu funguje zobrazení nabídky s fontem Tahoma v AS správně.
Post Reply