Synchronizace adresaru pomoci WinSCP pluginu

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
mdusek

Synchronizace adresaru pomoci WinSCP pluginu

Post by mdusek »

Dobrý den,
při pracovních pobytech s sebou vozím přesnou kopii nesystémových disků a občas je synchronizuji s počítačem v Praze (Windows XP, ssh server bitvise Winsshd), protože tam běží zálohovací programy. Na jednom z takových pobytů se právě nacházím a rád bych se podělil o zkušenosti se synchronizací rozsáhlých adresářových struktur (tisíce adresářů, statisíce souborů, stovky GB).

Vyzkoušel jsem tyto programy: BatchSyncFTPS, InstantSyncFTPS, Cute FTP Pro, SynchroEX, Turbo ftp a WSFTP Prof. Všechny podporují synchronizaci přes sftp/ssh a žádný z nich to nedokázal. Pracovaly neúnosně dlouho, špatně interpretovaly čas modifikace a některé při velkém počtu souborů dělaly nesmysly. WinSCP pracoval rychle (mnohonásobně rychleji!!) a spolehlivě. Proč jsem zkoušel jiné programy, než jsem se pokorně vrátil k WinSCP? Zde je seznam důvodů:

1. WinSCP nemá dobře zpracovaný náhled synchronizace. Místo toho dává dotazy během synchronizace, což znamená sedět u něj celé hodiny. Doporučoval bych inspirovat se programem Synchronize It, který však neumí ssh.

2. WinSCP neumožňuje uložit parametry synchronizace pro další použití ani naplánovat synchronizaci, aby běžela třeba v noci.

3. WinSCP neumožňuje neinteraktivní režim. Například české názvy souborů na anglických Windows vedou občas k chybovému hlášení, které je nutné odsouhlasit. Dále například dává varovné dotazy, když narazí na System Volume Information nebo RECYCLER. Tyto adresáře by se měly přeskakovat a varování psát někam do logu.

4. Okno synchronizace blokuje Salamander. Je nepříjemné mít takto obsazený na celý den monitor.

5. Nedá se jednoduše říct, které adresáře vyloučit ze synchronizace. V dialogu Transfer setting je sice Exclude mask, ale to je extrémně nebezpečná věc. Vyzkoušený příklad: provádím jednosměrnou synchronizaci z A na B a v Transfer Setting nastavím, že chci vyloučit nějaký podadresář A\xxxx. Pokud mám zároveň nastaveno, že osiřelé soubory na destinaci B se mají smazat, dojde ke smazání celého podadresáře B\xxxx !!!!

6. Nastavení synchronizace ve WinSCP je dost nejasné. Zde bych doporučoval inspirovat se v programu WS-FTP Prof. Tam jsou požadavky na synchronizaci formulované velmi průhledně, až na to, že nakonec to stejně nefunguje.

Velmi užitečné je vlastnost naneštěstí též nefunkčního programu InstantSyncFTPS, který umí přenos v režimu multithread. Může běžet až deset přenosů a je to znát.

Autorovi WinSCP rozhodně patří můj respekt, protože co do rychlosti a spolehlivosti je jeho synchronizace daleko nejlepší. Bylo by skvělé, kdyby se těchto vlastností dalo s lépe zpracovaným rozhraním efektivněji využít.

Zdraví
Michal Dušek
mdusek

Odpoved "No" v Preview okne

Post by mdusek »

Jeste jsem nasel jednu asi neplanovanou vlastnost synchronizace WinSCP. Kdyz mam zapnuty nahled operaci, dostavam adresar po adresari dotaz, jestli chci aplikovat zmeny. Kdyz odpovim Yes, je to v poradku, zmeny se provedou a synchronizace jede dal. "No" ale prerusi cely proces synchronizace. Melo by to fungovat tak, ze by se akce, ktere se tykal dotaz, neprovedla a syncjronizace by pokracovala. Na uplne ukonceni by melo byt jine tlacitko.
Post Reply