Kopirovani, autodetekce archivu, prepinani panelu

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
Pitr

Kopirovani, autodetekce archivu, prepinani panelu

Post by Pitr »

1) Při kopírování či přesouvání jednoho souboru by bylo dobré, kdyby se jeho současný název předvyplnil do názvu cílového souboru v novém adresáři. V současnosti tam je jen *.*, což je při kopírování více souborů ok, ale v případě jen jednoho bych využil více toto. (Např. chci soubor zkopírovat a změnit jen jeden znak v jeho názvu, třeba číslo verze, či změnit koncovku a takhle jej musím celý opisovat.)

2) Docela by se hodilo při pokusu rozbalit nějaký archiv, aby to samo detekovalo, co je to zač (zip, rar, cab...).

3) V jednom nejmenovaném konkurenčním programu (TC) je velmi užitečná funkce Ctrl+[šipka] doleva či doprava, která mi do druhého panelu (dle pozice a směru šipky) přepnula na obsah toho aktuálního. Zde je to sice na Ctrl+. v cílovém panelu, jenže tam to mělo tu výhodu, že pokud byl ukazatel na nějakém adresáři, tak ho to tam rovnou otevřelo (skvělé při označování skupiny adresářů – rychlá kontrola jejich obsahu bez ztráty označení), stejně tak u archivů (proto by byla dobrá ta autodetekce), a dokonce i u archivů se změněnou koncovkou a self-extract archivů či instalátorů. V Salamanderu se do archivů s jinou koncovkou není možnost dostat jinak než je rozbalit, přičemž je nutné znát druh archivu, a do těch exe se snad nelze podívat vůbec.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Pro přehlednost prosím (v budoucnu) vytvořte samostatný příspěvek pro každý návrh. Děkujeme.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Re: Kopirovani, autodetekce archivu, prepinani panelu

Post by Jan Rysavy »

Pitr wrote:2) Docela by se hodilo při pokusu rozbalit nějaký archiv, aby to samo detekovalo, co je to zač (zip, rar, cab...).
Jde o ALTAP Roadmap - Ctrl+PgDn pro otevření samorozbalitelných archivů nebo neasociovaných archivů.
Pitr wrote: 3) V jednom nejmenovaném konkurenčním programu (TC) je velmi užitečná funkce Ctrl+[šipka] doleva či doprava, která mi do druhého panelu (dle pozice a směru šipky) přepnula na obsah toho aktuálního. Zde je to sice na Ctrl+. v cílovém panelu, jenže tam to mělo tu výhodu, že pokud byl ukazatel na nějakém adresáři, tak ho to tam rovnou otevřelo (skvělé při označování skupiny adresářů – rychlá kontrola jejich obsahu bez ztráty označení), stejně tak u archivů (proto by byla dobrá ta autodetekce), a dokonce i u archivů se změněnou koncovkou a self-extract archivů či instalátorů. V Salamanderu se do archivů s jinou koncovkou není možnost dostat jinak než je rozbalit, přičemž je nutné znát druh archivu, a do těch exe se snad nelze podívat vůbec.
Ctrl+Shift+Left
Ctrl+Shift+Right
http://www.altap.cz/salam_en/features/k ... navigation
Datalog

Post by Datalog »

Pitr wrote:1) Při kopírování či přesouvání jednoho souboru by bylo dobré, kdyby se jeho současný název předvyplnil do názvu cílového souboru v novém adresáři. V současnosti tam je jen *.*, což je při kopírování více souborů ok, ale v případě jen jednoho bych využil více toto. (Např. chci soubor zkopírovat a změnit jen jeden znak v jeho názvu, třeba číslo verze, či změnit koncovku a takhle jej musím celý opisovat.)
K tomuto požadavku se připojuji.
A to přestože vidím, že jdete právě obrácenou cestou - jakmile kopíruji jen jeden soubor, tak se před operací nejprve vybere a pak se provede kopírování výběru. A tím pádem, odhaduji, by mohla být implementace takové vlastnosti mnohem složitější než se dá pohledem zvenku odhadnout. Přesto mi to přijde jako natolik příjemná vlastnost, že se k požadavku připojuji.
Petr Solin
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Petr Solin »

Pitr wrote:1) Při kopírování či přesouvání jednoho souboru by bylo dobré, kdyby se jeho současný název předvyplnil do názvu cílového souboru v novém adresáři. V současnosti tam je jen *.*, což je při kopírování více souborů ok, ale v případě jen jednoho bych využil více toto. (Např. chci soubor zkopírovat a změnit jen jeden znak v jeho názvu, třeba číslo verze, či změnit koncovku a takhle jej musím celý opisovat.)
Kdysi jsme to presne takhle meli, pro to co popisujete je to opravdu prijemne a uzitecne. Ovsem je s tim spojena jedna neprijemnost: pokud na cilove ceste existuje adresar stejneho jmena, dojde ke kopii/presunu do tohoto adresare (misto ocekavaneho chyboveho hlaseni, ze jmeno uz je pouzite). Vede to ke zmateni - clovek hleda ten soubor na cilove ceste (kopirovani preci uspesne probehlo) a on je pritom uvnitr adresare stejneho jmena. Proto jsme od tohoto modelu zase ustoupili. Priznavam, ze kdyby se to zavedlo jen pro soubory (my to meli i pro adresare), je to riziko mensi (malokdo si pojmenuje adresar soubor.txt), ale stale existuje a proto tento pristup odmitame.

V planech do budoucna mame souvisejici vec: Shift+F2 pro kopii vybraneho souboru/adresare do stejneho adresare pod novym jmenem (chovani podobne dnesni F2 - prejmenovani). O tuto vec si pise vetsina lidi, kopie pod jinym jmenem do jineho adresare zdaleka neni tak zadana.
Datalog

Post by Datalog »

Petr Solin wrote: V planech do budoucna mame souvisejici vec: Shift+F2 pro kopii vybraneho souboru/adresare do stejneho adresare pod novym jmenem (chovani podobne dnesni F2 - prejmenovani). O tuto vec si pise vetsina lidi, kopie pod jinym jmenem do jineho adresare zdaleka neni tak zadana.
Ano, Shift-F2, tak jak ho popisujete, považuji za optimální a dostačující řešení.
Pitr

Post by Pitr »

Petr Solin wrote: V planech do budoucna mame souvisejici vec: Shift+F2 pro kopii vybraneho souboru/adresare do stejneho adresare pod novym jmenem (chovani podobne dnesni F2 - prejmenovani). O tuto vec si pise vetsina lidi, kopie pod jinym jmenem do jineho adresare zdaleka neni tak zadana.
Ano Shift+F2 bude supr a urcite to pokryje nejmene 90% pripadu.
Jen me jeste napadlo, ze by tento "nebezpecny" nazev pri kopirovani mohl byt v nabidce naposled pouzitych cest (na prvnim miste), takze bych tedy zmackl F5 a pak sipku dolu a *.* by se zmenilo na nazev kopirovaneho souboru. No, asi byl docela zasah do zabehleho vyberu poslednich pouzitych slozek, ale ten jsem treba ja stejne snad jeste nikdy nepouzil a kdyby ano, bylo by to holt jen o jednu sipku dolu navic. Kazdopadne by pak jiz pouziti tohoto ciloveho jmena bylo zamerne a k omylum pri kopirovani by snad dochazet nemelo.
Trosku obdobne to ted funguje u komprimovani, kdy mi to nabidne kompresy do aktualniho adresare a po sipce dolu kompresy do adresare v druhem panelu.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Pitr wrote:Jen me jeste napadlo, ze by tento "nebezpecny" nazev pri kopirovani mohl byt v nabidce naposled pouzitych cest (na prvnim miste), takze bych tedy zmackl F5 a pak sipku dolu a *.* by se zmenilo na nazev kopirovaneho souboru. No, asi byl docela zasah do zabehleho vyberu poslednich pouzitych slozek, ale ten jsem treba ja stejne snad jeste nikdy nepouzil a kdyby ano, bylo by to holt jen o jednu sipku dolu navic. Kazdopadne by pak jiz pouziti tohoto ciloveho jmena bylo zamerne a k omylum pri kopirovani by snad dochazet nemelo.
Trosku obdobne to ted funguje u komprimovani, kdy mi to nabidne kompresy do aktualniho adresare a po sipce dolu kompresy do adresare v druhem panelu.
Také jsme o tom dnes s Petrem uvažovali jako o možném řešení a musím konstatovat, že když jsem si na tuto situaci následně dával pozor, skutečně bych takovou funkci využíval.
jis

Post by jis »

Jan Rysavy wrote:
Pitr wrote:Jen me jeste napadlo, ze by tento "nebezpecny" nazev pri kopirovani mohl byt v nabidce naposled pouzitych cest (na prvnim miste), takze bych tedy zmackl F5 a pak sipku dolu a *.* by se zmenilo na nazev kopirovaneho souboru. No, asi byl docela zasah do zabehleho vyberu poslednich pouzitych slozek, ale ten jsem treba ja stejne snad jeste nikdy nepouzil a kdyby ano, bylo by to holt jen o jednu sipku dolu navic. Kazdopadne by pak jiz pouziti tohoto ciloveho jmena bylo zamerne a k omylum pri kopirovani by snad dochazet nemelo.
Také jsme o tom dnes s Petrem uvažovali jako o možném řešení a musím konstatovat, že když jsem si na tuto situaci následně dával pozor, skutečně bych takovou funkci využíval.
Já zrovna tak. Dobrý nápad!
Altap Salamander fan since 1998
Post Reply