Práce s fotkami

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer

Práce s fotkami

Post by zarevak »

Dobrý den,
pohádka na začátek: Sestra včera měla maturitní ples a rodiče se snaží zpracovat nafocené fotky. Začali s Explorerem, ve kterém však při výberu fotek nesmíte kliknout nikam špatně, jinak se celý váš výber smaže. Poradil jsem jim tedy používat Salamandera s PictView 8) , ve kterém můžou nahližet na fotky detailně a přímo z PictView označovat a odoznačovat vybrané snímky pomocí klávesy Insert.

Pár poznámek, co na Salamanderovi a Pictview vylepšit:
1) V PictView nikde není možné zjistit, zda je fotka vybraná či nikoliv. EDIT: Tento stav zobrazuje tlačítko v toolbaru PictView pluginu.
2) Pokud zruším procházení fotek pomocí PictView, tak jsem na začátku seznamu souborů a ne, kde jsem skončil - špatně se tak pokračuje...
3) Bod 2) by měl fungovat i průběžně při přepnutí pomocí Alt+Tab.
Last edited by zarevak on 11 Feb 2007, 22:13, edited 1 time in total.
Datalog

Re: Práce s fotkami

Post by Datalog »

zarevak wrote:Dobrý den,
...
1) V PictView nikde není možné zjistit, zda je fotka vybraná či nikoliv.
...
Je to tam vidět, ale ne moc výrazně. V toolbaru je tlačítko pro select/unselect a to je "stisknuté" když je fotka vybraná (mimo to, že se ťuknutím na dané tlačítko mění stav výběru).

A navíc jsou v toolbaru i tlačítka "malé šipčičky", vpravo do tlačítka výběru, kterými se dá skákat jen po vybraných (ctrl+backspace, ctrl+space).
Datalog

Post by Datalog »

zarevak wrote:Dobrý den,
2) Pokud zruším procházení fotek pomocí PictView, tak jsem na začátku seznamu souborů a ne, kde jsem skončil - špatně se tak pokračuje...
3) Bod 2) by měl fungovat i průběžně při přepnutí pomocí Alt+Tab.
To zní pěkně. K dané funkci bych se přimlouval. Jen se bude muset vyřešit chování ve FIND a do budoucna obecně u pluginů, které nedokáží mixovat výběr a aktuální položku.

Prohlížení fotek v PictView lze spustit i ve find dialogu, který je klasickým windows listview oknem. A v něm běžný přesun znamená zároveň zrušení výběru a vybrání jediné položky (té na kterou se posouvám). Sice existuje i mód přesunu bez výběru (ctrl+šipky), aktuální řádka pak není vysvícena ale jen orámována - což není tak známé a mohlo by to uživatele mást.
cincura.net

Post by cincura.net »

zarevak wrote:2) Pokud zruším procházení fotek pomocí PictView, tak jsem na začátku seznamu souborů a ne, kde jsem skončil - špatně se tak pokračuje...
Staci zmacknout F a vybrany soubor se focusne. Jen je pak nutne explicitne zavrit viewer. Ale myslim, ze aktualni reseni je mnohem robustnejsi.
Jiri {x2} Cincura
Datalog

Post by Datalog »

V původním návrhu není řešeno jak se zachovat, když uživatel přepne vícekrát tam a zpět. Tak navrhuji upřesnění, které (dle mého názoru) nebude zmatečné vůči uživatelům:
Pokud je (re)aktivován* PicView tak zkontrolovat, zda zobrazuje obrázek, na který je zároveň nastavena pozice v panelu (resp. find). A pouze pokud souhlasí, tak při ukončení/přepnutí** nastavit na novou položku.
Tím by se vyřešily nesrovnalosti jak a zda se posouvat, když uživatel několikrát přepne mezi SS a PV. Automaticky by se pozice v panelu přesouvala, jen kdyby odpovídala obrázku v PicView.

----

* WM_ACTIVATE / WM_ACTIVATEAPP / WM_MDIACTIVATE / příp. focus
** resp. každém posunu uvnitř PicView, jak to programově vyřešíte je na Vás, popisuji vnější pohled

P.S.: A tak se dostáváme do oblasti silné interakce mezi pluginem a Salamanderem, resp. mezi více pluginy. Půjde to při současném návrhu API?
Datalog

Post by Datalog »

cincura.net wrote:Staci zmacknout F a vybrany soubor se focusne. Jen je pak nutne explicitne zavrit viewer. Ale myslim, ze aktualni reseni je mnohem robustnejsi.
Jé, díky moc. Už jsem to párkrát potřeboval a i hledal, ale nějak přehlédl.

Nicméně, automatické přepínání by mi sedlo lépe.
Tak nějak v hlavě nedělám moc rozdíl mezi posunem v PicView a [ESC, šipka, F3]. Ano, dobrovolně se přiznávám, a nevím kde jsem k tomu přišel, ale PicView chápu jako pevnou část Salamandera (přestože je to plugin). A z tohoto pohledu očekávám, že mi Salamander bude ukazovat tam, kam jsem došel.
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer

Post by zarevak »

Datalog wrote:Je to tam vidět, ale ne moc výrazně. V toolbaru je tlačítko pro select/unselect a to je "stisknuté" když je fotka vybraná (mimo to, že se ťuknutím na dané tlačítko mění stav výběru).
cincura.net wrote:Staci zmacknout F a vybrany soubor se focusne. Jen je pak nutne explicitne zavrit viewer. Ale myslim, ze aktualni reseni je mnohem robustnejsi.
Koukám, že s v tomto vlákně každý naučíme něco nového ;-)

Vlákno se tak zjednodušuje jen na otázku, jak a zda vůbec synchronizovat PictView a Salamandera - v panelu a při hledání.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Jakmile vznikne Quick View režim panelu, problém bude pravděpodobně vyřešen. Uživatel si jeden panel zmenší pouze na minimální šírku (budou vidět názvy souborů a zda jsou vybrány) a ve druhém panelu bude náhled na fotku. Takže synchronizace bude "by design".

Druhá cesta (ne moc elegantní) je zvětšení rozměru thumbnails, aby bylo možné vybírat na základě obrázků v panelu. Když si člověk není jistej, dá F3.
David Grudnik

Post by David Grudnik »

Jan Rysavy wrote:Druhá cesta (ne moc elegantní) je zvětšení rozměru thumbnails, aby bylo možné vybírat na základě obrázků v panelu. Když si člověk není jistej, dá F3.
Druhou cestu občas používám, ale bylo by vhodné, kdyby to zvětšení rozměru thumbnails bylo někde při ruce. Lézt k vůli tomu do konfigurace je otravný.
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer

Post by zarevak »

David Grudnik wrote:Druhou cestu občas používám, ale bylo by vhodné, kdyby to zvětšení rozměru thumbnails bylo někde při ruce. Lézt k vůli tomu do konfigurace je otravný.
Před půl rokem jsem ve vlákně Přesun nastavení velikosti náhledů pod jednotlivá zobrazení navrhoval trochu jiné řešení: umožnit vytvořit v konfiguraci více pohledů typu Thumbnails s různými velikostmi náhledů. Člověk by mezi nimi přepínal třeba pomocí Alt+5 a Alt+6.
Konfigurace pohledů je v současnosti dosti nevyužita a to i pro pohledy typu Details...
Pod pojmem pohledy mám na mysli Views v konfiguračním dialogu.
Post Reply