Byty a bajty

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
Tomáš Rajnoha
Posts: 109
Joined: 29 Jan 2006, 18:02
Location: Chrastava, Czech Republic
Contact:

Byty a bajty

Post by Tomáš Rajnoha »

Zdravím všechny!
Přišel jsem na zajímavé zjištění..
Když si dám označit nějakých pár souborů, nechám si vypočítat jejich celkovou velikost v v dialogu "Výpočet obsazeného místa" - v "Celková velikost" napíše

Code: Select all

 49 338 bytů (48,2 KB)
A přitom, tuším, jeden byt se označuje "1 b", zatímco hned vedle máte kilobajty - jeden bajt se označuje "1 B" (mám i za to, že 1 B je 8 b).
Mohu vědět, zda se jedná o chybu či zda je to tam úmyslně dáno a pouze vyvolávám planý poplach, protože už jsem unaven?
Díky :wink:
Mnoho úspěchů a hezký den přeje
Tomáš Rajnoha
User avatar
Datalog
Posts: 244
Joined: 10 Dec 2005, 11:21
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Post by Datalog »

Jeden byte(EN) se označuje jednotkou velké B. Český překlad slova byte (pokud vím není normalizován) je obvykle bajt, bajtů, ... (zde asi byte, bytů).
Jeden bit(EN) se označuje jednotkou malé b. Český překlad obvykle bit.

Ale bývá v tom zmatek, nota bene když se přidá předpona kilo. Kombinace kb/kB/Kb/KB. Míchá se dekadické kilo (10^3) a binární kilo (2^10) s bity/bajty a někdo občas bit/byte rozlišuje dle velikosti písmena K.

P.S.: S tím související "nový" SI standard KiB možná budou používat naše děti, nicméně já se si při pohledu na KiB opupínkuji. Takže až další generace programátorů.
P.P.S: Překlad "bajt" jsem dlouho neviděl používat a až teprve když Zajíček začal vydávat časopis Bajt, tak se začal název s "j" šířit.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5231
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Post Reply