veľkosť ikoniek na ploche win

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
martin

veľkosť ikoniek na ploche win

Post by martin »

chcem vás poprosiť, či by ste si všetci, čo používate akúkoľvek verziu servantu, mohli skontrolovať veľkosť ikonky na ploche. mám win xp, nepoužívam žiadny soft na zmenu ikon a po čase sa mi veľkosť zmení z 32 na 29, 28 ... dnes sa mi stalo to, že mi pred očami blikali ikony na ploche a zmenšili sa až na veľkosť 26. viem, že je to neuveriteľné, ale stáva sa mi to aj na druhom pc a mám pocit, že za to môže servant. má niekto podobné skúsenosti?
jis

Re: veľkosť ikoniek na ploche win

Post by jis »

Říkám si, co je toto za hloupost, ale pro klid duše se jdu podívat a co nevidím:
  • Image
Zatím to ale se Salamanderem nespojuji. Večer to zkusím na druhém PC. A nikdy jsem dosud nepozoroval vámi popisovanou změnu přímo před očima.
Altap Salamander fan since 1998
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

To vypadá na poměrně zásadní problém a skutečne by ho mohl způsobovat Salamander. Sám jsem takový problém pozoroval na mém počítači a vůbec mě nanapadlo, že by za chybu mohl vlastní kód.

Jedná se o proměnnou HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics\Shell Icon Size, kterou Salamander v jednom případě zmenší o jedničku a obratem zase o vrátí na původní hodnotu.

Pokud by se do Registry z nějakého důvodu nepodařila zapsat původní hodnota, došlo by k popisované chybě. Padá Vám Salamander? (To je jediná možnost, která mě momentálně napadá.) Případně: vypínáte někdy počítač s běžícím Salamanderem (nezavřete běžící aplikace před vypnutím Windows)?

Prozkoumám, v jakém případě tuto proměnnou měníme. Souvisí to se změnou asociací souborů a regenerací Icon Cache operačního systému.

Děkujeme za tuto informaci!
jis

Post by jis »

No vida, já vždy začínám s hledáním chyby u sebe sama, než začnu prověřovat druhé, natož abych podezříval Salamandera :).

Salamander mi nepadá. Matně si však vzpomínám, že poslední verze se asi jednou hryzla, ale v Event Logu nic nemám abych to doložil, protože jsem ho před pár týdny čistil po nějakých pokusech, kdy jsem vědomě generoval mraky chyb. A v drwtsn32.log souboru mám jediný záznam pro Salamandera z 25.06.2004 a to byla verze 2.5 beta 5. Že bych tedy již od té doby mohl mít ikony zmenšené na 31 bodů?

Obvykle nerestartuji stroj se zbytečně běžícími aplikacemi, ale když se tak již stane, tak proběhne jejich automatické korektní ukončení. Ať již je to Outlook nebo Salamander. Viděl jsem i u tímto způsobem ukončovaného SS ono klasické "Saving configuration to registry, please wait...", tak nevím proč by to mělo zlobit. Možná máte na mysli asi případy, kdy jsou ještě otevřené i nějaké pluginy...
martin

Post by martin »

nie, nereštartujem pc s bežiacim salamanderom
ono to robí asi kedy chce. ospravedlňujem sa, ale už dlhšie mám tento problém (nie je to len s aktuálnou beta verziou) a hľadám riešenie. a nikdy to nie je v ten istý čas, alebo akoby som nazval tú situáciu.
jednoducho dnes, čo som spomínal, že mi blikali tie ikonky, tak som mal spustených troch salamanderov 2.5 b11 (možno je to tým, že je viackrát spustený?). bežali aj iné aplikácie (môžem ich vymenovať, aspoň teda tie, ktoré spúšťam ja), ale mám pocit, že neviem vyvolať samovoľne zmenu veľkosti ikon. možno keď sa cez salamander spúšta nejaký program, ktorý má niečo spoločné s ikonami/win (zmena plochy a spustený salamander) alebo sa len spúšťa takýto program a v pozadí salamander beží

ale chcem vám poďakovať veľmi veľmi veľmi za info, že nie som sám, komu sa toto deje. naozaj ďakujem.
jis

Post by jis »

jis wrote:Večer to zkusím na druhém PC.
Druhý počítač doma má stále velikost ikon 32 bodů. Ale také na něm doposud nebyl se Salamanderem nikdy žádný problém...
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

martin wrote:nepoužívam žiadny soft na zmenu ikon a po čase sa mi veľkosť zmení z 32 na 29, 28 ... dnes sa mi stalo to, že mi pred očami blikali ikony na ploche a zmenšili sa až na veľkosť 26
Uvědomujete si, zda jste měl spuštěno více instancí Salamandera?
Napadá mě, zda problém nenastává při dvou a více současně spuštěných instancích.
martin

viac salamanderov

Post by martin »

áno, určite. takmer vždy ich mám spustených viac. aj teraz momentálne. keď kopírujem súbory medzi tromi a viac zložkami, tak väčšinou treba dvoch, takže takmer stále bežia tak dva servanty súčastne
Martin Dařílek

Proč to mění?

Post by Martin Dařílek »

a mohu se zeptat z jakého důvodu Servant Salamander tuto hodnotu mění?
Jan Rysavy wrote:To vypadá na poměrně zásadní problém a skutečne by ho mohl způsobovat Salamander. Sám jsem takový problém pozoroval na mém počítači a vůbec mě nanapadlo, že by za chybu mohl vlastní kód.

Jedná se o proměnnou HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics\Shell Icon Size, kterou Salamander v jednom případě zmenší o jedničku a obratem zase o vrátí na původní hodnotu.

Pokud by se do Registry z nějakého důvodu nepodařila zapsat původní hodnota, došlo by k popisované chybě. Padá Vám Salamander? (To je jediná možnost, která mě momentálně napadá.) Případně: vypínáte někdy počítač s běžícím Salamanderem (nezavřete běžící aplikace před vypnutím Windows)?

Prozkoumám, v jakém případě tuto proměnnou měníme. Souvisí to se změnou asociací souborů a regenerací Icon Cache operačního systému.

Děkujeme za tuto informaci!
cincura.net

Re: Proč to mění?

Post by cincura.net »

Martin Dařílek wrote:a mohu se zeptat z jakého důvodu Servant Salamander tuto hodnotu mění?
Domnivam se, ze tim vynuti refreshnuti ikon pro soubory, atp.
Jiri {x2} Cincura
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Re: Proč to mění?

Post by Jan Rysavy »

Martin Dařílek wrote:a mohu se zeptat z jakého důvodu Servant Salamander tuto hodnotu mění?
Je to bohužel jediný (a dost neobratný) známý způsob, jak donutit operační systém, aby po změně asociací začal vracet správné ikonky. Microsoft nedal k dispozici funkce, které by umožnily vyčistit Icon Cache, kterou operační systém udržuje pro jednotlivé procesy. Windows Explorer rozhodně takové funkce má k dispozici, ale v API nejsou exportovány, takže je nejsme schopni zavolat. Zároveň je nelze doprogramovat, protože se nedokážeme na Icon Cache napojit (jde o interní data shellu).

Více o Icon Cache je například zde: http://www.geocities.com/SiliconValley/ ... cache.html (Flushing the Entire Cache)
Microsoft Tweak UI používá stejný mechanismus, viz http://vbnet.mvps.org/index.html?code/r ... efresh.htm
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Problém jsem opravil. Pokud byste se s ním v budoucnu znovu setkali, dejte nám prosím vědět.
SelfMan

Post by SelfMan »

Je chyba uz opravena v RC1?
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Ano
Post Reply