FTP: maže soubor moc brzo

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
Ether

FTP: maže soubor moc brzo

Post by Ether »

Stala se mi nepříjemná věc. Chtěl jsem aktualizovat soubor z FTP serveru, tak jsem ho nechal překopírovat a potvrdil. Jenže soubor mezitím z FTP serveru zmizel (naštěstí byl jenom přejmenován, ne smazán), soubor na disku mi Salamander vymazal a vyhlásil, že nemůže soubor na serveru najít, takže nakonec nezbylo nikde nic.

Mohlo by se mazání cílového souboru odložit až na dobu, kdy bude jisté, že zdrojový soubor je dostupný? Popřípadě by se mohlo zavést univerzálnější řešení: soubor nepřepisovat, ale kopírovat do dočasného souboru a až po dokončení přepsat. Pokud by na tohle nebylo místo, tak vyhodit varování a přepsat zrovna.
Ελληνικά rulez.
Petr Solin
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Re: FTP: maže soubor moc brzo

Post by Petr Solin »

Přemýšlím, jak by se to mělo chovat a připadá mi to takhle celkem košér. Zeptal se vás na přepis souboru, tedy potvrdil jste, že soubor může smazat a dát na jeho místo jiný soubor. No a pak během stahování souboru tento zmizel ze serveru, tedy operace selhala a klient po sobě jen uklidil (nakonec k čemu by vám byl nekompletní stažený soubor). Jestli chcete nechávat starý soubor až do kompletního stažení nové verze souboru, uložte nový soubor do alternativního jména a pak ho ručně přejmenujte, podpora tohoto ze strany FTP klienta mi přijde neobvyklá (neuvědomuji si, že bych to někde viděl).

Stahování file.txt do file.txt.part jména a přejmenování na file.txt až po dokončení máme v dlouhodobém plánu, ovšem tohle to řešit nebude, protože se vás stejně jako teď zeptá na přepis cílového souboru, pak ho smaže a do doby než se stahování dokončí bude cílové jméno blokovat prázdným souborem (stejně jako např. Firefox).
Ether

Re: FTP: maže soubor moc brzo

Post by Ether »

Tak kupříkladu při úpravách archivů si Salamander dělá záložní kopii (pokud je to v konfiguraci zapnuto) a napadlo mě, že by se podobně mohl chovat i při ostatních operacích. Je to spíš taková idea a nejspíš by se to nejlépe řešilo na úrovni souborového systému (smazání původního souboru a nakopírování nového by byla jedna atomická operace a při jakékoliv chybě se vše vrátí do původního stavu).
Ελληνικά rulez.
Post Reply