Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Zde můžete volně diskutovat o programu Altap Salamander. Ptejte se, odpovídejte a vyjadřujte své názory. Prosíme, nevkládejte sem hlášení problémů či návrhy na nové funkce.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 09 Mar 2009, 16:45

Anonymous wrote:Rozhodnout se, zda práce na překladu bude uzavřená (pouze pro pár vyvolených) nebo veřejná (pro všechny). Ani v jednom případě nevím jak se zachovám.
V mém případě jde o střet zájmů. (nejenom já / Altap ale i já / zaměstnavatelé...)

Spíše jsem za veřejnou. Může se vám hodit i pro kontrolu angličtiny.
Nemáme problém ani s jedním, veřejná se zdá praktičtější.

Při současné spolupráci více autorů je tu riziko konfliktů. Chtělo by to nějakou formu koordinace.
Anonymous wrote:To se pletete - zajímá mě. Když už nic jiného, tak jsem schopen sdělit svůj názor na to, zda je OK a nebo co je nutné zlepšit.
Dobře, připravím současnou verzi.
Anonymous wrote:Takže by se to muselo řešit nastavením hodnoty v závislosti na nejdelší položce. A to pak může vzniknout opravdu obludný stav. Možností řešení je mnoho...
Souhlas, konkrétně konfigurační dialog bude problematický.
Anonymous wrote://podle uvedené citace je tedy chybně: znak(ů)
Salamander nějakou podporu pro číslovky má, viz http://forum.altap.cz/viewtopic.php?t=2727
Je otázkou, zda bude stačit. V opačném případě ji rozšíříme.

EDIT: ještě připojím kus komentáře z SDK

Code: Select all

    // podpora pro tvorbu parametrizovanych textu (reseni jednotnych a mnoznych cisel
    // v textech); 'format' je formatovaci retezec pro vysledny text - popis jeho formatu
    // nasleduje; vysledny text se vraci v bufferu 'buffer' o velikosti 'bufferSize' bytu;
    // 'parametersArray' je pole parametru textu, 'parametersCount' je pocet techto parametru;
    // vraci delku vysledneho textu
    //
    // popis formatovaciho retezce:
    //   - na zacatku kazdeho formatovaciho retezce je signatura "{!}"
    //   - uznavaji se nasledujici escape sekvence pro potlaceni vyznamu specialnich
    //     znaku ve formatovacim retezci (znak backslashe v tomto popisu
    //     neni zdvojen): "\" = "", "\{" = "{", "\}" = "}" a "\|" = "|"
    //     (pozor na zdvojovani backslashe pri zapisu do C++ retezce: "\\{" = "{"  /*jen kvuli MSVC editoru:}}*/)
    //   - text, ktery neni ve slozenych zavorkach se do vysledneho retezce
    //     prenasi beze zmen (az na escape sekvence)
    //   - parametrizovany text je ve slozenych zavorkach
    //   - postupne kazdemu parametrizovanemu textu odpovida jeden
    //     parametr z 'parametersArray' - jde o 64-bitovy unsigned int
    //   - parametrizovany text obsahuje ruzne vysledne texty pro ruzne intervaly
    //     hodnot parametru
    //   - jednotlive vysledne texty a meze intervalu se oddeluji znakem "|"
    //   - parametrizovany text "{}" se pouziva pro preskoceni jednoho parametru
    //     z pole 'parametersArray' (nevytvari zadny vystupni text)
    //
    // priklady formatovacich retezcu:
    //   - "{!}director{y|1|ies}" pro hodnotu parametru od 0 do 1 (vcetne) bude
    //     "directory" a pro hodnotu od 2 do "nekonecna" (2^64-1) bude "directories"
    //   - "{!}soubo{rů|0|r|1|ry|4|rů}" pro hodnotu parametru 0 bude "souborů",
    //     pro 1 bude "soubor", pro 2 az 4 (vcetne) bude "soubory" a od 5
    //     do "nekonecna" bude "souborů"
    //
    // mozne volat z libovolneho threadu
    virtual int WINAPI ExpandPluralString(char *buffer, int bufferSize, const char *format,
                                          int parametersCount, const CQuadWord *parametersArray) = 0;

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 09 Mar 2009, 17:30

Jan Rysavy wrote:Souhlas, konkrétně konfigurační dialog bude problematický.
Jan Rysavy wrote:Salamander nějakou podporu pro číslovky má, viz http://forum.altap.cz/viewtopic.php?t=2727
Je otázkou, zda bude stačit. V opačném případě ji rozšíříme.
Konfigurační dialog bude opravdu záludný:

* Zobrazit nejvýše [....] souborů - nepředpokládám, že by se měnil text "souborů" v závislosti na zadané hodnotě. Pokud ano, tak by to působilo spíš rušivě a navíc by se muselo vymyslet, co s hodnotami, které dočasně nejsou číslo.

* Pokud zvětšíte konfigurační dialog pro potřeby jednoho panelu, může se stát, že tato velikost stále nebude dostatečná pro jiný panel. Řešení by bylo dopředu zkontrolovat velikosti všech panelů nebo změnit velikost panelu za běhu. První řešení může zpomalit zobrazení konfigurace, druhé působí rušivě (ačkoliv Apple to na MacOSX dělá neustále)

* Některé panely jsou dosti napěchované a speciálně vymyšlené (Views) - pokud by při zvětšení došlo k přidání řádků, utrpěla by jednoznačnost/jasnost některých nastavení :(

Raptor

Post by Raptor » 09 Mar 2009, 17:46

Ja osobne jsem PROTI realtime zmene velikosti oken. Uz jsem to v par programech zazil (zvlastni ze vsechno bylo tusim na Jave) a je to neco strasneho kdyz mam jedno okno, kliknu jinam a ono zmeni velikost, kliknu jinam a zase. Ja osobne bych v tom nevidel zase takovy problem s prizpusobenim cestiny. Vzdy se to da resit upravou textu a sahat na velikosti bych bral az jako posledni moznost. Navic nerad bych aby jen lokalizace trvala rok kvuli IMHO zbytecnostem na ukor potrebnejsim vecem. Tim ale nerikam ze lokalizace neni treba.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 09 Mar 2009, 17:51

zarevak wrote:* Zobrazit nejvýše [....] souborů - nepředpokládám, že by se měnil text "souborů" v závislosti na zadané hodnotě. Pokud ano, tak by to působilo spíš rušivě a navíc by se muselo vymyslet, co s hodnotami, které dočasně nejsou číslo.
Souhlas, uváděl jsem to pouze jako informaci o existující podpoře a špatně to vyznělo.

Pokud jde o layoutování oken, provádělo by se realtime během překladu (případně dávkově po něm), rozhodně ale na straně překladače. Salamander už by o layoutování neměl tušení. Alespoň taková je momentálně naše představa.

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 09 Mar 2009, 18:00

Juchů! Třikrát sláva Altapu - někdy si nevidím ani na špičku svého nosu a některé věci mne nenapadnou :oops:

Jen doufám, že dialog bude správně zobrazen i při změně systémového fontu a jiném DPI. (Jako třeba teď (2.52b1) drobně pochroumaný About dialog při větším DPI)

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 09 Mar 2009, 18:13

Raptor wrote:Ja osobne bych v tom nevidel zase takovy problem s prizpusobenim cestiny. Vzdy se to da resit upravou textu a sahat na velikosti bych bral az jako posledni moznost.
Kdyby to bylo o jednom překladu, není co řešit. Po zkušenosti s verzí 1.5, která existovala v 9 jazycích (maďarštinu už Petr neměl sílu dotáhnout a publikovat) víme, že bychom chtěli maximum spojených úkolů řešit již během překladu. Dva jazyky se zvládnou ukočírovat snadno, 20 jazyků je ale distribuovaný útok. Proto raději strávíme desítky hodin přípravou (a později laděním) layoutovacích pravidel dialogů, které ale budou univerzální pro všechny jazyky a především automatické.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 09 Mar 2009, 18:18

zarevak wrote:Jako třeba teď (2.52b1) drobně pochroumaný About dialog při větším DPI
Aha, to mi něco uniklo. Mohu poprosit o screenshot?

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 18 Mar 2009, 18:26

Tak jsem se ještě jednou ptal ÚJČ na skloňování Salamanderu/Salamandera - hlavně ve 2. pádě (Okno Salamanderu bylo zavřeno) a 4. pádě (Okno Poznámkového bloku překrylo Salamander).
Podle názoru ÚJČ by oficiální dokumentace měla využívat vzoru hrad. Neformální projev (naše diskuze na fóru) klidně může setrvat u používání životného vzoru pán.
ÚJČ wrote:Vážený pane Zarevúcky,

skloňování názvu programu Salamander není jednotné, vedle tvarů podle vzoru
hrad se v textech na internetu objevují také životné podoby "(bez)
Salamandera, (pro) Salamandera, (v) Salamanderovi" apod. Tvar 2. pádu
"Salamandera" není podle vzoru les, ale pán -
jedná se o vliv skloňování životného obecného jména salamandr, o tom svědčí
také tvary 4. pádu "Salamandera" a 3./6. pádu "Salamanderovi", které vzor
les nemá.

Domníváme se, že mezi skloňováním výrazu Salamander podle vzoru hrad a pán
je určitý stylový rozdíl. Za plně spisovné považujeme skloňování podle
hradu, v oficiálních textech Vám proto nadále doporučujeme používat podoby
"bez/k/o Salamanderu" atd. Tvary podle vzoru pán lze použít v méně
formálních projevech.

S pozdravem

Jakub Dřímal
Ústav pro jazyk český AV ČR
oddělení jazykové kultury - jazyková poradna
Last edited by zarevak on 18 Mar 2009, 21:07, edited 1 time in total.

Raptor

Post by Raptor » 18 Mar 2009, 20:59

zarevak wrote:Okno Poznámkového bloku překrilo Salamander
eh tohle psal UJC? :D

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 18 Mar 2009, 21:08

Jejda, toť moje chyba... to se stydím.... :oops: :oops: :oops:

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Post by Jan Rysavy » 21 Apr 2009, 13:46

Rejpale, je nějaký posun ohledně češtiny?
Ptám se než celou věc odepíšeme jako ne moc povedený žert ;-)

User avatar
Gtein
Translator
Translator
Posts: 71
Joined: 08 Mar 2009, 09:15
Contact:

Re: Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Post by Gtein » 28 Apr 2009, 17:31

Tak se mi zdá, že úpravy češtiny zůstaly na mrtvém bodě, asi je to i pro Rejpala velké sousto :wink:

Chci se proto zeptat jestli se s češtinou již něco dělalo a pokud ne tak bych ve chvílích volna mohl alespoň opravit zde uvedené chyby.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Post by Jan Rysavy » 28 Apr 2009, 17:38

Na naší straně jsme žádné změny kolem češtiny nedělali. Zatím opravujeme problémy v AS 2.52 beta 1, chystáme vydání 2.52 beta 2 a uvažujeme také o plné verzi 2.52, protože 2.51 je již rok stará.

User avatar
Gtein
Translator
Translator
Posts: 71
Joined: 08 Mar 2009, 09:15
Contact:

Re: Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Post by Gtein » 03 Sep 2009, 18:28

Tak tu byla jen spousta řečí a nikdo něměl tu odvahu se pustit do kontroly překlepů a gramatiky a taky úpravy některých výrazů :(

Proto jsem se do toho pustil sám a v češtině pro verzi 2.52 jsem upravil některé doporučené výrazy a zkontroloval překlepy a pravopis. Snad už tam žádné nejsou, ale nejsem neomylný a tak nějaké drobnosti se tam klidně můžou najít.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Čeština pro Altap Salamander 2.52 beta 1

Post by Jan Rysavy » 03 Sep 2009, 19:58

Chystáme se na kompletní revizi Vašeho překladu a to v relativně blízké době (snad týdny).
Ozveme se hned jak se k tomu prokoušeme, aby nedošlo ke kolizím.

Bude na to navazovat překlad dokumentace do češtiny, pro který už musejí být jasné české termíny.

Post Reply