Quick Rename (F2) v RC3

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
esoforte

Post by esoforte » 18 Apr 2007, 22:59

já používám F2 v hodně případech k zálohování souborů - upravuji koncovku (např. z exe na ex0, bmp na bm0) a tudíž je to pro mě nepraktické. tuhle operaci provádím velmi často. přikláním se tedy k možnosti nastavit to v nastavení, nebo k cyklickému klikání F2.

User avatar
Datalog
Posts: 244
Joined: 10 Dec 2005, 11:21
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Post by Datalog » 18 Apr 2007, 23:32

esoforte wrote:já používám F2 v hodně případech k zálohování souborů - upravuji koncovku (např. z exe na ex0, bmp na bm0) a tudíž je to pro mě nepraktické. tuhle operaci provádím velmi často. přikláním se tedy k možnosti nastavit to v nastavení, nebo k cyklickému klikání F2.
No, tady by i mne osobně zajímalo (přesně jak prosí lidé z Altap), jak jste to dělal dříve a jak musíte teď. Protože už dříve byl označen celý soubor a bylo nutné nejprve zrušit označení (jinak BS smazal celý nápis). A pokud jste si např. zvykl "rušit" označení stiskem END, tak se pro Vás nic nemění.

Napište prosím, jak jste to (klávesu po klávese) dělal dříve a jak to musíte dělat nyní, ať víme na čem jsme.

Rada
Posts: 43
Joined: 09 Dec 2005, 16:34
Location: Brno, Česko

Post by Rada » 19 Apr 2007, 00:00

Datalog wrote:
esoforte wrote:já používám F2 v hodně případech k zálohování souborů - upravuji koncovku (např. z exe na ex0, bmp na bm0) a tudíž je to pro mě nepraktické. tuhle operaci provádím velmi často. přikláním se tedy k možnosti nastavit to v nastavení, nebo k cyklickému klikání F2.
No, tady by i mne osobně zajímalo (přesně jak prosí lidé z Altap), jak jste to dělal dříve a jak musíte teď. Protože už dříve byl označen celý soubor a bylo nutné nejprve zrušit označení (jinak BS smazal celý nápis). A pokud jste si např. zvykl "rušit" označení stiskem END, tak se pro Vás nic nemění.

Napište prosím, jak jste to (klávesu po klávese) dělal dříve a jak to musíte dělat nyní, ať víme na čem jsme.
Stačila šipka doprava a byl sem na konci a mohl pridat .bak nebo zmenit posledni pismeno..

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 19 Apr 2007, 06:15

Rada wrote:Stačila šipka doprava a byl sem na konci a mohl pridat .bak nebo zmenit posledni pismeno..
Pak Vám nyní stačí klávesa End a jste ve stejném stavu.

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Post by ino » 19 Apr 2007, 08:42

esoforte wrote:... upravuji koncovku (např. z exe na ex0, bmp na bm0)
- pokud toto provadite pro vetsi mnozsvi souboru zaroven, tak zkuste zvazit pouziti pluginu Renamer. Oznacite vice souboru, zavolate Renamer Ctrl+Shift+R, a do radku New Name vlozite $(Name).nova_pripona a Enter.

- pokud je pro vas rychlejsi pouziti funkce Quick Rename pomoci F2 pro jednotlive soubory, tak zde mate moznost vyuzit historie prejmenovavani, tak ze jednou soubor prejmenujete na *.nova_pripona. Pri pristim prejmenovanim stisknete klavesu F2 a potom si sipkou dolu najdete prislusnou masku na prejmenovavani.

Ja to tak take v urcitych pripadech pouzivam, zejmena, kdyz nelze provest upravu hromadne kvuli ruznym cestam k soborum a v jednotlivych adresarich neni dostatek souboru, pro ktere by jiz bylo vyhodnejsi pouzit renamer.

Tim ovsem nechci poprit myslenku s cyklickym oznacovanim casti souboru pomoci F2 ;-)

merlin
Posts: 27
Joined: 21 Jan 2006, 18:19

Post by merlin » 19 Apr 2007, 22:47

Ac jsem to uz nechtel delat, po precteni 5ti stran tohoto vlakna musim proste reagovat. Salamandera pouzivam od uplnych zacatku a mam ho rad. Byla mi vzdycky sympaticka i vyvojarska firma - mala, ceska, sikovna. Posleni dobou se to vsak docela meni a zacinam byt pomerne znechucen pristupem Altapu. To, ze na finalni verzi 2.5 cekame uz asi 3 roky uz jsem prekousnul, ale to, ze si Altap bez upozorneni zmeni jednu z nejpouzivanejsich standardnich funkci bez moznosti volby je neomluvitelne. A to, ze se pred vama tady musime plazit po kolenou, prosit a psat sahodlouhe analyzy proc bychom radi, aby osvedcene standardni chovani, ktere je ve windows leta bylo i nadale mozne mi prijde vazne uz docela sila. Absolutne nechapu, jak si vubec muzete dovolit takovouhle zasadni zmenu bez moznosti volby dovolit a uz vubec nechapu, proc se tak urputne moznosti volby branite.

Chcete diskutovat jake nastaveni bude by default? Fajn, nemam nic proti, ale diskutovat, jestli mi date moznost volby pouzivat to, na co jsem si za leta zvyknul nebo ne, to mi prijde docela pohrdavy pristup k zakaznikovi. Nevim, proc se tady mame takhle trapne doprosovat. Myslim, ze ohlasy jsou zcela jasne - jsou lidi, kterym novy stav vyhovuje a lidi, kterym nevyhovuje - reseni je nasnade - volba v menu. Nevidim jediny duvod, proc by volba v nastavenich nemela byt. Kazdy, at si nastavi co se mu libi. Dalsi moznosti prepinani, klavesove zkratky atd. ok - diskutujme, ale moznost volby je podle me neco, co vubec nema cenu diskutovat - to je proste samozrejmost a je ostuda Altapu, ze se vubec takhle ztrapnuje a uzivatele o to musi prosit.

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 19 Apr 2007, 23:27

:shock: Je zajímavé, jak se my lidé bráníme jakékoliv změně (i k lepšímu). Nedávno jsme prskali kvůli změně ikonky (a dnes jsem měl opačný problém: najít ikonku starého Salamandera 2.0). Teďka prskáme nad změnou předoznačení názvu souboru.

Nové chování přejmenovávacích nástrojů se pravděpodobně s rozšířením Vist stane standardem a navíc bylo mnoha uživateli žádáno. Nepamatuji si v těchto vláknech na žádný příspěvek proti novému chování.

Ačkoliv i já mám se změnou problémy, jako vývojáři se mi možnost přidání takovéto konfigurační položky osobně moc nelíbí:
- změna nijak nezměnila funkčnost programu
- nové chování bude v budoucnu standardem i v dalších programech
- mnoho dalších podobných fíčurek by mohlo z podobných důvodů obdržet další zbytečné konfigurační položky
- přechod na nový způsob se přidáním konfigurační položky zpomalí
- každá konfigurační položka expomenciálně zvyšuje počet různých konfigurací a tak komplikuje uživatelům přechod od jedné instalace Salamandera k druhé
- kromě použití F2 dialogu ke zjištění celého názvu souboru, zatím nikdo v tomto vlákně nenapsal objektivní důvod, v čem je nové chování špatné

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 20 Apr 2007, 05:55

merlin wrote:Posleni dobou se to vsak docela meni a zacinam byt pomerne znechucen pristupem Altapu.
...
A to, ze se pred vama tady musime plazit po kolenou, prosit a psat sahodlouhe analyzy proc bychom radi, aby osvedcene standardni chovani, ktere je ve windows leta bylo i nadale mozne mi prijde vazne uz docela sila.
...
Nevim, proc se tady mame takhle trapne doprosovat.
...
je ostuda Altapu, ze se vubec takhle ztrapnuje a uzivatele o to musi prosit.
Není mi jasné, proč nás takto napadáte. Požádali jsme uživatele, aby nám popsatli, JAK KONKRÉTNĚ okno používají. Místo toho nás zavalíte textem, kterým nám možná zkazíte pátek, ale určitě nepomůžete problém řešit. Takže pokud byste to nepovažoval za plazení po kolenou a doprošování, zeptal bych se znovu: jak okno používáte?

Například včera mě Lukáš Cerman upozornil na to, že F2 používá na změnu celého názvu souboru, který si přinese ve schránce. To tu myslím zatím nepadlo. Samozřejmě se nabízí F6 jako alternativa.

Bez informací od uživatelů se nejsme schopni kvalifikovaně rozhodnout (například zda zavést Ctrl+A a případně Ctrl+E pro označit vše a označit příponu).

Poznámka: jediné "přínosné", co jste k tématu napsal je: "A kdyz uz se tedy chcete drzet standardu, tak standard ve vsech normalnich Windowsovskych programech a Windows samotnych je mit oznaceny cely nazev.", což je s příchodem Windows Vista nesmysl.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 20 Apr 2007, 08:03

Koukal jsem do Windows Vista, že Ctrl+A funguje všude v editačních polích, takže tuto funkci dnes přidám do Salamandera pro Windows 9x, NT, W2K a XP.

Zároveň přidávám do konfigurace na stránku General možnost vrátit se ke starému chování Quick Rename okna.

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 20 Apr 2007, 08:15

Jan Rysavy wrote:Například včera mě Lukáš Cerman upozornil na to, že F2 používá na změnu celého názvu souboru, který si přinese ve schránce. To tu myslím zatím nepadlo. Samozřejmě se nabízí F6 jako alternativa.
To řeší i můj jediný problém s novým chováním F2. Jak prosté, díky moc :).
PS: A určitě se nenechte otrávit. Je pátek a je krásný den.
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 20 Apr 2007, 08:28

F6 má jednu nástrahu (upozorňuje Petr): pracuje nad označením, zatímco F2 pouze nad focusem. Takže to chce opatrně :)

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 20 Apr 2007, 18:58

To je pravda, ale máte to velmi dobře ošetřené, takže se nic pokazit ani nemůže :).

Image
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 20 Apr 2007, 22:42

No vida. Takže nebezpečné to nakonec není, spíš nepraktické. Díky za informaci :)

vbr
Posts: 9
Joined: 12 Nov 2006, 22:26

Post by vbr » 24 Apr 2007, 10:04

Nevim, jestli jsem to neprehledl v predchozich prispevcich, snad az na jednu okrajovou narazku:
Rada wrote: Stačila šipka doprava a byl sem na konci a mohl pridat .bak nebo zmenit posledni pismeno..
ale mel bych poznamku k chovani vyberu v prejmenovavacim dialogu vuci kursorovym sipkam (posun doleva / doprava), momentalne posun funguje nad caretem, tj. sipkou vpravo se (pri vybranem nazvu bez pripony) posune za tecku, vlevo pak pred posledni znak nazvu.

Osobne dost casto prejmenovavam soubory pridanim casti nazvu na zacatek, pripadne na konec puvodniho nazvu; pro tohle je predbezne vybrani nazvu bez pripony zlepseni, jeste lepsi by pak bylo, kdyby sipky fungovaly nad vyberem jako napr. u textovych editoru, tedy pri posunu doleva na zacatek vyberu; sipka doprava pak na konec vyberu.

Pro jine pripady, kdy se prejmenovava nazev uplne (u mne asi druhy nejcastejsi postup), je vyber nazvu take vyhodny - a konecne pri potrebe prejmenovani pripony to take neni komplikovanejsi, pokud funguje End.
(End; Ctrl+Shift+Left; prepsat priponu)

Jinak myslim, ze zprovozneni Ctrl+A a dodani volby na implicitni vyber pri prejmenovani by melo odstranit vsechny pripadne problemy, ktere touto inovaci pro nekoho mohly vzniknout.

quick rename

volba - kdy

Post by quick rename » 25 Apr 2007, 19:36

[quote="Jan Rysavy"]Koukal jsem do Windows Vista, že Ctrl+A funguje všude v editačních polích, takže tuto funkci dnes přidám do Salamandera pro Windows 9x, NT, W2K a XP.

Zároveň přidávám do konfigurace na stránku General možnost vrátit se ke starému chování Quick Rename okna.[/quote]

dobry den, velice vitam moznost volby puvodniho a noveho chovani funkcionality quick rename - ma otazka zni : kdy bude modifikovana verze altap salamandera k dispozici?

Post Reply