V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Dobrý den,
v salamandru 3.06(x64)nevidím v síti žádný seznam počítačů (počítače v mé domácí síti). Explorer je však vidí. Jde o Windows 10 viz obrázek. Píšu to pozdě večer, tak už má zapnutý počítač jen dcera, ale přes den jsem viděl v ezploreru všechny zapnuté 4 počítače v síti a v Salamandru nic, ať jsem refrešoval jak jsem refrešoval. Jestli jsem měl salamandr puštěný jako administrátor nebo ne nemělo žádný vliv. Přitom namapované disky na okolní počítače normálně fungují a přes namapované disky se na okolní počítače dostanu.
Attachments
SitovePocitace.jpg
SitovePocitace.jpg (78.24 KiB) Viewed 7945 times

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Váš počítač tedy běží na W10 a jaké systémy jsou na ostatních strojích, co nejsou vidět?
Pokud zkusíte z Vašeho počítače přes Shift+F7 jít přímo na konkrétní počítač (v tomto případě zadáte \\PC-KEROLAJN), otevře se?

Zkusil jsem W10 co tu mám ve VirtualBox a také mi to nechodí. Explorer vidí počítače (W7), které AS 3.06 nevidí. Přes Shift+F7 se na ně z AS dostanu.
Z W7 počítačů W10 v AS vidím.

Děkujeme za informace.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Jan Rysavy wrote:Váš počítač tedy běží na W10 a jaké systémy jsou na ostatních strojích, co nejsou vidět?
Pokud zkusíte z Vašeho počítače přes Shift+F7 jít přímo na konkrétní počítač (v tomto případě zadáte \\PC-KEROLAJN), otevře se?
Některé počítače v domácí síti mají Windows 10 (synův desktop a dceřin notebook), ostatní 3 počítače (dva desktopy a jeden notebook) mají Windows 7. V Salamandru v síti nevidím ani jeden, ale na všechny lze přistoupit přes Shift+F7 zadáním cesty \\ [název počítače].

Ještě je zajímavé, že v síti mám také NAS (Synology) a ten občas nevidím ani v exploreru (občas ano), ale přístup na něj přímo přes jeho název \\DISKSTATION a namapované jednotky do jeho adresářů fungují bez problému - viz původní obrázek, kde jsou vidět namapované jednotky na DISKSTATION, ale ani v exploreru DISKSTATION nevidím.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Zkusíme příčinu problému dohledat, děkujeme za informaci. Zatím to myslím nikdo nehlásil a já to při ladění pod W10 přehlédl.

User avatar
SelfMan
Posts: 978
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by SelfMan »

Taky maly tip.
Skuste na Synology v Control panel > File services > Advanced settings (v sekcii Windows file service) zapnut "Enable local Master Browser".
Ako sa to bude tvarit s tymto nastavenim.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Zkuste prosím pod W10 zadat následující příkaz do příkazového řádku: "net view" (bez uvozovek).
Pod W7 mi to vrátí seznam okolních počítačů, ale pod W10 dostávám následující chybu:
System error 1231 has occurred.
The network location cannot be reached. For information about network troubleshooting, see Windows Help.
To mě přivedlo na toto: http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... e=1&auth=1

Jinak enumeraci okolních počítačů v Salamanderu provádíme přes tyto funkce: https://msdn.microsoft.com/en-us/librar ... 2147217396. Otestoval jsem tento příklad a pod W10 také nevidí okolí. Hledal jsem po netu, zda nejsou problémy s touto rodinou funkcí pod W10, ale nic jsem nenašel. To mě přivádí na myšlenku, zda nemáme nějaký specifický problém s naší instalací W10. Pak jsem našel ten zmíněný příkaz net view a ten mi skutečně vrátil chybu.

Co máme společného je, že máme oba na síti Linux stroj. V mém případě mi na něm běží Samba, netuším jaké služby provozujete na NASu, ale dost možná také Sambu. Takže by byl zajímavý test, který popsal SelfMan.

Zkusil jsem ve Windows příkaz "nbtstat -a nazev_linux_serveru" a dostal jsem "..__MSBROWSE__.<01> SKUPINA   Registrovaný", takže moje Samba je Master Browser.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Jan Rysavy wrote:Zkuste prosím pod W10 zadat následující příkaz do příkazového řádku: "net view"
Takže na mém stroji kde mám W10 dostanu opravdu chybové hlášení namísto seznamu počítačů. Pokud jsem dal net view na okolních počítačích v domácí síti (všechny po W7), tak příkaz vrátil seznam počítačů. Na notebooku dcery, kde je také W10 jsem dostal také seznam počítačů a net v salamandru fungoval. Nicméně to nic neznamená, protože dcera mi také hlásila, že občas nevidí okolní počítače, takže asi stejný problém. Taktéž na mém počítači, kde to testuju a kde to momentálně nejede se to občas vzpamatuje a počítače v síti to vyhledá. Jsem tedy rád, že vám to udělalo také. Pro mne osobně je výsledek ten, že pod W7 není problém a pod W10 to někdy (nevím proč) nefunguje.
Jan Rysavy wrote:... netuším jaké služby provozujete na NASu, ale dost možná také Sambu. Takže by byl zajímavý test, který popsal SelfMan.
Já nejsem zas takový guru, takže linuxovým strojům moc nehovím. Takže jen z uživatelského hlediska jsem zkusil nastavit Local Master Browser. Pokud jsem to zapnul tak příkazem "nbtstat -a diskstation" jsem dostal stejný výsledek jako vy tedy "..__MSBROWSE__ atd.". Pokud jsem Local Master Browser v nastavení NASu vypnul, pak "nbtstat -a diskstation" nedával ve výsledku tu registraci MSBROWSE. Potud to fungovalo asi jak má, nicméně na viditelnost strojů v síti to nemělo vliv a v obou případech net view hlásilo chybu. Pak jsem NAS vypnul a restartoval jsem celou síť včetně routeru, restartoval jsem zkušební počítač a znovu jsem vyzkoušel net view - bohužel se stejným výsledkem, takže netuším nakolik je správná teorie o přítomnosti UNIXOVÉHO stroje v mé domácí síti.

Asi jsem vám moc nepomohl, ale jsem víceméně běžný uživatel, který v rámci svých možností spravuje domácí síť s NASem, čtyřmi desktopy, dvěma notebooky, síťovou tiskárnou a IP telefonem. Takže různá síťová nastavení začínám studovat teprve tehdy až něco začne haprovat a nechodí defaultní uživatelské nastavení. Takže pokud potřebujete pomoct s nějakým testování, tak mi musíte polopatisticky vysvětlit, co mám vyzkoušet, přesně tak, jak jste to popsal ve vašem předchozím postu. Jinak děkuju moc, že se tím zabýváte, protože používám výhradně Salamandr a je dost otravné, když se potřebuju podívat na NAS nebo na nějaký okolní počítač, tak to řešit F7 a vypsáním názvu. Složky, kam chodím často mám samozřejmě namapované, ale nemůžu a ani nechci mít namapováno víc než je nutné.

User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by stepand76 »

Na Synology běží Samba standardně. Já okolní počítače na W10 v AS vidím: 1 x W10, 1 x WXP, 1 x Synology (Samba), 1x router (Samba)

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Našel jsem uživatele, který popisuje přesně problém, kvůli kterému enumerace v AS nechodí - nefunkční API WNetEnumResource z rodiny WNet.

https://social.msdn.microsoft.com/Forum ... arpgeneral

Píše, že starší verze W10 jely, ale od verze 10.0.10586 vrací funkce prázdný seznam.

Můžete prosím mrknout na počítač svůj a dcery, jaké verze W10 tam máte? Já mám verzi 10.0.10586. Stačí do příkazové řádky AS dát příkaz ver.

Poznámka z e-mailové korespondence s dalším uživatelem: na jeho síti AS pod Windows 10.0.10586 zobrazuje okolní počítače bez problému. Běží mu tam také NAS Synology.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Tak asi je to jasné:
Můj počítač W10 verze 10.0.10586
Dceřin počítač W10 verze 10.0.10240

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Zkuste prosím pro zajímavost přiložené EXE. Přes Ctrl+Enter ze Salamandera, aby po doběhnutí zůstalo otevřené okno. U mě to funguje i pod 10.0.10586 a zobrazí okolní počítače. Místo rodiny WNet se enumerace provádí přes IShellFolder::EnumObjects(), viz přiložený kód. Díky za test.
Attachments
enumfolder_v2.7z
(47.19 KiB) Downloaded 122 times

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Ke spuštění mi chybí mi nějaká potřebná runtimeová knihovna viz hlášení:
"Program nelze spustit, protože v počítači chybí VCRUNTIME140.dll".

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Pardon, to mi nedošlo. Přeložil jsem to znovu a aktualizoval minulý příspěvek.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren »

Bohužel u nás už šli všichni spát kromě mé dcery. Takže po spuštění staženého EXE byl ve výpisu její počítač. Nicméně ve výpisu nebyl NAS server, ale to je můj druhý problém, protože ten není vidět ani v exploreru, přestože namapováním jeho složek se na něj dostanu bez problému. Nevím tedy, jestli i ta "neviditelnost" NAS serveru na mém počítači souvisí s problémem, který aktuálně spolu řešíme, nebo ne. Na okolnívh počítačích a i na počítači mé dcery je NAS server bez problému vidět, ale u mne ne viz obrázek z exploreru:
Attachments
Chybějící diskový server.jpg
Chybějící diskový server.jpg (191.36 KiB) Viewed 7781 times

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy »

Takže pokud dobře chápu, ukázalo EXE z enumfolder_v2.7z to co Explorer (ve skupině Počítač)? Toto EXE by mělo enumerovat zařízení stejným způsobem, jakým enumeraci provádí Explorer.

Pokud jde o neviditelný NAS tak tu mám stejný problém. Na síti mi běží Debian 8 se Samba 4, z Windows 7 ho normálně vidím v Exploreru i AS, ale pod W10 vidět není. Přes UNC cestu se na něj z W10 bez problému dostanu.

Udělal jsem dnes ráno další pokus - po zapnutí počítačů běžely jen moje W7 a W10 (nejel Linux se Sambou). W10 zlobí stejně jak jsem popisoval, včetně nefunkčního "net view". Takže problém v konfiguraci Samby to nebude.

Post Reply