Problémy s diakritikou

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
pavelx
Posts: 1
Joined: 03 Oct 2016, 13:05

Problémy s diakritikou

Post by pavelx » 03 Oct 2016, 14:45

Zdravím,

mám trošku jiný problém s diakritikou než v příspěvku od uživatele "swift ". Uživatelům se daří zapsat na souborový systém NTFS písmena s diakrotikou pomocí dvou znaků - viz obrázek:
diakritika1.png
diakritika1.png (546 Bytes) Viewed 5339 times
S takto pojmenovanými soubory se Salamader neví rady a při kopírování/přemístění/mazání nahlásí chybu "Systém nemůže nalézt uvedený soubor". Přejmenovat soubor jde.

V prostředí příkazové řádky jdou soubory alespoň bez problémů smazat a přejmenovat, ale kopírování a přemístění končí stejnou chybou jako u Salamadera.

V prostředí Powershell (non ISE) se názvy souborů zobrazují stejně jako v prostředí příkazové řádky, ale jdou kopírovat/přemisťovat naprosto bez problémů.

V prostředí Powershell ISE se soubory s diakritikou zobrazí "správně". Namísto "špatného" pojmenování »du°chodove´ho sporˇeni´.doc« vidím u příkazu dir korektní diakritiku »důchodového spoření.doc«. Při kopírování/přemístění se "špatné" pojmenování zachová, byť v příkazu vidím správně napsanou diakritiku.

Průzkumník/Explorer se chová jako Powershell ISE.

Pikantní je následující. V prostředí Powershell ISE si vezmu text "důchodového spoření.doc" do schránky. Přejdu do prostředí Salamandera, kde přejmenuji nějaký testovací soubor na »důchodového spoření.doc«. I když v okně pro přejmenování vidím text správně česky, tak Salamader zapíše text "špatně". Pak to vypadá, že mám na souborovém systému dva shodně pojmenované soubory. Krátké názvy, které jsou povolené, jsou samozřejmě rozdílné.
diakritika2.png
diakritika2.png (3.49 KiB) Viewed 5339 times
V průzkumníku to samé udělat nelze. Pokus končí chybou.

Nejde Salamader rozšířit o to, aby uměl pracovat s takto "špatně" pojmenovanými soubory jako to umí např. Powershell (non ISE)?

Díky za odpověď.

Pavel

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5126
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Problémy s diakritikou

Post by Jan Rysavy » 03 Oct 2016, 15:03

Začali jsme pracovat na podpoře Unicode v Salamanderu. Při testování ověříme i popsanou situaci, děkujeme za zprávu.

jmarusinec
Posts: 7
Joined: 04 Apr 2013, 20:25

Re: Problémy s diakritikou

Post by jmarusinec » 15 Apr 2017, 00:05

Mám podobný případ. Dosáhnu ho takto:
Na MacOS 10.12.4 pomocí Google Disk 2.23.5075.1619 uložím nový soubor s diakritikou v názvu například "ěščřžýáíé.jpg".
Na jiném počítači s Windows 10 Pro 1607.14393.1066 se mě přenese tento soubor pomocí Google Disk 2.34.5075.1619.

Ve Windows vypadá normálně a lze s ním pracovat. V salamanderu je diskritika za znakami jako samostatné znaky a se souborem se dá praocovat problematicy. Funguje přejmenování a kopírování se změnou názvu.

jaaara
Posts: 2
Joined: 31 Jan 2006, 20:39

Re: Problémy s diakritikou

Post by jaaara » 07 Dec 2017, 15:31

Na problémy s názvy souborů uloženými v MACOSX narážím velmi často, poslední verze AS (3.08) si s tím stále neví rady. Posunulo se nějak řešení podpory Unicode v AS?

honzabu
Posts: 2
Joined: 24 Oct 2017, 08:09

Re: Problémy s diakritikou

Post by honzabu » 07 May 2018, 07:36

Mám problém s diakritikou po upgrade Windows 10 x64 na build 1803. Název v panelu nezobrazuje diakritiku, ale při pokusu o přejmenování je to zobrazeno korektně.
Image

Předpokládám, že to bude problém jazykových sad. Existuje nějaké rychlé řešení tohoto problému?

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5126
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Problémy s diakritikou

Post by Jan Rysavy » 09 May 2018, 15:05

Aktualizaci na W10 build 1803 jste dělal z jakého systému? Také W10? Chápu správně, že před aktualizací se tento adresář zobrazoval správně?

stanley76
Posts: 1
Joined: 11 Jun 2018, 13:54

Re: Problémy s diakritikou

Post by stanley76 » 11 Jun 2018, 14:01

Tiež mám problém pri pripojení sa k win10 cez microsoft remote desktop cez MacOs. Pri verzii MS RDP 8 salamander súbory zobrazuje správne, avšak ak použijem MS RDP verziu 10 z MAcOS na vzdialené pripojenie k win10, tak súbory ktoré sú uložené na MacOS nezobrazuje diakritiku správne. Ak použijem prieskumník vo Win10 - ten ich zobrazí správne vždy (aj RDP 8 aj RDP10).

n_petr
Posts: 7
Joined: 16 Jan 2016, 13:58

Re: Problémy s diakritikou

Post by n_petr » 28 Jun 2018, 00:56

Jan Rysavy wrote:
09 May 2018, 15:05
Aktualizaci na W10 build 1803 jste dělal z jakého systému? Také W10? Chápu správně, že před aktualizací se tento adresář zobrazoval správně?
Dobrý den, potvrzuji rovněž problém s diakritikou až na nových Windows 10 x64 - Version 10.0.17134.112 - instalovaných na zformátovaný HDD (jedná se jako vždy o EN/US verzi s regionals nastavenými na Czech - po zadání příkazu chcp na příkazovém řádku se vypíše - Active code page: 437). V nativním File Exploreru a Total Commanderu 9.12 x64 se všechny znaky zobrazují správně s diakritikou, v Altap Salamanderu 3.08 x64 se zobrazují postižené znaky bez diakritiky. Když zkusím v AS takovýto soubor/adresář zkopírovat pomocí F5 -> Error: (2) The system cannot find the file specified.

Cvičně se dívám na běžné malé znaky, které zlobí: áčďéíňóřšťúůýž (FE/TC) > ácdéínórštúuýž (AS).

User avatar
SelfMan
Posts: 910
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Re: Problémy s diakritikou

Post by SelfMan » 28 Jun 2018, 21:18

Je Salamander pustany v User alebo Administrator mode.

n_petr
Posts: 7
Joined: 16 Jan 2016, 13:58

Re: Problémy s diakritikou

Post by n_petr » 30 Jun 2018, 12:09

SelfMan wrote:
28 Jun 2018, 21:18
Je Salamander pustany v User alebo Administrator mode.
Pokud je to dotaz na mne, v obou módech stejný problém.

User avatar
SelfMan
Posts: 910
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Re: Problémy s diakritikou

Post by SelfMan » 30 Jun 2018, 12:46

A co je nastavene v Salamandrovi v
Options > Configuration > Language > Code Page Conversion Tables
Tiez by som sa pozrel na
Options > Configuration > Appearance > Panel font

Taktiez, co je nastavene v systeme?
Nastavenia > Cas a jazyk > Miestne jazykove nastavenia > Spravcovske nastavenia jazyka > Zmenit miestne nastavenie systemu
Nie je tam nahodou zvolene policko pre pouzitie UTF8? (BETA funkcia)
Attachments
regional-settings.png
Regional settings
regional-settings.png (9.54 KiB) Viewed 415 times

n_petr
Posts: 7
Joined: 16 Jan 2016, 13:58

Re: Problémy s diakritikou

Post by n_petr » 09 Jul 2018, 22:25

Dobrý den, moc děkuji za tip - problém opravdu vyřešila změna Windows locales z English (před změnou AS detekoval 1252) na Czech (nyní AS detekuje 1250). Nakonec jsem k tomu vygooglil i druhou diskuzi viewtopic.php?t=33975#p58089 s odkazem na podrobnější návod https://www.tenforums.com/general-suppo ... win10.html. Zdá se, že Conversation tables neměly/nemají na problém vliv.

User avatar
SelfMan
Posts: 910
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Re: Problémy s diakritikou

Post by SelfMan » 09 Jul 2018, 23:17

Rado sa stalo. Dolezite je, ze je problem vyrieseny.

Post Reply