Takže ohledně našeho problému mám pro vás novinku, která pro vás bude určitě přínosná. S mou "neviditelností" NASu v síti jsem se obrátil na technickou podporu Synology (mimochodem jejich technická podpora je na špičkové úrovní a naprosto vždycky jsem v případě nějakých problémů od nich dostal řešení). Takže cituji Synology + obrázek nastavení NASu:
Dobrý den,
děkujeme že jste kontaktoval naší technickou podporu. Tento problém je bohužel spjatý s aktualizací Windows10 kde microsoft změnil parametry LBM, přes které se Synology publikuje v místní síti. Naší vývojáři pracují na odstranění problému který bude vydán v nadcházejícím updatu DSM.
Zatím doporučuji přepnout file services na SMB1, přes které by mělo LBM stále fungovat.
Control Panel - File Services - Advanced Settings

- new_img_56d5c3c6c5245.png (156.06 KiB) Viewed 15844 times
Největší fór je ale v tom, že
jakmile jsem tohle nastavil na NASu, tak mi okamžitě i v Salamandru začal fungovat výpis všech počítačů v síti. Spustil jsem "net view" a samozřejmě jsem dostal výpis všech strojů v síti včetně NASu. Abych to ověřil, tak jsem přenastavil v NASu vše na původní hodnotu a rázem "net view" hlásí chybu a výpis počítačů v Salamandru už nefunguje. Takže opravdu to ovlivňuje připojený unixový server, který pravděpodobně pro celou síť nastavuje nejvyšší úroveň protokolu souborové služby windows.
A ještě pro jistotu nakonec citace z Helpu Synology (musel jsem přepnout na nejnižší úroveň SMB 1, aby vše začalo fungovat):
Max. protokol pro souborovou službu Windows:
V závislosti na konfiguraci vaší sítě můžete nastavit nejvyšší úroveň protokolu, která bude podporována vaším zařízením Synology NAS.
Povolit SMB 2: SMB (Server Message Block) 2 je podporován už od verze systému Windows Vista a představuje vylepšenou verzi SMB. SMB 2 vylepšuje možnost slučování většího počtu akcí SMB do jediného požadavku za účelem snížení počtu síťových paketů a zvýšení výkonu.
Povolit SMB 2 s Large MTU: Termínem „Maximum transmission unit“ (MTU, česky „největší přenosová jednotka“) se označuje největší datová jednotka, kterou lze přenést prostřednictvím komunikačního protokolu. Chcete-li využívat výhod rychlejších síťových rozhraní, jako je například 1- až 10gigabitová síť Ethernet, dokáže jednotka Large MTU zvýšit hodnotu největší přenosové jednotky až na 1 megabajt (MB). Povolením funkce Large MTU dojde ke zvýšení rychlosti a efektivity přenosů velkých souborů a zároveň ke snížení počtu paketů, které je potřeba zpracovat.
Povolit SMB 3: SMB 3 je podporováno od verze Windows 8 a Windows Server 2012. Jedná se o zdokonalenou verzi SMB 2. SMB 3 podporuje šifrovaný přenos souborů na bázi AES a tím podporuje zabezpečení vzájemného přenosu souborů (peer-to-peer).