Srovnání AS vs. TC

Zde můžete volně diskutovat o programu Altap Salamander. Ptejte se, odpovídejte a vyjadřujte své názory. Prosíme, nevkládejte sem hlášení problémů či návrhy na nové funkce.
User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Srovnání AS vs. TC

Post by stepand76 »

Někde jsem zahlédl seznam výhod AS oproti TC. Nemohu to najít. Bylo to zde ve fóru? Nebo na stránkách Altapu? Poraďte.
Jan Patera
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 707
Joined: 08 Dec 2005, 14:33
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by Jan Patera »

stepand76 wrote:Někde jsem zahlédl seznam výhod AS oproti TC. Nemohu to najít.
http://www.altap.cz/ -> Altap Salamander - File Manager -> pod tabulkou je odstavec "Servant Salamander 2.5 as alternative ...." -> http://www.altap.cz/salam_en/total_commander.html
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by Jan Rysavy »

To už jsou HODNĚ neaktuální informace, jako zbytek celého webu. Připravujeme nový.
User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by stepand76 »

Jan Rysavy wrote:To už jsou HODNĚ neaktuální informace, jako zbytek celého webu. Připravujeme nový.
A máš už někde aktuální podobu výhod AS oproti TC (nemusí to být na webu, finální, stačí textově)?
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by Jan Rysavy »

Bohužel nic takového nemáme. Myslím si, že jde o velice subjektivní kritéria, které si uživatelé musí ujasnit osobně. Pokud uvedu, že mi vadí vykreslování panelu TC (viz http://forum.altap.cz/viewtopic.php?p=19636#p19636), pro jiného člověka to naprosto nemusí být faktor, ve kterém by viděl výhodu AS.

Vadí mi, že má TC roky nepřípojený příkaz v menu: Net > Show Admin Shares. Spustíte ho a stane se... NIC. Vadí mi, že TC nemá v menu elementární příkazy jako je Copy, Move, Delete. Proč je v menu příkaz Alt+F4 označen jako Quit a dole na liště jako Exit? Proč se TC místo do Program Files instaluje do rootu C:\? Proč v panelu použivá pro Windows nestandardní font. Proč označuje adresáře do hranatých závorek (to je něco z minulého tisíciletí?). Proč při pokusu o označní souborů pomocí klece začnu táhnout soubor, na který jsem ani neukázel. Proč v TC neběží operace rovnou na pozadí? Proč je Find okno modální a neběží na pozadí? Proč nefunguje pro Windows standardní klávesa F2 pro přejmenování? Proč nemá TC enablery pro příkazy v menu a na lištách a mohu zadat příkaz, přestože v danou chvíli nemá smysl? Proč musím pravé tlačítko podržet několik vteřin, aby se zobrazila místní nabídka?

Zkuste si v TC zapakovat ZIP na flashku nebo disk, kde je nedostatek místa. Když místo dojde, TC suše oznámí chybu a nedá prostor k uvolnění místa a dokončení operace. To jsou přesně oblasti, které stojí hromadu času oprogramovat a my tímto směrem čas investujeme, zatímco TC nikoli.

Na co šáhnu, to mi v TC připadá jako zoufalý nedodělek nebo to vypadá jako z pravěku, pardon MS-DOSu. Fandové tyto problémy neřeší, případně si TC překonfigurují do trochu použitelnější podoby (upraví menu, překonfigurují horké klávesy, změní texty hlášek, aby jim bylo rozumět, vypnou nesmyslné hranaté závorky kolem adresářů, atd).

Někdo naopak vidí u TC výhodu v posílání operací (Copy/Move) na pozadí tlačítkem F2. My to považujeme ve Windows za vysoce nestandardní a podobné zkratky odmítáme do AS zabudovat.

Na druhou stranu umí TC spoustu věcí, která jsme do AS zatím nestihli dopsat. Něco za něco.

Chce si to oba programy nainstalovat, používat je nějakou dobu a člověk najde veliké rozdíly v každé operaci, textech, layoutu a logice dialogů, vzhledu a chování panelů, uspořádání a obsahu dokumentace. Každý si musí vybrat podle svých (i estetických) preferencí.
User avatar
MartinS
Posts: 114
Joined: 04 May 2006, 19:48
Location: Brno, Moravia

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by MartinS »

Jan Rysavy wrote:Každý si musí vybrat podle svých (i estetických) preferencí.
Přesně. Jsem tak zvyklý na zobrazení adresářů velkými písmeny a souborů malými písmeny, že když vidím obrazovku TC (ať už s hranatými závorkami nebo bez) tak mi to přijde nepřehledné.
User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by stepand76 »

Dík, já to vím, potřeboval jsem to jen shrnout...
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by Jan Rysavy »

To co jsem napsal rozhodně není žádné reprezentativní shrnutí, jen prvních 10 problémů, které mě od boku napadly. Navíc nevýhody pro mě mohou být plus pro Vás, chce to zkusit, protože se tu bavíme na rovině "Koho mám jít volit a proč?".
JohnFredC
Posts: 162
Joined: 10 Dec 2005, 15:44

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by JohnFredC »

I read these posts in translation...

(A complaint about the default font used in the TC file panels? I mean really! Give me break. Change it and forget about it!)

Salamander is an excellent, excellent product. I have been a registered user for many years. Salamander is extremely rationally designed and has little UI "touches" everywhere that I admire and greatly appreciate. It is extraordinarily stable (in my use of it) and very fast. I even prefer to use Salamander... more pleasant as an experience than TC. It is obviously a labor of love and the attention to UI detail is beyond TC's, no argument.

But in many respects, the level of functionality offered by Salamander is behind that offered by TC. A cursory comparison of features at a superficial level cannot reveal that. One must use both tools deeply and thoroughly to understand how much more powerful is the TC paradigm of file management via metadata.

Admittedly, the average user may not need (or have the skill to utilize) the additional functionality that TC provides. It depends on the targeted user population as to whether the differences between TC and Salamander are relevant.

But for me personally...

The thing that TC has which no other file manager can match is the internal inter-connectivity of its content (file metadata) plug-in architecture. For instance: there are many (free!) "Content" plug-ins: (wdx) for displaying additional metadata columns in the file panels. Some even enable the user to script column contents (for arithmetic results, for instance, or a calculated comment column), if desired, or display different values in a single column based on file type. The inter-connectivity comes from the fact that values displayed in those columns can be used as parameters for the display & selection filters, for the search mechanism, for the file renaming tool (!), in the thumbnail labeling system, in the hint texts: everywhere!

Once the user becomes accustomed to this incredible metadata flexibility, dependency rapidly occurs. I literally cannot live without it. Little issues like initial menu layout (completely configurable in TC, by the way), or the fact that the TC window itself parents the folder trees (how crazy is it that TC folder tree visibility isn't per folder tab?), or that TC has only one immovable toolbar... these things (and many others, admittedly) become minor hindrances that the non-superficial user quickly gets used to.

IMO, the excellent new Salamander scripting functionality is a definite step in the right direction. When the programming model is fully hooked into the column layout palette, the renaming tool, the filter mechanism, the search tool, the menu system... well, then.

Let's see what 3rd parties do with it.
Mouse-centric, Registered
fraktik
Posts: 209
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: Srovnání AS vs. TC

Post by fraktik »

Srovnání TC s AS je do značné míry podobné srovnání Firefoxu (či nověji Chrome) s Operou - na jedné straně mnohem silnější (ve smyslu konfigurovatelnější/doplnitelnější), na druhé toto doplnění a úpravu (pro "standartní chod) téměř vyžadující (gesta, blokování reklam, volba "ptát se kam ukládat soubory", downloadManager....).
Nicméně základní (out of box) fce, kterými se pyšní TC: Záložky (TABS!!!!!!!!), Unicode, x64, (snadno) konfigurovatelná fronta operací, neomezené množství záložek.

Ale i přesto přezevšechno používám AS
-- Pozdější edit příspevku: --
(protože je lepší! :lol: ... nebo spíše... jsem zvyklý?!):
- WinSCP (kdysi klíčová vlastnost, která ho před lety přinesla na naší univerzitu a tudíž i do mých rukou)
- operace na pozadí (pro kterou jsem si Servanta zamiloval)
- Ctrl+Shift+F10 (v TC už funguje Alt+Shift+Enter)
- Ctr+F3/F5 (řazení adresářů spolu se soubory)

... a novější...
- F3 a Alt+5/Alt+3
- úspornější GUI (všechny lišty v jedné řadě)
- Ctrl+F a následné Shift+D (hledat duplicity)

... vychytávek je samozřejmě daleko více (viz. vlastní vlákno: AS VYCHYTÁVKY)
Post Reply