Windows - widgety a spol.

Zde můžete volně diskutovat o programu Altap Salamander. Ptejte se, odpovídejte a vyjadřujte své názory. Prosíme, nevkládejte sem hlášení problémů či návrhy na nové funkce.
User avatar
Mem
Posts: 202
Joined: 08 Mar 2006, 15:07
Contact:

Windows - widgety a spol.

Post by Mem »

Vytrženo z http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=3791.
medwed wrote:Ahoj, prosím moc o opravu toho problému. Je to fakt šíleně otravné...
Když už je problém vyřešen, můžu se jen zeptat na OT - není spíš otravné a zdržující mít zapnuté to sdružování? Nebo jaký je důvod pro vás, co to používáte? (Šetření místa na taskbaru? Nebo i rychlejší orientace kde co běží?) U mě to stejně jako vypnutí Aero náhledu byla první věc, která mi ze sedmiček letěla pryč (a to, že vypnout náhled narozdíl od Vist rozumně nejde ani změnou politiky mě teda solidně namíchlo, stejně jako chybějící sidebar pro gadgety. Proč tam proboha nemohli nechat aspoň volbu a místo toho jen okleštili řešení z Vist...).
Raptor

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by Raptor »

No z meho pohledu ani tak nejde o setreni mista - ale libi se mi to mit pod jednou ikonou a pak to "rozkliknout" na detail. Treba vice stranek na webu pak zabira i dost plochy.

Co se tyka sidebaru tak jsem rad ze je pryc ve stavu jako byl ve Vistach. Ted mam gadgety kdekoliv na plose a prijde mi to lepsi. U sidebaru me stvalo hlavne to ze lezl nahoru pri prejeti mysi i kdyz jsem nechtel a nepustil me pod sebe.
User avatar
Mem
Posts: 202
Joined: 08 Mar 2006, 15:07
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by Mem »

Raptor: Pozor, ve Vistách byly právě 2 možnosti, mít ty gadgety ukotvené v sidebaru (takže zbytek oken ho ani při maximalizaci nezakrýval), nebo je nechat vznášet se. V sedmičkách je Microsoft nechal natvrdo vznášet a nazdar (bez možnosti volby), což je naprosto nepoužitelné, pokud je nechci mít zakryté maximalizovanými okny, anebo si jimi naopak stínit obsah oken pod nimi (pokud je dám Always-on-top). Prostě reálný smysl pouze vznášejících se gadgetů mi uniká (a aby byly jen na ploše celou dobu zakryté popírá jejich význam). Část uživatelů to řeší tím, že si sidebar vykopírovali z Vist, já třeba používám aplikaci Desktop Sidebar a pár originálních Windows 7 gadgetů nechávám floatovat na sekundárním monitoru, ale není to ideální... Stejně jako tu nemožnost vypnout aero náhled tenhle krok Microsoftu prostě nepochopím. Je to trivální UI rozhodnutí a oni tam nedají ani volbu...

U toho sdružování mi přijde hrozně zdržující a nepraktický krok právě to vybrání a rozkliknutí detailu (argument "líbí" akceptuju :), já ale na sedmičkách celý den dělám a tak mě sebemenší zdržování dost otravuje). Taskbar mám zobrazený na všech 2-3 monitorech (pomocí Display Fusion), takže je pro mě mnohem rychlejší a efektivnější nesdružovat a rovnou klikat na konkrétní okno, a stejně tak pro přehlednost zobrazovat plné popisky, místa je dost. Stejně tak ve vývojovém prostředí nebo browseru (Chrome) řeším více tabů až přímo v té aplikaci, a pokud naopak potřebuji mít něco mimo, tak si to vyjedu v další instanci (v Chrome otázka jednoho drag&drop), takže ve výsledku mám třeba 2 tlačítka na taskbaru, přestože uvnitř se řeší 30 tabů (a vybírat mezi nimi přes sdružení by bylo nepoužitelné).
User avatar
TheX
Posts: 7
Joined: 02 Feb 2006, 16:14

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by TheX »

Rekl bych, ze prave proto, ze jste vypl Aero Peek, Vam ted prijdou plovouci miniaplikace nepochopitelne. Ja je mam rozhazene po plose a nezabiraji misto, a pro najeti do praveho dolniho rohu se mi objevi prave gadgety na plose. Osobne tedy sidebar nepostradam. :)
User avatar
Mem
Posts: 202
Joined: 08 Mar 2006, 15:07
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by Mem »

TheX: Já jsem ale nevypnul Aero Peek, jen jsem hackem přenastavil dobu do zobrazení Aero Thumbnails, protože pro mě to byl maximální opruz - chci najet na tlačítko na taskbaru a kliknutím se do té aplikaci přepnout, a ne sledovat nějaké bliknutí okna s náhledy, které nepoužívám. Nicméně dávat kurzor do rohu je pro mě nepraktické, protože hlavní taskbar mám na třetím monitoru nejvíc vlevo, takže tam se intuitivně nedá kurzor rychle umístit.

Podobně s těmi gadgety - potřebuji je vidět celou dobu bez toho, abych musel něco dělat (např. píšu mail a chci se jen podívat na kalendář, nebo si kliknout do kalkulačky; dělám něco a sleduju vytížení prostředků (jestli DB zatížila naplno disk, jestli jede net)). Takhle je mám vylepené na třetím monitoru, a pokud už si je něčím zakryju, tak je dám do popředí přes Win+G, ale samostatný sidebar by pro mě byl mnohem lepší řešení.

Nejvíc mě štve, že obě tyhle věci byly ve Vistách volitelné, a v Sedmičkách je nejde vůbec nastavit (ani pomocí politik, registrů apod.). Kdybych neměl ultimate firemní, tak by mě takovéhle vnucování nesmyslů v GUI od MS vůči ceně OS docela štvalo.
fraktik
Posts: 209
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by fraktik »

OT, totaly?
Pokud tu chcete diskutovat M$ produkty, co si na to takhle prosim zalozit vlastni vlakno?
User avatar
Mem
Posts: 202
Joined: 08 Mar 2006, 15:07
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by Mem »

fraktik:
- co kdybys místo zbytečného psaní nejprve četl (předem jsem se za off-topic omluvil: "Když už je problém vyřešen, můžu se jen zeptat na OT...")
- nevím, co je M$, ale pokud si tak připadáš více cool, brát ti to nebudu
- stejně tak si určitě připadáš více cool, když se snažíš psát anglicky, ale zde platí jedno známé pravidlo - pokud něco neumíš pořádně, tak to nedělej (jinak "totally")
- vlákno se týkalo přepínání do AS přes taskbar ve Windows 7. Pokračovat po úspěšném vyřešení dotazu diskuzí k funkcionalitě přepínání aplikací obecně ti přijde jako totálně odlišné téma? V tom případě bych znovu odkázal na bod 1, zkus to nejprve se čtením, než budeš zbytečně trollovat v diskuzích. Díky za pochopení ;-)
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by Jan Rysavy »

Chlapi, klídek ;-)

Hezkej víkend přeji z deštivého Boru.
fraktik
Posts: 209
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: Otevreni AS pres taskbar ve Windows 7

Post by fraktik »

@Mem (pokud si přeje pokračovat v diskusi mimo téma (abych dodržel - tolik požadovanou - čistotu jazyka):
-Ano, věřím tomu, že konzumovat písmenka jsem se již poměrně naučil - a dělám to rád (čtenářský deník se před deseti-patnácti lety pozastavil někde okolo čísla 17 000)
- ano, připadám, děkuji ti za to
- za chybu se omlouvám (všiml jsem si jí až po odeslání a byl jsem líný znovueditovat (neb ono "totaly" bylo vytvořeno právě editací - abych zdůraznil fakt, že jsem si vědom toho, že ty seš si vědom)
- a právě proto jsem se pokoušel poradit - neb i přestože mne osobně vlastnosti a porovnávání OS zajímá, ne každý, kdo přispíval/odebírá toto vlákno, z toho zákonitě musí být zcela nadšen!

Motto: Každý dobrý skutek = po zásluze potrestán!
Tvůj, že ses pokoušel sdílet informace o (ne)praktických vlastnostech W7, gadetů, tvém způsobu práce, rozložení ploch a klávesových zkratkách. Můj, že jsem se snažil ti poradit, jak na to příště lépe (případně popostrčit nudícího se admina (hyperbola! ;-) ) k rozdělení vlákna)...


I vám (oběma) krásných dní (a nocí) přeje
Fraktík

PS: Navrhuji nepokračovat v této plamenné diskusi (jinak než přes OZ (osobní zprávy)) - viz netiketa:
http://www.hoax.cz/hoax/netiketa wrote:Příspěvky by měly být stručné a k věci. Neodbočujte od tématu, vyjadřujte se souvisle a nepište dalším uživatelům maily jenom proto, abyste je upozornili na překlepy nebo chyby v pravopise. Takové chování vás více než cokoli jiného označuje za nezkušeného začátečníka.
A ještě druhá verse (pro pobavení publika):
http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2005/04/42624_11_16_0.html wrote:Jestliže se rozhodnete někoho upozornit, udělejte to taktně a slušně. Pokud možno soukromě, předpokládejte, že to bylo nedopatření, nikdy nebuďte arogantní. Bývá pravidlem, že upozornění na překlep samo obsahuje překlep, a upozornění na netiketu jsou často příkladem špatné etikety.
(ta první část je na tebe, ta druhá zase na mne :lol: )
Post Reply