Snadná instalace pluginů

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5231
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Snadná instalace pluginů

Post by Jan Rysavy »

Ve spojitosti s vláknem o vylepšení Plugins Manager okna je tu otázka, zda nenadešel čas na snadnou instalaci pluginů do Salamandera.

Jádro Salamandera 2.5x umí rozbalit komprimovaný ZIP (nově jsou registrační klíče komprimované), takže bychom mohli umět rozbalit distribuční balíček pluginu, otevřít nějaký INF soubor a provést instalaci. Abychom uživatele nenutili hledat adresář Salamandera, rozbalovat plugin do adresáře plugins a následně ho přidávat pomocí Plugins Managera.

Otázkou je: měly by mít pluginy zvláštní příponu, jako to je v případě Firefoxe? Otevření takového souboru by si vyřešilo jádro Salamandera. Nebo by pro instalaci pluginu měl vzniknout příkaz v menu nebo okně Plugins Manager?

Má smysl zavádět nějaké podepisování pluginů? Pokud by plugin nebyl podepsán, zobrazilo by se varování při instalaci. Nemyslím podepisování Altapem, ale tvůrci pluginů, kteří by obdrželi podepisovací certifikát od Altapu. Například Adobe Photoshop nic takového neřeší, pokud vím.

Jak to vidíte?
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

+42 8)

Koketuji s nápadem vytvořit PluginUpdater plugin s centrálním repozitářem. Idea vychází z diskuze Repozitář pro pluginy.

Jedna z věcí, které automatické instalace komplikují je právě otázka bezpečnosti. Pokud by důvěryhodní autoři pluginů byli schopni své pluginy podepsat, tak by to jen prospělo. Uživatelé by tak hned získali jakousi záruku bezpečnosti a nemuseli zkoušet pluginy naslepo.

Pokud by Salamander nabízel instalační balíčky pluginů, tak je myslím více než rozumné jim zároveň přidělit zvláštní příponu a zřídit samoinstalační proces po jejich otevření. Jakékoliv návštěvy dialogů jsou komplikovanější než poklepání na soubor. Nezapomeňme, že soubor je třeba v dialogu najít, zatímco plugin stáhnutý z internetu, je většinou hned dotupný k jeho otevřeni.

Myslím, že s tímto krokem by se měl zavést i podobný automatický balíček pro registrační klíče. Přípona může býti schodná, nebo jiná - to již závisí na implementaci. (on by například instalační balíček komerčního pluginu mohl zároveň obsahovat i svoji licenci ;) )
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5231
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Licence: to je správná připomínka, licenci by měly mít možnost nabídnout k odsouhlasení všechny pluginy.
User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Post by stepand76 »

+1

Přípona: podle mě není tolik důležitá, pokud se zobrazí dialog Vybrat plugin a bude tam maska *.zip, klidně to může být zip (ostatně stejně jako v případě klíčů). Ale nebráním se jiné příponě.

Instalace: Odlišná přípona by měla tu výhodu, že se na soubor jenom klikne a plugin se nainstaluje. Ale příkaz v menu Plugin by tam měl být každopádně.

Podepisování pluginů: nejsem proti, ale obrana proti zneužití to moc velká není. Ruku na srdce, kdo z vás si nenainstaloval plugin do Firefoxu jen proto, že nebyl podepsaný?

PS: PluginUpdateru by zarevak fandím!
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

+1 pro odlišnou příponu, samoinstalaci i podepisování, je to určitě krok správným směrem.

Ohledně té samoinstalace ale doporučuju počítat s tím, že se do instalačního adresáře AS nedostanete. Přesto bych chtěl být schopný jako bežný uživatel (s nízkými právy) nainstalovat plugin někam jinam. Vím, že Vista tohle už umí řešit, ale Windows XP jsou na tom hůř.
Ελληνικά rulez.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5231
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

ether wrote:Ohledně té samoinstalace ale doporučuju počítat s tím, že se do instalačního adresáře AS nedostanete. Přesto bych chtěl být schopný jako bežný uživatel (s nízkými právy) nainstalovat plugin někam jinam. Vím, že Vista tohle už umí řešit, ale Windows XP jsou na tom hůř.
Stejný problém je s registračním klíčem, také je potřeba ho přidat do domovského adresáře Salamandera. Otázkou je: má mít uživatel, který nemá právo zápisu (třeba po UAC promptu) do adresáře Salamandera, právo instalovat registrační klič, případně pluginy?

Technicky je to samozřejmě řešitelné, je to spíš otázka bezpečnostní politiky.
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

Jan Rysavy wrote:Otázkou je: má mít uživatel, který nemá právo zápisu (třeba po UAC promptu) do adresáře Salamandera, právo instalovat registrační klič, případně pluginy?
Klíč možná ne, ale pluginy rozhodně ano. Správa pluginů by měla být dostupná i pro bežného uživatele.

Zkuste si místo podnikového prostředí představit dobře spravovaný domácí počítač s více uživately. Jenom Administrator má plná práva a využívá je jenom v případě potřeby, všichni uživatelé mají vlastní omezené účty. Jednou nainstalovaný Firefox umožní všem uživatelům si nezávisle na sobě přidávat addony bez jakýchkoli zásahů od admina. Salamander by měl umět to samé.

Nebo z jiného pohledu, stejně si můžu plugin manuálně rozbalit a přidat v Manageru a taky si můžu plugin "odinstalovat" (tj. nenačítat), takže by to bylo neefektivní omezení.
Ελληνικά rulez.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Podle článků na MSDN Installation Best Practices for Massively Multiplayer Online Games a Patching Game Software in Windows XP and Windows Vista je pro potřeby aktualizací vhodné vytvořit důveryhodnou spouštěcí aplikaci v Program Files a všechny aktualizovatelné komponenty ukládat do AppData pod účtem uživatele. Spouštěcí aplikace zároveň kontroluje důvěryhodnost těchto aktualizovatelných komponent a jejich připadnou aktualizaci.

V případě Salamandera by tak Salamander přetrvával v Program Files a načítal krom globálních Pluginů ve svém podadresáři navíc ještě na uživatele vázané aktualizovatelné pluginy v AppData složce. Ve vlákně o aktualizaci pluginů je zmíněn Azureus, který právě tuto techniku využívá.

Toto dvojí umístění lze využít i pro licence:
- licence umístěná v Program Files je globální licence na jeden počítač
- licence umístěná v uživatelově profilu je pak licencí tohoto uživatele (pokud by byla v roaming části profilu, tak by bylo možné transparentně pouštet Salamandera se svojí licencí na různých počítačích v jedné doméně ;) )
User avatar
SelfMan
Posts: 1144
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Post by SelfMan »

stepand76 wrote:Instalace: Odlišná přípona by měla tu výhodu, že se na soubor jenom klikne a plugin se nainstaluje. Ale příkaz v menu Plugin by tam měl být každopádně.
+1
cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Re: Snadná instalace pluginů

Post by cincura.net »

Nebudu tu resit jak pluginy instalovat, pac jako geek jsem trochu mimo. :)

Nicmene podepisovani by bylo fajn. Mam v hlave dve moznosti, prvni je jistojiste mimo schopnosti Altapu, druha - pri trose snahy - mozna ano.

1. Kazdy plugin by mohl byt podepsan primo z Altapu digitanim podpisem, ktery by jednak vyjadroval jasnou identitu autora a take by daval jiste zaruky o kvalite pluginu. Tj. za nejaky desatek by Altap plugin podepsal a zaroven jej prohledl, zda dela to co deklaruje a nedela nic jineho, nekaleho. Ale tohle je mimo schopnosti Altapu.

2. Dat moznost registrace na nejake strance a vystavit unikatni "klic" pro daneho vyvojare pluginu. Tento "klic" by se pote pouzil u pluginu k overeni - tj. byl by vazan na konkretni plugin a vyvojare. Avsak tezko rict, jestli tohle ma nejaky vyznam - napr. mne je to sumak, pac nedostavam zadne zaruky, predevsim o kvalite.
Jiri {x2} Cincura
Post Reply