"Change Attributes" dialog

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
mungo
Posts: 19
Joined: 31 Dec 2007, 13:17

"Change Attributes" dialog

Post by mungo »

Nedal by se dialog Files - Change Attributes rozšířit o atribut T (Temporary) ?
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Určitě ano. Otázkou je pouze využitelnost. Popište nám prosím, k čemu by hledání dočasných souborů bylo užitečné.
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

+1

Myslím, že se tady mluví o dialogu pro změnu atributů, ale vylepšení ostatních filtrů (Configuration->Colors, Find) bych se nebránil.

Hledání +T souborů je jasné - hledám dočasné soubory ke smazání.

Jinak u dialogu pro změnu atributů si myslím, že není potřeba se ptát na důvod. (Ale pokud to opravdu chtete vědět, tak by se mi to hodilo ke změně T atributu u souboru, který ho má nastavený jinak, než potřebuju. :shock:)
Ελληνικά rulez.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5229
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Jde mi o to, pro jak velkou skupinu uživatelů taková funkce bude, protože pro ty ostatní bude znamenat pouze komplikovaněší okna.

Obecně se zdráháme do Salamandera přidávat funkce, které jsme sami nikdy nepotřebovali a pravděpodobně ani potřebovat nebudeme.

Vedle atributu FILE_ATTRIBUTE_TEMPORARY by to asi znamenalo podpořit také FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

-1 !!

Tyto dva atributy by neměly být k dispozici pro změnu uževatelem, protože ovlivňují chování systému.

Na MSDN je výslovně u FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE napsáno: This attribute is used by Remote Storage, the hierarchical storage management software. Applications should not arbitrarily change this attribute.

FILE_ATTRIBUTE_TEMPORARY ovlivňuje chování systémové cache a pokud dojde k problémům v systému může dojít ke ztrátě důležitých dat, protože se data neukládají fyzicky na disk (dokud je k dispozici paměť): ... FILE_ATTRIBUTE_TEMPORARY attribute does tell the system to hold as much as possible in the system cache without writing and therefore may be of concern for certain applications.

Více: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa365535.aspx
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

@zarevak] Omlouvám se mystifikaci, T atribut opravdu není to, co jsem si myslel, když jsem psal můj příspěvek. Ale na tvrzení, že by mělo být možné tyto atributy měnit trvám. Třeba takový atribut S nejde změnit v Exploreru, ale AS ho umí měnit.
zarevak wrote:Applications should not arbitrarily change this attribute.
Uživatel není aplikace.
zarevak wrote:FILE_ATTRIBUTE_TEMPORARY ovlivňuje chování systémové cache a pokud dojde k problémům v systému může dojít ke ztrátě důležitých dat
Kterých důležitých dat? Pokud si BFU přiřadí k seznamu svých zákazníků atribut T, tak je to jeho problém. V souvislosti s tím ovšem navrhuju nějaký druh omezení této funkce (výstražné okno, schovat pod tlačítko Advanced, ...).
Ελληνικά rulez.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Takže to zkusím znova:
FILE_ATTRIBUTE_READONLY - atribut určující, zda je soubor pouze pro čtení nebo je možné do něj zapisovat. Užitečnost: Uživatel tak může zabránit přepisu/změně souboru (pokud si nechce hrát s právy k souborům nebo používá FAT)
FILE_ATTRIBUTE_HIDDEN - atribut určující, zda je soubor schován před Běžným Frantou Uživatelem. Toto je užitečné pro ochranu důležitých souborů před neodborným zásahem - co člověk nevidí, to ho netrápí.
FILE_ATTRIBUTE_SYSTEM - atribut určující, zda se jedná o součást systému a soubor je tak ještě pod větší ochranou a navíc se na něj vztahují speciální pravidla (třeba desktop.ini bez tohoto atributu nefunguje). Uživatel by imho s tímto atributem hýbat neměl, protože těžko ručně přidá/odebere součást systému. Bohužel změnitelnost tohoto archivu pochází z dob DOSu...
FILE_ATTRIBUTE_ARCHIVE - atribut určující, zda je soubor určen k archivaci. Atribut je automaticky nastaven systémem při změne souboru a odstraněn archivačními programy. Jeho změnou můžeme vynutit novou archivaci nebo naopak soubor z archivace vyloučit (původní idea atributu - současný software využívá své techniky)

:arrow: Všechny tyto atributy jsou pozůstatky z DOSu, kde je bylo možné beztrestně měnit. Z tohoto důvodu Windows tolerují soubory s nevhodně nastavenými atributy...

Nové atributy Windows:
FILE_ATTRIBUTE_COMPRESSED - označuje komprimované soubory. Nastavení atributu není ručně možné a je třeba soubor nechat zkomprimovat, což automatický způsobí jeho nastavení.
FILE_ATTRIBUTE_ENCRYPTED - označuje šifrované soubory. Též nelze přímo měnit a je třeba nechat soubor zašifrovat, což atribut nastaví.
FILE_ATTRIBUTE_SPARSE_FILE - atribut označující Sparse soubor (může obsahovat velké prázdné bloky (nuly), které nejsou fyzicky uložené na disku, čímž se šetří místo). Nastavením tohoto atributu (pomocí low-level API) nezmění již existující obsah a tento atribut nelze ze souboru odstranit. Využitelnost nulová (pokud pro DirectConnect nepotřebujete vytvořit 10GB velký soubor na sdílení, který na disku bude zabírat jen pár KB)
FILE_ATTRIBUTE_TEMPORARY - označuje dočasné soubory. Jejich obsah pokud možno není ukládán na disk a některé nástroje na čištění disků dokonce takovéto zapomenuté soubory mazají za učelem uvolnění místa... Nevidím jedinný důvod, proč by uživatel měl mít možnost prohlásit soubor za dočasný nebo opačně.
FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE - označuje soubory, které se již na disku nenacházejí a byly přesunuty do nižší vrstvy hiearchického souborového systému (pásek) a jejich získání potrvá delší dobu. Tyto soubory mají ve Windows ikonku s černými hodinami. Nevím kolik uživatelů Salamandera využívá heiarchické souborové systémy a zda je vůbec možné uživatelsky data přesunout z disku na pásek a zpět.
FILE_ATTRIBUTE_NOT_CONTENT_INDEXED - atribut podobného významu jako FILE_ATTRIBUTE_ARCHIVE, avšak s ohledem na indexaci - označuje soubory které byly změněny od poslední indexace souboru. Uživatelská změna může způsobit nepřesnosti v indexu a tedy špatné výsledky hledání.

Ještě jednou tedy pro všechny nové Windowsí atributy říkám: NEumožnit uživateli jejich změnu. Komprimace a Šifrování je sice možné přes dialog "Change Attributes" ale na pozadí se dějí uplně jiné věci než u zbylých čtyř. U ostatních nových atributů nevidím pro možnost jejich změny žádné využití...
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

Tak to se asi neshodneme. Jedině že bych uznal, že nejsem "uživatel" a/nebo danou funkci chci v Salamanderovi jenom pro sebe.

Ale mám za to, že jakékoliv atributy souborů řeší málokterý uživatel, takže argumentovat tím, co uživatel chce/nechce, může/nemůže, měl by/neměl by a musí/nesmí je IMO trošku z cesty. Pokud znáš nějaké příklady z praxe, nechám se poučit.
Ελληνικά rulez.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

ether wrote:Ale mám za to, že jakékoliv atributy souborů řeší málokterý uživatel, takže argumentovat tím, co uživatel chce/nechce, může/nemůže, měl by/neměl by a musí/nesmí je IMO trošku z cesty. Pokud znáš nějaké příklady z praxe, nechám se poučit.
Mne by zase zajímaly příklady z praxe, kdy je vhodné tyto atributy měnit ;)
1) Napadá mne jen oprava špatných atributů po chybě nějakého programu (třeba chybka v Encrypt pluginu při tvorbě šifrovacího klíče)
2) Možná by bylo možné ospravedlnit FILE_ATTRIBUTE_NOT_CONTENT_INDEXED, protože je vlastně úplně stejný jako FILE_ATTRIBUTE_ARCHIVE, který již Slamanader měnit umožňuje. Bohužel však nevidím pro to žádné reálné využití.
3) Nevím, jakým způsobem přesně funguje FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE, ale pokud by jeho nastavení přesunulo soubor na nižší vrstvu úložiště, pak by toto mohlo být vhodné pro vynucenou archivaci vybraných souborů.
4) Ruční nastavení FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE be ještě mohlo být užitečné pro testování software. Více viz: The Old New Thing : Taxes: Hierarchical Storage Management

Můj obecný problém s těmito atributy je, že možnost jejich ruční změny nemá žádné reálné využití a přináší jen komplikace a zmatek mezi uživatele.
- Pokud umožníte uživatelům nastavit soubory jako Dočasné/Temporary, tak se pak můžete divit, když tak začnou označovat všechny pracovní verze dokumentů, aby v tom měli pořádek. Pak o ně přijdou nějakým chytrým uklízecím programem.
- Offline zase trpí problémem se záměnou s funkcí Offline Files, kdy se uživatel může domnívat, že nastavením attributu donutí Windows zachovávat lokální kopii sdíleného souboru. Budou se pak divit, že Explorer u těchto souborů nezobrazuje náhledy a pokud tento soubor leží na pomalém úložišti, tak přístup k němu potrvá déle...
- Příkaz ATTRIB v příkazového řádku žádné tyto atributy měnit neumožňuje :-P
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

zarevak wrote:Napadá mne jen oprava špatných atributů po chybě nějakého programu (třeba chybka v Encrypt pluginu při tvorbě šifrovacího klíče)
zarevak wrote:Ruční nastavení FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE be ještě mohlo být užitečné pro testování software.
To jsou relativně rozumné důvody, proč tuto možnost zařadit do AS, a hned dva.
zarevak wrote:Nevím, jakým způsobem přesně funguje FILE_ATTRIBUTE_OFFLINE, ale pokud by jeho nastavení přesunulo soubor na nižší vrstvu úložiště, pak by toto mohlo být vhodné pro vynucenou archivaci vybraných souborů.
Klíč Encrypt pluginu jde přečíst normálně a nikam se nepřesunoval, přestože dostal do vínku atribut O. Ovšem pravděpodobně se díky atributu T ani nikdy nezapsal na disk. :cry:
Ελληνικά rulez.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

ether wrote:Klíč Encrypt pluginu jde přečíst normálně a nikam se nepřesunoval, přestože dostal do vínku atribut O. Ovšem pravděpodobně se díky atributu T ani nikdy nezapsal na disk. :cry:
Nepřesně jsem vyjádřil funkčnost Temporary souborů - po uzavření Handle se soubor na disk zapíše. Temporary soubory se nezapisují během práce s nimi. Navíc bych tipnul, že Encrypt plugin nejdříve soubor vytvoří a až poté nastaví špatné atributy.

Zpět k tématu: Uživatel mungo nepopsal praktické odůvodnění jeho požadavku. Zda potřebuje opravit atribut u nějakého chybně označeného souboru nebo zda ví o nějakém jiném využití Temporary atributu nevíme. My dva se tu bavíme na čistě teoretické rovině. Já tvrdím, že tato změna by přinesla více škody než užitku a praktické využití je z mého pohledu nulové. Ty zastáváš názor, že je třeba pokrýt 100% případů, protože se třeba někdy budou hodit.

BTW: Koukám, že jsem si špatně přečetl tvůj předchozí příspěvek a zapomněl odpovědět na tvůj dotaz na moje praktické využití atributů:
- Ze starých atributů nejčastěji používám atribut Read-Only (na ochranu souborů před přepsáním), pak Hidden a System (kvůli desktop.ini a folder.jpg). Archiv nepoužívám vůbec.
- Z nových atributů Šifrování i Kompresi využívám pravidělně.
- Ze Salamanderem nepodporovaných atributů využívám FILE_ATTRIBUTE_REPARSE_POINT pro transparentní přesun složek na jiný disk. Pro testování práce s >4GB soubory jsem párkrát využil i FILE_ATTRIBUTE_SPARSE_FILE.

Jak se rozhodne Altap je čistě na nich - Salamander je jejich software ;-) Já jen doufám, že naše diskuze přispěla trochu k pochopení problému a jejich jednoduššímu rozhodování.
User avatar
Ether
Posts: 1471
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

zarevak wrote:
ether wrote:Klíč Encrypt pluginu jde přečíst normálně a nikam se nepřesunoval, přestože dostal do vínku atribut O. Ovšem pravděpodobně se díky atributu T ani nikdy nezapsal na disk. :cry:
Nepřesně jsem vyjádřil funkčnost Temporary souborů - po uzavření Handle se soubor na disk zapíše. Temporary soubory se nezapisují během práce s nimi. Navíc bych tipnul, že Encrypt plugin nejdříve soubor vytvoří a až poté nastaví špatné atributy.
Okolnosti atributu T znám, akorát jsem si to neuvědomil. Stejně to byl jenom vtípek.
zarevak wrote:My dva se tu bavíme na čistě teoretické rovině. Já tvrdím, že tato změna by přinesla více škody než užitku a praktické využití je z mého pohledu nulové. Ty zastáváš názor, že je třeba pokrýt 100% případů, protože se třeba někdy budou hodit.
zarevak wrote:Jak se rozhodne Altap je čistě na nich - Salamander je jejich software ;-) Já jen doufám, že naše diskuze přispěla trochu k pochopení problému a jejich jednoduššímu rozhodování.
Souhlasím.
zarevak wrote:BTW: Koukám, že jsem si špatně přečetl tvůj předchozí příspěvek a zapomněl odpovědět na tvůj dotaz na moje praktické využití atributů:
- Ze starých atributů nejčastěji používám atribut Read-Only (na ochranu souborů před přepsáním), pak Hidden a System (kvůli desktop.ini a folder.jpg). Archiv nepoužívám vůbec.
- Z nových atributů Šifrování i Kompresi využívám pravidělně.
- Ze Salamanderem nepodporovaných atributů využívám FILE_ATTRIBUTE_REPARSE_POINT pro transparentní přesun složek na jiný disk. Pro testování práce s >4GB soubory jsem párkrát využil i FILE_ATTRIBUTE_SPARSE_FILE.
To je pěkné. Když pomineme tu část se škodou a necháme jenom kritérium užitku: Kolik z toho si myslíš, že využije tvůj hypotetický uživatel? Nebylo by potom lepší odstranit i RHSA atributy?
Ελληνικά rulez.
User avatar
AD7
Posts: 566
Joined: 28 Jan 2006, 16:21

A co CCleaner

Post by AD7 »

Ja to riesim cez CCleaner
fraktik
Posts: 209
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

BFU a atributy

Post by fraktik »

Nepovazuji se za uplneho BFU (zminovane, jiz implementovane atributy pouzivam - prave pro virtualni "uklid" na systemech Beznych Slecen Uzivatelek).
Ale (ze zde probehle diskuse) jsem presvedcen, ze dalsi atributy bych s vysokou pravdepodobnosti nikdy nevyuzil => -1.
mungo
Posts: 19
Joined: 31 Dec 2007, 13:17

Důvody pro změnu atributu (T)

Post by mungo »

Mám adresář TEMP, kam jsem nastavil cestu pro všechny dočasné soubory Windows. Tudíž se tam odkládá veškeré smetí, které je třeba čas od času vyčistit. Navíc tam něco sám "dočasně" uložím.
Čištění provádí čistící program, který maže (kromě jiného) soubory s atributem T - některé z těchto "T" souborů ale chci zachovat a nechce se mi zavádět hromadu vyjímek pro čistící program, případně je přejmenovávat aby se nemazaly ...
zarevak wrote:Zpět k tématu: Uživatel mungo nepopsal praktické odůvodnění jeho požadavku. Zda potřebuje opravit atribut u nějakého chybně označeného souboru nebo zda ví o nějakém jiném využití Temporary atributu nevíme. My dva se tu bavíme na čistě teoretické rovině. Já tvrdím, že tato změna by přinesla více škody než užitku a praktické využití je z mého pohledu nulové. Ty zastáváš názor, že je třeba pokrýt 100% případů, protože se třeba někdy budou hodit.
Post Reply