Altap Salamander: VYCHYTÁVKY

Zde můžete volně diskutovat o programu Altap Salamander. Ptejte se, odpovídejte a vyjadřujte své názory. Prosíme, nevkládejte sem hlášení problémů či návrhy na nové funkce.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 03 Feb 2006, 23:33

Také Ctrl+N (přepínač) v případě, že adresář obsahuje příliš dlouhé názvy a potřebuji se podívat na velikost, datum, atributy.

Má význam v Detailed režimu panelu.

Miroslav Novosad

Post by Miroslav Novosad » 04 Feb 2006, 21:14

Tomáš Rajnoha wrote: F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8 = zákl. práce se soubory
F8 mě překvapuje:-) Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem F8 naposled použil... Shift+Del je víc poruce, protože je hned vedle kurzorových šipek.

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 04 Feb 2006, 23:52

Miroslav Novosad wrote:
Tomáš Rajnoha wrote: F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8 = zákl. práce se soubory
F8 mě překvapuje:-) Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem F8 naposled použil... Shift+Del je víc poruce, protože je hned vedle kurzorových šipek.
Klávesa F8 jako delete je konvence ještě z doby Norton Commanderu z éry MS-DOSu.
Klávesa DEL vedle šipek, ano na normální klávesnici, u notebooků je obvykle někde úplně jinde.
To, že pro některé operace, je více klávesových zkratek je velkou výhodou, každý si tak může vybrat to, co mu nejlépe vyhovuje :)
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Miroslav Novosad
Posts: 60
Joined: 04 Feb 2006, 13:14
Location: Ostrava

Post by Miroslav Novosad » 05 Feb 2006, 15:44

jis wrote: Klávesa F8 jako delete je konvence ještě z doby Norton Commanderu z éry MS-DOSu.
Jsem taky pamětník:-)
jis wrote: Klávesa DEL vedle šipek, ano na normální klávesnici, u notebooků je obvykle někde úplně jinde.
Jó, to jsou ti, co mají notebook...:-)
Díky za upozornění. To mě fakt nenapadlo. Ale i když mám náhodou něco udělat na notebooku, tak stejně hledám Del (to je někdy zážitek...). F8 jsem tak dlouho nepoužil, že si na ni nevzpomenu:-(

GeBu
Posts: 19
Joined: 28 Jan 2006, 00:56
Location: Haná
Contact:

Post by GeBu » 05 Feb 2006, 20:04

Miroslav Novosad wrote:F8 mě překvapuje:-) Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem F8 naposled použil...
Já se zase docela často přistihnu jak se pokouším v Průzkumníkovi mazat pomocí F8.

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 06 Feb 2006, 23:39

V pluginu PictView při prohlížení digitálních fotografií:
E ... Show EXIF - pro zobrazení EXIF atributů
Funguje naprosto skvěle a verzi od verze umí dekódovat nové a nové atributy. Je to jeden z nejlepších dekodérů EXIF co znám (používám digitální fotoaparát Canon).
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

PepaR
Posts: 188
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Post by PepaR » 06 Feb 2006, 23:58

Hodně mi pomáha při práci s některými soubory User Menu. Jde o to, že některé typy soubory mám asociovány s prohlížečem např. IrfanView a pokud je chci editovat (dvojklikem by se spustil IrfanView) a nechce se mi udlělat kroky:
- spustit graficky editor
- dialog Otevřít
- njít požadovaný sobor

pak stačí si přidat do User Menu daný program např. Photoshop, najet na soubor, který chci editovat a stisknout zástupce programu v User Menu a ejhle soubor se zárověň se spuštěním programu otevře v programu samém.

S úspěchem to aplikuji např. na DLL a Resource Hacker, DWG a jiné...

Rada
Posts: 43
Joined: 09 Dec 2005, 16:34
Location: Brno, Česko

Post by Rada » 07 Feb 2006, 10:22

PepaR wrote:Hodně mi pomáha při práci s některými soubory User Menu. Jde o to, že některé typy soubory mám asociovány s prohlížečem např. IrfanView a pokud je chci editovat (dvojklikem by se spustil IrfanView) a nechce se mi udlělat kroky:
- spustit graficky editor
- dialog Otevřít
- njít požadovaný sobor

pak stačí si přidat do User Menu daný program např. Photoshop, najet na soubor, který chci editovat a stisknout zástupce programu v User Menu a ejhle soubor se zárověň se spuštěním programu otevře v programu samém.

S úspěchem to aplikuji např. na DLL a Resource Hacker, DWG a jiné...
Je to sice dobre, ale uplne stejnou sluzbu udela v kontextove nabidce polozka SendTo [odeslat]...

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Post by ino » 07 Feb 2006, 10:32

Rada wrote:Je to sice dobre, ale uplne stejnou sluzbu udela v kontextove nabidce polozka SendTo [odeslat]...
Kontextove menu ve windows je velice pomale, samotne kliknuti pravym mysitkem zamestnava CPU vice nez je zdravo uz od nepameti (z hlediska windows GUI)

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 07 Feb 2006, 10:55

Rada wrote:
PepaR wrote:Hodně mi pomáha při práci s některými soubory User Menu. Jde o to, že některé typy soubory mám asociovány s prohlížečem např. IrfanView a pokud je chci editovat (dvojklikem by se spustil IrfanView) a nechce se mi udlělat kroky:
- spustit graficky editor
- dialog Otevřít
- njít požadovaný sobor

pak stačí si přidat do User Menu daný program např. Photoshop, najet na soubor, který chci editovat a stisknout zástupce programu v User Menu a ejhle soubor se zárověň se spuštěním programu otevře v programu samém.

S úspěchem to aplikuji např. na DLL a Resource Hacker, DWG a jiné...
Je to sice dobre, ale uplne stejnou sluzbu udela v kontextove nabidce polozka SendTo [odeslat]...
A nebo Open with. Naprosto vystačím se Send to a Open with... Jsou to standardní nabídky OS, takže fungují nejenom v SS.
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 07 Feb 2006, 11:07

ino wrote:
Rada wrote:Je to sice dobre, ale uplne stejnou sluzbu udela v kontextove nabidce polozka SendTo [odeslat]...
Kontextove menu ve windows je velice pomale, samotne kliknuti pravym mysitkem zamestnava CPU vice nez je zdravo uz od nepameti (z hlediska windows GUI)
Velice pomalé? Ono záleží na tom, kolik si toho uživatel do kontextové nabídky nechá nainstalovat různými rádoby užitečnými programy. Pak si dovedu představit, že to bude pomalé. Já sám tam mám navíc oproti standardní nabídce pouze to, co opravdu používám: Otestovat systémem AVG a Open Command Window Here. A s rychlosti na své staré šunce nemám potom vůbec žádný problém :)
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Rada
Posts: 43
Joined: 09 Dec 2005, 16:34
Location: Brno, Česko

Post by Rada » 07 Feb 2006, 13:30

jis wrote:
ino wrote:
Rada wrote:Je to sice dobre, ale uplne stejnou sluzbu udela v kontextove nabidce polozka SendTo [odeslat]...
Kontextove menu ve windows je velice pomale, samotne kliknuti pravym mysitkem zamestnava CPU vice nez je zdravo uz od nepameti (z hlediska windows GUI)
Velice pomalé? Ono záleží na tom, kolik si toho uživatel do kontextové nabídky nechá nainstalovat různými rádoby užitečnými programy. Pak si dovedu představit, že to bude pomalé. Já sám tam mám navíc oproti standardní nabídce pouze to, co opravdu používám: Otestovat systémem AVG a Open Command Window Here. A s rychlosti na své staré šunce nemám potom vůbec žádný problém :)
Tak ja mam kontextovou nabidku hodne promazanou pomoci utility X-Setup pro... ale hodne programu se pri instalaci nepta a integruje si svoje polozky... aby to clovek porad promazaval...

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 05 Mar 2006, 18:33

Rada wrote:hodne programu se pri instalaci nepta a integruje si svoje polozky... aby to clovek porad promazaval...
To máte pravdu. Skoro bych řekl, že platí pravidlo: Pokud je program freeware, tak se slušně zeptá, zda může nainstalovat kontextovou nabídku, ikonu na desktop, atp. No a na druhé straně čím dražší a komplexnější komerční SW balík si nainstalujete, tím je větší šance na pravý opak. Na nic se neptat a nacpat se všude možně. Jako kdyby chtěli dát najevo, že za ty peníze umíme to a to a ještě toto :)
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Re: Servant Salamander: VYCHYTÁVKY

Post by jis » 05 Mar 2006, 18:48

I když ještě nemáme k dispozici integrovaný help, není důvod menu Help nepoužívat :):

Šikovná je např. položka Keyboard Shortcuts v menu Help. Odkazuje na stránku Servant Salamander 2.5 Keyboard Shortcuts s přehledně strukturovaným seznam všech klávesových zkratek.

Zmiňovat, že je zde rovněž uveden i odkaz na toto fórum je pro ty co to čtou asi nošením dříví do lesa...

Nepoužíváte Process Explorer, ale chcete se rychle dozvědět, kolik dní už vám běží váš trvale spuštěný Servant Salamander? Dialog Task List... v menu Help vám to sdělí.
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Re: Servant Salamander: VYCHYTÁVKY

Post by jis » 05 Mar 2006, 19:13

Co mi pomáhá při práci s levým a pravým panelem:

Swap - prohození panelů: Ctrl+U
To se sice zdá být skoro jako naprostá zbytečnost, ale představte si že třeba kopírujete soubory od kolegy po levé ruce na server po pravé ruce. Je určitě intuitivnější mít oba panely uspořádané adekvátním způsobem.

Změna šířky panelu ze standardní na maximální a naopak: Ctrl+F11
Velmi užitečné, když nepomůže zkratka Ctrl+N, která je zde již výše popsána.

Také jste na rozpacích, podle čeho se vlastně v panelu třídí, když si zobrazení přepnete z detailního na libovolné jiné (kde nejsou záhlaví sloupců)?
Když si do panelu nástrojů přidáte tlačítka Sort by Name, Sort by Extension, Sort by Size a Sort by Date, tak získáte tyto 2 možnosti:
1) setřídit obsah aktivního panelu kliknutím na příslušné tlačítko
2) graficky znázorněný efekt stisknutého tlačítka vám okamžitě sdělí aktuální metodu třídění v aktivním panelu
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Post Reply