Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by ino »

Zdravím!
Jelikož AS (zatím) nepodporuje TABy, tak mívám spuštěno zároveň i pět instancí AS. A poměrně často se setkávám s tím, že změním nějaké nastavení (zejména User Menu Baru), které chci aby se trvale uložilo a také aby se aplikovalo pro všechny běžící AS.

V současné době si musím dávat pozor na to, abych změněnou instanci zavíral jako poslední, jinak by mi ostatní instance přepsali v registrech novou konfiguraci tou původní, i když nastavení uložím ručně pomocí Save Configuration.

Zároveň chci, aby nastavení ukládaly konfigurace všech instancí, protože chci mít svobodu v tom, ve které znich tu změnu provedu (tím mám namysli možnost spouštět AS bez zapnutého ukládání nastavení).

Takže by se mi hodila funkce Reread Configuration, kterou bych si aktualizoval nastavení AS z právě aktualizovaných registrů (ovšem be zezměn cest v panelech).

Případně jako takové skorořešení podpořit zavření AS bez ukládání nastavení, třeba pomocí Alt+Shift+F4 - tím bych si alespoň nepřepsal onu pozměněnou verzi nastavení v registrech, v případě, že bych omylem vypnul instanci, ve které jsem ony konfigurační změny provedl jako první a zamezil tím přepsání nové konfigurace tou starou.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Jan Rysavy »

Jeden z "chronických" problémů. Otázka je kam směrovat úsilí, zda do řešení příčiny (taby, archivery na pozadí) nebo důsledku (nutnost synchronizace konfigurace ve více Salamanderech).

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by ino »

Jan Rysavy wrote:Jeden z "chronických" problémů. Otázka je kam směrovat úsilí, zda do řešení příčiny (taby, archivery na pozadí) nebo důsledku (nutnost synchronizace konfigurace ve více Salamanderech).
Já vím..

Tak alespoň Alt+Shift+F4 pro zavření Salamandera bez ukládání nastavení. To by snad nemusel být zas až takový problém ;-)

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Jan Rysavy »

To by určitě šlo. Možná by bylo praktičtější něco jako "Zavřít ostatní instance bez uložení"?

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by ino »

Jan Rysavy wrote:To by určitě šlo. Možná by bylo praktičtější něco jako "Zavřít ostatní instance bez uložení"?
Ano, ale ne všechny zároveň. Ja bych to využil i po jednom, tedy pro aktuální instanci.

User avatar
Ether
Posts: 1462
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Ether »

Co třeba to udělat tak, aby při změně konfigurace v instanci, která má nastaveno ukládání, by tato instance vyslala signál ostatním, aby vyply své ukládání konfigurace? A možná by stálo za to udělat nějakou zjevnou indikaci stavu ukládání konfigurace, třeba text v titulku, overlay na ikoně, indikátor v některém panelu...
Ελληνικά rulez.

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by ino »

Ether wrote:Co třeba to udělat tak, aby při změně konfigurace v instanci, která má nastaveno ukládání, by tato instance vyslala signál ostatním, aby vyply své ukládání konfigurace?
Obavám se, že by mohl nastat chaos - co když uživatel udělá změny ve vícero, potažmo ve všech, instancích. To se pak neuloží nic, nebo jen naposledy modifikovaná instance?

Já bych se v tom už asi víc nebabral. Chtěl jsem koloběžku a už se bavíme o parní lokomotivě.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Jan Rysavy »

Příkaz "Exit without saving configuration" je samozřejmě triviální záležitost...

User avatar
SelfMan
Posts: 979
Joined: 05 Apr 2006, 20:51
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by SelfMan »

Sikovnejsie riesenie by bolo zapisanie timestamp do registry a nasledne porovnanie tohto zaznamu beziacou instanciou.
- AS1 sa spusti a nacita posledny timestamp
- AS2 sa spusti a nacita posledny timestamp
- AS1 skontroluje timestamp a ulozi konfiguraciu
- AS2 skontroluje timestamp, zisti zmenu, porovna konfiguraciu a a bud spravi "merge" pri novych zaznamoch alebo sa opyta pouzivatena "what to do"

Ciste teoreticky moze mat takyto timestamp kazda konfiguracna skupina.
Na druhej strane by mohol stacit aj konfiguracny log pre poslednych 50 zmien a bolo by ho mozne vyuzit na obnovu pri poskodeni konfiguracie.
Priklad:
timestamp;action;key;value

Posledna instancia AS, ktora uklada konfiguraciu moze rychlo preparsovat log na zmeny a tieto "naimportovat" do svojej aktualnej konfiguracie v RAM.

Slanec
Posts: 66
Joined: 17 Nov 2009, 19:00

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Slanec »

SelfManovo řešení vypadá nejrobustněji, ale Exit without saving je zas snadné. Ach, ty priority...

Anebo si počkáme ještě rok a vyřešíme příčinu (taby, archivery na pozadí). Může pro to ostatně prostý Salamandeřan něco udělat?

Tomas Kopal
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 131
Joined: 07 Dec 2005, 23:01
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Tomas Kopal »

Ja pripad, ktery zacal toto vlakno resim tak, ze kdyz udelam dulezitou zmenu v konfiguraci jedne instance, obehnu ty ostatni a v nastaveni vypnu "Save configuration on exit". Pak si nemusim pamatovat, kterou mam ukoncovat jako posledni, vse funguje jak potrebuji.
Je to malinko prace navic, ale nedelam to tak casto aby me to vadilo.
Nestacilo by vam to takhle?

User avatar
Ether
Posts: 1462
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Ether »

Když už jsme tedy u analýzy situace, všímám si, že ino nikde neuvádí, že by konfiguraci vůbec potřeboval ukládat kromě toho, když provede změny. Nebylo by potom lepší vypnout ukládání úplně a ukládat pouze po provedení změny?
Ελληνικά rulez.

User avatar
ino
Posts: 440
Joined: 09 Dec 2005, 14:59
Location: Brno, Czech Republic

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by ino »

Ether wrote:Když už jsme tedy u analýzy situace, všímám si, že ino nikde neuvádí, že by konfiguraci vůbec potřeboval ukládat kromě toho, když provede změny. Nebylo by potom lepší vypnout ukládání úplně a ukládat pouze po provedení změny?
Sakra, to mě vůbec nenapadlo :shock:

Vpodstatě to řeší můj problém. Akorát by vyvstal nový požadavek na funkci "Exit with saving configuration" jako protiklad k "Exit without saving configuration". A nabízí se i volná klávesová zkratka Alt+Ctrl+F4. Občas se přeci jen hodí uložit si aktuální cesty v panelech...

PS: doufám, že mě teď v Altapu nemají za blázna :-D

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by Jan Rysavy »

Vůbec, toto je prostě letitý problém a je jasné, že na něj všichni narážíme. Přístupů k jeho řešení je zjevně několik.

Další (hard-core) možnost je přes Help > Task Lisk a tlačítko Terminate pozabíjet Salamandery, které nechceme nechat uložit konfiguraci.

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Re: Znovu načíst konfiguraci AS za jeho běhu

Post by zarevak »

Dobrý den,
dovoluji si vás upozornit na rok starou diskuzi na podobné téma:
- Synchronizace nastavení mezi instancemi Salamanderu (obsahuje i nápad ručního Load configuration)

(Diskuze byla inspirována vláknem Plánované odstranění volby Save configuration on exit)

Post Reply