PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
PepaR
Posts: 192
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by PepaR »

Dobrý den,

při procházení obrázků v celoobrazovkovém módu se by mi často hodila možnost přechodu na aktuálně zobrazený obrázek v panelu AS, při ukončení PictView na Esc. Případně mám ještě jeden tip, abych si mohl při procházení obrázků v celoobrazovkovém módu mohl obrázky označit klávesou a při ukončení PictView, by tyto byly označeny v AS.

PS: Neplánujete zakomponovat možnost změny velikosti obrázku do PictvIew? vím, že na to existují různé další prográmky a že se to tu již několikrát řešilo, ale bylo by to milá funkce.

I tak moc děkuji za PictView jako takový.
Last edited by PepaR on 02 Jan 2010, 13:52, edited 1 time in total.
PepaR

David Grudnik
Posts: 50
Joined: 14 Dec 2005, 06:15

Re: PivtView - Návrhy na nové funkce

Post by David Grudnik »

PepaR wrote:při procházení obrázků v celoobrazovkovém módu se by mi často hodila možnost přechodu na aktuálně zobrazený obrázek v panelu AS, při ukončení PictView na Esc.
pro přechod na aktuální obrázek slouží v menu File příkaz Focus (klávesová zkratka F)
PepaR wrote:Případně mám ještě jeden tip, abych si mohl při procházení obrázků v celoobrazovkovém módu mohl obrázky označit klávesou a při ukončení PictView, by tyto byly označeny v AS.
označování pomocí klávesy Insert funguje i v celoobrazovkovém módu

PepaR
Posts: 192
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Re: PictView - Návrhy na nové funkce

Post by PepaR »

Zase velký dík ;).
PepaR

fraktik
Posts: 206
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: PictView - Návrhy na nové funkce

Post by fraktik »

PepaR wrote:Zase velký dík ;).
Taky se pripojuji.
(vim ze to tu nepisete poprve - ale stejnak jsem to uz zase davno zapomnel... :-( )

Neuvazujete o implementaci uvodnich hlasek: "Tipy"/"Rady"/"Vite ze..."?
Treba toto (a mnoho jinych klav. zkratek) by se tam imho vyjimalo velice pekne.

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Re: PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by zarevak »

Bojím se, že úvodní okna "Víte že..." skoro nikdo nečte a naopak většinu uživatelů otravují....

Pokud by se něco vymýšlelo, pak by to mělo být nějaké nenápadné nepřekážející překryvné okno (tooltip? text ve statusbaru?), které by podbízelo tipy ve správnou chvíli:
- "Obrázek je moc velký. Zobrazte si ho na celou obrazovku (klávesa F11)"
- "Procházíte více obrázků a chcete některé vybrat pro práci v Salamanderu? Použijte klávesu F (nebo menu Soubor / Focus)"
- "Chcete uložit obrázek pro použití na internetu? Doporučujeme komprimovaný formát PNG místo původního BMP - zvolte v dialogu Uložit jako"


Podívejte se třeba, jak Office 2007 řeší objevitelnost klávesových zkratek. Uživatel zmáčkne Alt a všechny použitelné zkratky se mu zobrazí před očima:
shortcuts_thumb[5].png
shortcuts_thumb[5].png (25.34 KiB) Viewed 6219 times
Po zmáčknutí H (Home) se aktualizuje přehled klávesových zkratek dále:
shortcuts2_thumb[2].png
shortcuts2_thumb[2].png (42.38 KiB) Viewed 6219 times
Omlouvám se za sníženou kvalitu obrázků, použitých z jiného webu...

fraktik
Posts: 206
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by fraktik »

Refresh: Tak jak s tím "resize"?
Zas jsem to dnes - marně - hledal v menu PictView (už jsem zapomněl, že prozatím nebylo implementováno - nebo se o tom ani neuvažuje?
Neb jako správně rozmazlený uživatel jsem čím dál línější na to (s)pouštět IrfanView (či XnView)...

Taky mne napadlo, že i by se to hezky vyjímalo i v pluginu Renamer, poté jsem to hledal v Automation - tam je sice "předkonfigurovaný" skript "convert image", ale nějak jsem se nedostal k jeho konfiguraci - kde se to ladí, nastavuje? (chybí ImageMagick-6.5.9-Q16 a tak se to vůbec nespustí)

xm
Posts: 67
Joined: 11 Dec 2007, 11:11

Re: PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by xm »

2fraktik:

instalace ImageMagic pro Win:
http://www.imagemagick.org/script/binar ... hp#windows

prislusne parametry konverze pak editovat rucne v:
"...\Altap Salamander (beta)\plugins\automation\scripts\Convert Images.js"
-> "var imageMagickParams..." - zde je treba nastudovat parametry ImageMagick knihovny...

Da se take pouzit o neco rychlejsi odvozenina ImageMagicku - GraphicsMagick:
ftp://ftp.graphicsmagick.org/pub/Graphi ... k/windows/

Pak je nutna uprava skriptu - je treba zamenit "convert.exe" za GraphicsMagick ekvivalent,
tj. "gm.exe convert", a nastavit cestu "var imageMagickPath = "C:\\Program Files\\GraphicsMagick..."

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by Jan Rysavy »

ImageMagick volaný z Automation pluginu byl pouze příklad. Později se ukázalo, že pro základní operace by bylo možné volat přímo funkce operačního systému. Skript by pak mohl zmenšovat obrázky bez instalace dalších nástrojů.

Neměl by být velký problém upravit na tuto metodu stávající skript Convert Images.js. Více viz http://forum.altap.cz/viewtopic.php?p=18698#p18698

fraktik
Posts: 206
Joined: 27 Apr 2007, 12:13
Location: cz
Contact:

Re: PictView - Návrhy na nové funkce - resize

Post by fraktik »

Děkuji xm za vyčerpávající návod - leč mým primárním úmyslem zřejmě bylo upozornit na pahýl (z menu vyvolaná akce, končící nic neříkající hláškou = vedoucí uživatele do "nikam").
Věřím, že v mých stovkách až tisících programů a prográmků by se jeden další asi ztratil - ale přesto (anebo právě proto) bych se podobným (a dočasným) řešením rád vyhnul (a sebe ušetřil potřeby stuvat další manuály).
Ještě tak bych byl zřejmě ochoten zkousnout zkopírování/úpravu kódu pro použití Irfana (dlouholeté pozitivní zkušenosti, jednodušše přenosný, podoporuje batch příkazy z cmd) - to opět - pokud by mi někdo řekl kde přesně atp. :roll:

Jinak holt zůstanu u svých odkazů typu

Code: Select all

C:\Programky\IrfanView\i_view32.exe C:\Obrazky\Vstup\*.jpg /resample=(320,185) /aspectratio /convert=C:\Obrazky\Finish\*.Plocha-upr_$Wx$H_$U(%d%m%Y).jpg

Post Reply