Panely (taby) v Servant Salamander

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
ferol

taby

Post by ferol » 19 Apr 2007, 21:42

este doplnim.... nie vsetci su programatori..co pouzivaju suborove manazery...ja som architekt a pracujem s kvantomr oznych vyresov,sprav, fotiek, rendrov a pod..a naraz na viac ako 10 projektoch...a zo starsich projetov sa veci preberaju....preto mam bezne otvorenych aj 10-15 tabov na jednom okne....a nie je to len kvoli tomu, aby som z jednej strany nadruhu kopiroval..ale prave kvoli rychlemu prehrabavaniu disku, nieco pozriem tu, nieco zase tam....

a v dobe bez tabov to bola bieda :)

Lukas Cerman
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 36
Joined: 11 Dec 2005, 20:08
Contact:

Post by Lukas Cerman » 10 Sep 2007, 14:02

Vsechny nas trapi v podstate stejny problem -- prace s vice adresari najednou je v klasickem dvoupanelovem systemu nepohodlna.

Myslim ale, ze zalozky nejsou spravne reseni tohoto problemu. Protoze uzivatel se musi:

1) naucit a pouzivat novou hot-key na prepinani zalozek,
2) kromne produktivni cinosti (tj. sve prace) jeste starat o management zalozek (zbytecny overhead), tj.
3) myslet na to, ze dany adresar bude v budoucnu potrebovat a zalozit si novou zalozku,
4) davat bacha, aby v nejake zalozce neodesel do jineho adresare, tj. porad drzet v mysli, ve ktere zalozce to vlastne je, apod.

Kdyz se podivam na to jak pracuji s Firefoxem, tak se mi tam casem nahromadi spousta `mrtvych' zalozek, takze jednou za cas musim udelat cistku. Navic prace se soubory je hodne jina nez surfovani po internetu.

Spravny system by mel fungovat automaticky, tj. nepridelavat uzivateli dalsi praci. Usnadneni prace s adresari bych tedy videl spise ve zdokonaleni featury `Working Directories', ktera by mela lepe odrazet jake adresare uzivatel pouziva.

1) Prvni zlepseni by bylo nabidnout lepsi hot-keys pro rychly vyber ze seznamu (Alt+F12). Tedy podobne jako v change-drive menu pridat jeste sloupecek s akceleratory po rade prirazenych jednotlivym polozkam -- 1--9, A--Z. Tj. prepnuti do pozadovaneho adresare bude rychle -- Alt+F12, nasledovane rychlym prohlednutim seznamu a stisk prislusne hot-key. Soucasne reseni s hotkeys je prakticky nepouzitelne, hotkeys jsou prirazeny vicemene nahodne (adresare maji `nahodne' nazvy) a uzivatel je musi hledat nekde v hloubi nazvu adresaru. Takze jediny pouzitelny zpusob (alespon pro mne) je na pozadovany adresar odjet kurzorem -- pomale!

2) System razeni polozek v seznamu lepe odrazejici uzivatelovu praci s adresari. Napr. radit spise podle cetnosti pouziti daneho adresare nez podle casu pouziti, pripadne kombinace obojiho, treba pocitat cetnost se zapominanim, poslednim par adresarum pridat na zacatku vahu aby meli sanci se rychle v seznamu zaradit a dostat se na zacatek, pokud je clovek zacne casto vyuzivat na ukor jinych... Tohle je v podstate problem z oblasti `umele intelligence' -- tj. na zaklade posbiranych dat (chovani uzivatele) predikovat, ktere adresare uzivatel bude chtit pravdepodobne pouzit a ty mu nabizet na zacatku seznamu.

3) Pamatovat si polohu odscrollovani v panelu a pozici kurzoru pro vsechny adresare v historii.

3) Nabizet tyto adresare prostrednictvim menu take v cilich operaci, jako jsou Copy, Move, Find a podobne....

Osobne si praci ze zalozkami moc nedovedu predstavit, naproti tomu `Working Directories' pouzivam neustale a nejzhavejsi adresare mam navic prirazene na hot-path.

PepaR
Posts: 188
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Post by PepaR » 10 Sep 2007, 16:51

Mě absence tabů nevadí, neboť jsem toho názoru, že spíše znepřehledňují práci. Každopádně nejsem jejich zarytým odpůrce a do budoucna jsem pro. Nicméně raději bych uvítal, kydyb se rozšířil počet HotKeys pro adresářové cesty na písmena.

Vím, mohli by to kolidovat se zkratkami pro ovládání, ale to by šlo obejít tím, že např. pro klávesovou zkratku k adresáři by se muselo písmeno az Ctrl, zmáčknout 2x těsně po sobě.
PepaR

Lukas Cerman
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 36
Joined: 11 Dec 2005, 20:08
Contact:

Post by Lukas Cerman » 10 Sep 2007, 18:19

PepaR wrote:Vím, mohli by to kolidovat se zkratkami pro ovládání, ale to by šlo obejít tím, že např. pro klávesovou zkratku k adresáři by se muselo písmeno az Ctrl, zmáčknout 2x těsně po sobě.
No jedine z cim by to kolidovalo by byly nazvy disku (s predpokladem, ze se pouziva shift+pismeno). Coz by nemel byt takovy problem, malokdo ma tolik diskovych jednotek, aby tim obsadil vsech 26 znaku abecedy. Ale chtelo by to udelat toto priprazeni manualni -- jen uzivatel vi, ktera pismenka jsou vzdy volna, tj. ktera nepouziva zadny z jeho prenosnych disku apod...

V pripade kolize by mel mit prednost hot-path pred `nahodne' vygenoravym hot-key prenosneho disku.

User avatar
Ether
Posts: 1459
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether » 10 Sep 2007, 23:53

Vypadá to, že se do diskuze konečně vložil uživatel AS a navrhl rozumné řešení založené na zkušenostech s ním místo toho, nebojím se říct, přehnaného vyzdvihování tabů z TC. A už úplně padlé na hlavu mi přišlo převádění sytémů záložek z internetových prohlížečů.

K návrhu Lukáše ohledně rozšíření funkčnosti a zpřehlednění Working Directories, protože je to potenciálně velmi užitečná featurka, jenže jsem se ji ještě nenaučil používat, protože se požadovaný adresář - když už ho dokážu zachytit na první pohled - nedá rychle zvolit.

Stejně tak by se mohl seznam WD (třeba omezený) zobrazovat v samostané liště, popř. ve dvou lištách, a pro všechny ty totální komandéry to budete vydávat za záložky. Ostatně pokud by se dal některý z pracovních adresářů uzamknout na liště, ani by se to záložkám tolik nevzdalovalo.

Doufám, že jsem byl alespoň trochu konstruktivní, taktéž jsem si vědom toho, že předkládám více nesouvisejících návrhů - berte je tak.

Jinak ještě mám pár dotazů na TCisty:
x) Jakým způsobem v záložkách hledáte tu správnou a jak ji zvolíte (myší, zkratkou, posloupností)?
x) Jak se záložky tvoří?
x) Jak jsou řazeny?

A ještě dodatek. Kdo si je vědom featurek historie (Alt+Left, Alt+Right), pracovních adresářů (Alt+F12), Shift+písmeno pro přepínání * disků, Shift/Ctrl+Backspace pro vracení se do kořenu/jiného mezníku, obezřetně nastavených horkých cest (Ctrl+číslo) a mnoha jiných malých fičůrek, může spravovat soubory jako ďábel. :twisted: :idea: Ovšem určitý systém v ukládání souborů na disku je taky užitečný. :lol:

edit *) technická chybička se vloudila
Last edited by Ether on 12 Sep 2007, 21:42, edited 1 time in total.

PepaR
Posts: 188
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Post by PepaR » 11 Sep 2007, 09:21

Lukas Cerman wrote:No jedine z cim by to kolidovalo by byly nazvy disku (s predpokladem, ze se pouziva shift+pismeno). Coz by nemel byt takovy problem, malokdo ma tolik diskovych jednotek, aby tim obsadil vsech 26 znaku abecedy. Ale chtelo by to udelat toto priprazeni manualni -- jen uzivatel vi, ktera pismenka jsou vzdy volna, tj. ktera nepouziva zadny z jeho prenosnych disku apod...

V pripade kolize by mel mit prednost hot-path pred `nahodne' vygenoravym hot-key prenosneho disku.
No ja si mylsím, že by to nekolidovalo, vždyť mezi jednotlivými disky přepínáte pomocí Shift+písmeno, proto jsem navrhoval variantu, kdy musíte zmáčknout Ctrl+F+F a tím bychom se vyhnuli kolizici se zkratkami pro founfce (Ctr+F = Hledat) a zároveň umožnili namapování daleko více Hot Paths pro adresáře. Navíc by to bylo i přehlednejší neboť budete vedět, že pod Ctrl+F+F máte např. filmy.

Chtěl by to ale zaroveň přidat do možností volbu pro vypnutí této funkce a a nastavení prodlevy mezi stiskem dvou písmen chrakterizující adresář.

Každopádně je na diskusi, zda pro to dvojpísmeno nebylo lepší využít klávesu Shift namísto Ctrl, neboť by to bylo logičtější:

Shift + 1x písmeno = Změna disku
Shif t+ 2x písmeno = Změna adresáře
PepaR

User avatar
Ether
Posts: 1459
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether » 11 Sep 2007, 18:47

Shift+posloupnost dvou kláves by mi nevyhovovala. Hlavně kvůli tomu, že bych musel čekat nějakou dobu/pustit Shift, než by se přepnutí disku provedlo.

Lukas Cerman
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 36
Joined: 11 Dec 2005, 20:08
Contact:

Post by Lukas Cerman » 11 Sep 2007, 20:57

ether wrote:Ostatně pokud by se dal některý z pracovních adresářů uzamknout na liště, ani by se to záložkám tolik nevzdalovalo.
To zamykani by mozna nebylo spatne ani pro `Working Directories'. Kdyby bylo vyresene nejak jednoduse, treba kliknutim pravym tlacitkem v tom Working Directories menu nebo zvolenim `Lock this directory in list of working directories' v menu pro adresarovou listu.

Sice to castecne duplikuje funkcionalitu hot-path, ale ty maji zase slozitejsi management a jsou urcene spise jako dlouhodoba obecna pamet. Narozdil od `Working Directories', ktere by melo reprezentovat cinnost, kterou uzivatel aktualne dela.

Zamknute adreare by se pak v seznamu zobrazovali nahore a ve stalem poradi (tak jak byly zamknute). Takze se jim nebudou menit automaticke hot-key a budou tedy snaze pristupne.

Btw, mozna nez zamknute (locked) by bylo lepsi jim rikat lepkave (sticky, nemaznate nekdo vhodnejsi preklad?).

User avatar
Ether
Posts: 1459
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether » 12 Sep 2007, 21:50

Lukas Cerman wrote:Btw, mozna nez zamknute (locked) by bylo lepsi jim rikat lepkave (sticky, nemaznate nekdo vhodnejsi preklad?).
No AFAICT oficiální překlad od M$ je něco s připíchnutím.

Jinak prosím o vyjádření stanoviska Altap Teamu, jakou máte představu vy?

cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Post by cincura.net » 13 Sep 2007, 18:07

Ja mam trochu jinou zkusenost. Pokusim se nastinit.

Pracuju na nejakem projektu. Mam oteverenou vpravo slozku s projektem a nekde v ni jsem (napr. adresar, kde jsou nejake zdrojaky). V levem mam jiny adresar, kde mam neco "pomocneho", tedy napr. SQL skripty. Mezi temito dvema panely preskakuju a otviram si co potrebuju, vetsinou F3 (chci jen an neco juknout) nebo Enter/F4 (chci otevrit vyvojovy nastroj).

Pak ale potrebuju neco "na chvili" udelat. Napr. poslat nekomu obrazek, ktery mam nekde. Musim tedy z jednoho adrese odskocit, najit soubor a poslat. A pak zpet (Alt-Left je super). Nebo zavola zakaznik, ze neco chce, musim tedy vlezt do "jeho" projektu a omrkat neco a event. neco nekam nakopirovat apod. Takze si rozhodim jeden nebo oba panely. A pak musim zase zpet. Vetsinou nevim "o kolik", takze "promackam" Alt-Left a +/- tam nekde jsem a pak uz to doladim rucne. Ocenil bych tedy, kdybych mohl aktualni stav panelu "uzamknout" a pak se k nemu lehce vratit, tak jak byl.

Dalsi problem, podobne reseni. Delam na projektu, kde neco kopiruju na FTP, typicky nejaky web v PHP, ASP.NET, ... Ladim, ladim, ale pak se potrebuju podivat do dokumentace k nejakemu prvku/komponente nebo v nejake(m) neco poupravit, tedy opet musim nekam odskocit a udelat to, nakopirovat a vratit se zpet. Kdybych opet mohl stav uzamknout, udelat co je treba a pak se vratit, byla by to pro me parada.

Samozrejme predpokladam, ze by uzamknout slo vice stavu (nekdy zavola 5 zakazniku v rozmezi 10 minut :)) a k ruznym se vracet. Uzamknouti by bylo Ctrl-Shift-Neco a vraceni se Ctrl-Neco nebo Shift-Neco (podle toho co by delalo pontecialne mene kolizi). Stisknuti Ctrl-Shift-Neco v "aktualnim zamku" by oznaceni zrusilo. Zrusit by slo i z nejakeho menu, kde by byl prehled.
Vubec by mi nevadilo, kdyby byla jedna zkratka (zobrazila by dialog) a pak treba cisla s tim kam se ma skocit. Neco jako dela F12, ale navic ta cisla. V tomto dialogu by se to taky dalo nejak spravovat.
Pro lidi co by chteli mit taby videt, se to muze objevovat na nejakem panelu.
Jako tresnicku na dortu bych videl moznost zamknout ne oba najednou, ale jen jeden (nevidim sice ted prime vyuziti, ale urcite by se casem naslo).

My 2c.
Jiri {x2} Cincura

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 13 Sep 2007, 23:33

Můj osobní názor (velice podobný tomu, co píše Jirka nahoře): často potřebuji od určité práce odskočit k jiné úloze (například někam se podívat, něco někomu nakopírovat, zpracovat přílohu urgentního emailu). Mimo jiných adresářů potřebuji často pracovat i v jiném zobrazení (thumbnails místo detailed view) a také v jiném řazení. Momentálně si vypomáhám novou instancí Salamandera. Možnost založit novou záložku (pokrývající současně oba panely) bych uvítal. Poznámka: panely v záložce by měly umět načítat ikonky a thumbnaily na pozadí (i pokud je aktivní jiná záložka).

Navrhoval bych zavést vedle současných Hot Paths jakési Workplaces. Uživatel by měl možnost definovat, co daný workplace ovlivní (pro jeden nebo oba panely): zobrazený adresář, řazení, view mode, šířky panelů, filtry, atd. V případě potřeby by uživatel daný workplace "přivolal", například do nové záložky. Workplaces by zřejmě mohly nahradit Hot Paths, pokud bychom zachovali současnou jednoduchou funkcionalitu.

Jakmile budeme záložky implementovat, nebude problém podpořit také záložky pro každý panel (jako alternativu k jedné záložce pro oba panely). Chápu, že oba přístupy mají svá pro a proti.

Předesílám, že jsme s Petrem problematiku hlouběji neprobírali, jde o moje neutříděné dojmy z používání Salamandera.
Lukas Cerman wrote:Kdyz se podivam na to jak pracuji s Firefoxem, tak se mi tam casem nahromadi spousta `mrtvych' zalozek, takze jednou za cas musim udelat cistku.
To je pro mě naopak veliká výhoda záložek. Po dořešení jednoho problému jsem schopen se přehledně vrátit k předešlému. Backtracking ;-)

Lukas Cerman
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 36
Joined: 11 Dec 2005, 20:08
Contact:

Post by Lukas Cerman » 14 Sep 2007, 00:05

No ja `odskoky' resim prave rychlym navratem pomoci Working Directories/Alt+F12...

Reseni s Workplaces mi prijde dost komplikovane, cimz nerikam, ze by se nemelo delat, jen bych spise uvital navrhovane vylepseni Working Directories/Alt+F12. Je to jednodussi na implementaci taze je sance se te featury dockame drive, zalozky muzou prijit potom.:)

Planujete dalsi vylepseni Working Directories?
Lukas Cerman wrote:Kdyz se podivam na to jak pracuji s Firefoxem, tak se mi tam casem nahromadi spousta `mrtvych' zalozek, takze jednou za cas musim udelat cistku.
To je pro mě naopak veliká výhoda záložek. Po dořešení jednoho problému jsem schopen se přehledně vrátit k předešlému. Backtracking ;-)
No kdyz ja nezvladam management tech nepotrebych zalozek. :)

BTW I kdyz casto delam vice veci najednou, jete nikdy jsem nepustil druhou instanci Salamandera z jineho duvodu, nez ze jedna byla blokovana pomalou operaci (napr. baleni archivu). Takze necekam, ze bych nekdy zalozky uzil...

User avatar
Datalog
Posts: 244
Joined: 10 Dec 2005, 11:21
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Post by Datalog » 14 Sep 2007, 02:15

Jan Rysavy wrote:Můj osobní názor (velice podobný tomu, co píše Jirka nahoře): často potřebuji od určité práce odskočit k jiné úloze (například někam se podívat, něco někomu nakopírovat, zpracovat přílohu urgentního emailu). Mimo jiných adresářů potřebuji často pracovat i v jiném zobrazení (thumbnails místo detailed view) a také v jiném řazení. Momentálně si vypomáhám novou instancí Salamandera. ...
Mohu-li soudit ze způsobu jakým využívám FF, tak právě výše uvedený případ odskoku bych i po přidání záložek řešil novou instanci AS.

Záložky (ve FF) používám právě jen když řeším stejnou úlohu, pouze k ní potřebuji dohledat další věci. Např. právě teď. Zdejší fórum mám v jednom FF, se záložkami - MainPage, odpověď hledání v rámci fóra, předchozí stránka tohoto tématu, odpověď. A vedle mám spuštěný další FF s mými stránkami a záložkami: fórem tam, google (resp. jyxo), nějaké obrázky, stránky odkazované z fóra.

Takže mé osobní preference pro AS: Lookout záložek. U záložky-adresáře potřebuji zapamatovat adresář, scrollovací pozici, aktuální pozici, view typ. Dále potřebuji současná externí a plugin okna (volitelně?) ukotvit v záložce, nikoli taskbaru. Tedy např., aby okna kopírování, find, pictview a FTP přenos byla "zapouzdřena" instancí salamanderu, kterým byla spuštěna - ostatně, i lépe bych tak viděl co vše odstřelím, když zavírám konkrétní instanci Salamandera.

P.S.: Píši lookout záložek. Je mi jedno jak to budete mít interně uděláno. Osobně nepotřebuji (a dost možná ani nechci), aby co adresářová záložka to samostatný thread aktivní na pozadí (jako např. onen zmiňovaný thumbnail view, nebo autorefresh, ...). Okna pluginů jsou něco jiného, ale tam už máte případný běh na pozadí dořešen (tedy kromě zpracování archivů, ale to už je jiná otázka).

P.P.S.: Současné automatické working directories nejsou coby záložky dostatečné - m.j. je tam spousta "odpadu" se kterým když jsem hotov, tak nechci, aby se mi tam zbytečně pletl. (Ale jako historie je to pěkné a potřebné, jen to nepovažuji za adekvátní náhradu záložek).

EDIT: :oops: pravda, u adresářových tabů pamatovat také řazení.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 14 Sep 2007, 07:47

Lukas Cerman wrote:Planujete dalsi vylepseni Working Directories?
Zatím jsme neplánovali. Začínám mít dojem, že návrh ohledně Working Directories bychom měli vložit do samostatného vlákna, protože s problematikou záložek vlastně nesouvisí?

Je vidět, že od záložek každý očekává něco jiného.

Připomenu starší vlákno, kde ze rozepsal JohnFredC, uživatel TC a SC: http://forum.altap.cz/viewtopic.php?p=4318#4318 (souhlasím s vizí, kterou popisuje Tomcat)
a vlákno o "settings sets": http://forum.altap.cz/viewtopic.php?t=280

cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Post by cincura.net » 14 Sep 2007, 08:42

Lukas Cerman wrote:No ja `odskoky' resim prave rychlym navratem pomoci Working Directories/Alt+F12...
To u me nefunguje. :) Nekdy udelam x odskoku a pak uz se nejde vratit, nebo jsem tak jinde, ze tam radsi skocim jinak (Hot Path + nalistovat).
Lukas Cerman wrote: Reseni s Workplaces mi prijde dost komplikovane, cimz nerikam, ze by se nemelo delat, jen bych spise uvital navrhovane vylepseni Working Directories/Alt+F12. Je to jednodussi na implementaci taze je sance se te featury dockame drive, zalozky muzou prijit potom.:)
Udelat neco "napul", jen aby "to uz bylo" mi neprijde dobra strategie.
Jiri {x2} Cincura

Post Reply