Quick Rename (F2) v RC3

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
M. Balcařík

Sqělá analýza ...?

Post by M. Balcařík » 17 Apr 2007, 09:30

No, tak sqělé mi to zase nepřipadá - F2 funguje furt stejně od roku 1990 - Windows 3.0 - a že to Bill ve Vistě změnil, není důvod k tomu, aby to měnily i v podstatě konkurenční programy typu Salám či Totál.
Není pro obyčejného uživatele nic horšího než je změna něčeho, co funguje dlouho a dobře ... anebo že Vy se už těšíte na auta s hranatým volantem?

Proč si vlastně lidé vynutili existenci Salámů, Nortonů a Totálů?
No přece právě proto, že Billův Explorer se jim nelíbil...
No a Vy ho dnes kopírujete i schlupama a s kdejakou rádoby novinkou či spíš ptákovinou ;-)
Proto se přimlouvám za možnost nastavit si variantu, která je každému po chuti - viz ta demográcyje ...

BTW - Totál má tuto novinku také nastavitelnou a volitelnou :-)))

PepaR
Posts: 188
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Post by PepaR » 17 Apr 2007, 10:01

Mě to přijde jako fajn funkce, ale taky bych hlasoval pro nastavitelnost.
PepaR

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Sqělá analýza ...?

Post by Jan Rysavy » 17 Apr 2007, 10:07

M. Balcařík wrote:No, tak sqělé mi to zase nepřipadá...
PepaR wrote:Mě to přijde jako fajn funkce, ale taky bych hlasoval pro nastavitelnost.
Můžete nám prosím popsat, jak funkci používáte? (viz můj dotaz na předchozí stránce)

User avatar
Datalog
Posts: 244
Joined: 10 Dec 2005, 11:21
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Re: Sqělá analýza ...?

Post by Datalog » 17 Apr 2007, 10:12

M. Balcařík wrote:F2 funguje furt stejně od roku 1990
Ehm, jen upřesnění. F2 fungovalo ve filemanagerech typu NC (VC, ...) dlouhou dobu jako user menu. A používaly ho mnohé programy (většinou od programátorů vycházejících z Borlandu) jako save, takže bylo obsazené a nebylo zvykem ho použít na přejmenování/edit. Až někdy kolem 96-98 se to začalo lámat (celkem koresponduje s úpadkem Borlandu, i když asi nesouvisí).

Mám-li mluvit za sebe, tak na F2 jako rename (u NC-like manažerů) jsem si aktivně zvyknul asi až od roku 2000 (tedy 12 let kontra 7).

PepaR
Posts: 188
Joined: 09 Dec 2005, 18:48
Location: Brno, Czech Republic

Post by PepaR » 17 Apr 2007, 10:21

Mě vyhovuje více nynější podoba funkce.
PepaR

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak » 17 Apr 2007, 12:44

Dobrý den,
protože jsem jedním z těch, kteří prosazovali změnu chování F2, měl bych se také k tomuto vyjádřit.
F2 používám pro:
- úprava názvu souboru - Většinou měním v názvu jen některé části a po názvu se pohybuji pomocí CTRL+šipky a šipky
- změna názvu souboru na základě názvu jiného souboru - přidávání titulků, spojování .cpp a .h souborů, ... - zde použiju F2, CTRL+C pro kopii názvu a ESC. U druhého souboru pak F2 a CTRL+V a ENTER - nově nemusím opravovat příponu
- změnu přípony - stejně jako dříve: END, SHIFT+CTRL+vlevo, přepsat a ENTER

Přiznám se, že změna chování F2 je pro mne stejně problematická jako u ostatních - podobně jako nedávno byla změna ikonky. Veřím však, že toto je změna k lepšímu a že si za pár chvil zvykneme :wink:

Můj názor: Cyklování F2 je sice "jednoduché", ale pro nové uživatele neintuitivní a neobjevitelné. Jsem pro zavedení CTRL+A, které by IMHO mělo ve Windows fungovat všude a ne jen ve víceřádkových textboxech (v IE7 všude funguje)

Příspěvek srovnávající přejmenování v Salamanderu 2.5 RC2 s Windows Vista - obsahuje i odkazy na 3 další vlákna žádající změnu chování F2 na Vista-like

Pavel P.

Post by Pavel P. » 17 Apr 2007, 17:21

zarevak wrote: Můj názor: Cyklování F2 je sice "jednoduché", ale pro nové uživatele neintuitivní a neobjevitelné. Jsem pro zavedení CTRL+A, které by IMHO mělo ve Windows fungovat všude a ne jen ve víceřádkových textboxech (v IE7 všude funguje)
No, podle mě i taková podle vás intuitivnější zkratka jako CTRL+A už vyžaduje zkušenějšího uživatele, který má o něčem takovém ponětí. Občas se ale spíš setkávám i s tím že člověk neví, že klávesa F2 existuje a lze pomocí ní soubor přejmenovat(používají volbu přes pravé tlačítko myši) a po takovém člověku nemohu chtít ještě nějakou zkratku CTRL+A - bohužel :-(

A potom co jsem si nainstaloval nového Salamandra a zděsilo mě označení jen jména souboru, zkusil jsem CTRL+A, rychle jsem proklikal nastavení pak nápovědu ale protože nic nepomohlo, tak jsem nakonec skončil tady a v tomhle vlákně. Něchcí říct, že jsem nějak zvlášť zkušený uživatel, ale řekl bych že takhle bude postupovat skoro každý trochu zkušenější uživatel, kterému bude tohle označení jen názvu vadit.
A tak se takhle dostane až k tomu, že zjistí, že existuje neintuitivní zkratka dvoujité F2. A nezkušený uživatel se buď zeptá kamaráda, který mu řekne o dvojité F2 / o CTRL+A nebo se s tím smíří a možná někdy náhodou zjistí že F2 funguje dvojitě a bude spokojený.

Tak mi přijde, že odsuzovat něco jen kvůli tomu že je to neintuitivní jako hloupost. Kdo to bude potřebovat, ten si to najde ikdyby to měla být úplná šílenost a kdo to potřebovat nebude, ten to ani hledat nebude.

Jinak jsem určitě pro změnu stávající označení jen jména. Hlasoval bych pro to aby se to přidalo do nastavení "jméno bez přípony"/"jméno s příponou". Ale jak je asi z tohoto příspěvku patrné, tak se mi zalíbil i ten nápad cyklické F2 pro který bych byl ještě raději.

cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Post by cincura.net » 17 Apr 2007, 21:47

f wrote:1) kopírování názvu souboru - ČASTO POTŘEBUJI
- DŘÍV: F2, CTRL+C, ECS - pohodlné, rychlé a potřebuji často
- NYNÍ: F2, SHIFT+END + ESC (stále je to příjemnější než ostatní varianty) - bohužel už tohle ani jiná varianta nejde dělat jednou rukou tak rychle a pohodlně :-(
Jiri {x2} Cincura

cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Post by cincura.net » 17 Apr 2007, 21:56

Nejak mi aktualni chovani nevadi. Myslim, ze pocet stavu, kdy chci mit vybrany cely soubor a kdy se mi naopak hodi jen name-part je dobre stochasticky rozlozen, takze je mi to fuk. Je to o zvyku (a treba nalezeni jinych postupu). Nehlede na to, ze obcas potrebuju tak ci onak. Ale kdyz jsem zvyklej na jedno chovani, dokazu uz hned reagovat stisknutim co dal.

Nicmene cyklovani pres F2 bych bral jako druhou volbu. Rozhodne mi pripada podpora Ctrl-A mnohem lepsi (bez ohledu na to, jak se "prvni" F2 bude chovat a co vybere).

A vzhledem k prechozi uvaze. Nyni to je dobre, kdyz *premenovavam* soubor, tak jak rika nazev. Zbytek bude vzdy o tom, ze nekdo dela neco tak a tak. Ale kdyz uz user chce takovou produktivitu, ze z klavesnice ruku nesunda a pise rychle, myslim, ze F2, Ctrl-A a napsani toho co chci bude stejne nejrychlejsi a pokud pujde o detaily, opet bud (Ctrl+)sipky nebo uz ponizene mys.

Sorry, jen takove glosnuti...
Jiri {x2} Cincura

frp
Posts: 21
Joined: 17 Apr 2007, 22:39

Post by frp » 17 Apr 2007, 22:46

Já bych zde ještě jenom přidal malý postřeh - možná chybička.

Při stisku F2 na nějakém souboru a pak přepnutí mezi aplikacema(ALT+TAB) a přepnutí zase zpět na Salamandra, je označený celý řádek.

Salamander 2.0 se chová, že při přepnutí mezi aplikace zůstává označen stejná část textu jako předtím.

Určitě tenhle malý detail nijak nevadí, jen mi to nepřijde jako správné chovaní..

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis » 18 Apr 2007, 00:26

  1. Za sebe shrnuji:
  2. Je to komické, dříve mi občas chyběl nový způsob přejmenování ala Vista a nyní mi občas chybí klasické přejmenování. Ale zatím uběhlo jenom pár dní od vydání RC3, dejme tomu čas a prudké reakce z obou táborů vychladnou.
  3. V každém případě jsem pro: opravit chybu s Alt-Tab, doplnit Ctrl-A a rozšířit konfiguraci o možnost volby chování F2.
  4. Nikdo to nenavrhoval, nebo se mýlím? - Ponechme F2 pro klasické rename jako dříve, přes Shift-F2 umožněme rename ala Vista (bez přípony) a konfiguraci rozšiřme pro uživatele Visty o volbu pro prohození funkčnosti F2/Shift-F2. Asi je to hloupý nápad, už je dost pozdě... (Navíc vím, že chcete Shift-F2 použít pro kopii vybraného souboru/adresáře do stejného adresáře pod novým jménem. Pro duplikaci by to bylo určitě lepší než klasické Ctrl-C/Ctrl-V.)
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

User avatar
Datalog
Posts: 244
Joined: 10 Dec 2005, 11:21
Location: Prague, Czech Republic
Contact:

Post by Datalog » 18 Apr 2007, 05:46

Když se tak dívám na odpovědi, je až překvapivé, kolik lidí používá F2 pro kopii názvu souboru. Házím do placu ještě jeden nápad, který zde vůbec nezazněl:

Možná by stálo za úvahu přidat do F2 dialogu button pro kopii, přístupný přes Alt - něco (ale muselo by tam být popsané čím spustitelný, nejlépe obvyklým podtržením písmene). Button je běžná věc, jeho vyvolání pomocí alt je také standardní (např. se nabízí Alt + C "Copy filename to Clipboard").

Button by rovnou provedl kopii celého jména (vč. přípony) a ukončil dialog (bez rename, jako ESC). Zkrátilo by to (starou) sekvenci F2, Ctrl + C, ESC na nově F2, Alt + C. A fakticky by to nebyla intuitivní zapamatovatelná klávesová zkratka, ani by si na to nehrála. Prostě by to byl běžný přímo(alt) spustitelný button.

EDIT:
Případně možno dialog zaplevelit ještě buttony "Name" a "Extension", kopírujícími do clipboardu jméno(bez extenze) a samotnou extenzi (už vidím ty dohady jestli s tečkou nebo bez :) ).

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy » 18 Apr 2007, 06:54

frp wrote:Při stisku F2 na nějakém souboru a pak přepnutí mezi aplikacema(ALT+TAB) a přepnutí zase zpět na Salamandra, je označený celý řádek.
Salamander 2.0 se chová, že při přepnutí mezi aplikace zůstává označen stejná část textu jako předtím.
Určitě tenhle malý detail nijak nevadí, jen mi to nepřijde jako správné chovaní..
Bohužel jde o obecný problém ve Windows, toto je standardní chování comboboxů. Snažil jsem se problém obejít, ale neúspěšně. Problém se Salamandera týká od doby, co jsme zavedli historie a editační řádky se změnily na comboboxy. Mrknu na to ještě jednou, ale šance je nízká. Pokud někdo z programátorů máte řešení, podělte se prosím.

(Zkuste ve Windows například Start > Run, tam je chování stejné. Musím ověřit, zda Vista také zlobí, protože na comboboxu tam MS pracovali, méně bliká.)

frp
Posts: 21
Joined: 17 Apr 2007, 22:39

Post by frp » 18 Apr 2007, 11:19

no, koukal jsem že to opravdu dělají všechny comboboxy. Jen ale u toho comboboxu který máte použitý jako příkazový řádek to funguje jak má. Tak byste mohli takhle upravený combobox použít i jinde :-) ..pokud by to šlo a pomohlo to :-)

manison
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 216
Joined: 09 Dec 2005, 23:23
Location: Ceske Budejovice, Czech Republic
Contact:

Post by manison » 18 Apr 2007, 12:55

Jan Rysavy wrote:Pokud někdo z programátorů máte řešení, podělte se prosím.
Nevím, jestli to je konkrétně tento případ, ale obvykle za tohle standardní chování "může" dialog manager. Když prvek vrátí příznak DLGC_HASSETSEL na zprávu WM_GETDLGCODE, pošle mu automaticky dialog manažer zprávu EM_SETSEL jakmile prvek dostane fokus. Řešením by asi bylo subklásnout přímo ten edit v kombu a odmaskovat příznak DLGC_HASSETSEL.

Post Reply