Otevření plochy v panelu salamandru

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
konelupy
Posts: 85
Joined: 18 Jul 2006, 09:06
Location: Turnov, Czech Republic

Otevření plochy v panelu salamandru

Post by konelupy »

zdravim *
Jak můžu nejrychleji otevřít plochu v salamandru ?
Pěkný příkaz je otevřít adresář v menu příkazy ale ten otevírá složku a ne v panelu. Nejlepší by to bylo celé toto menu přenastavit aby se otvíralo v salamandru a nechat jen Shift+F3 pro otevření do složky.
Pokud neni nejaky rychly zpusob presunte to please do navrhu na zlepseni.

na svém PC mám plochu v adresářových zkratkách ale jinde :-(
Procházení disku taky není nejrychlejsi a co teprve kdyz nevim na kterem disku mam ktery OS a kazdy uzivatel ma svou plochu.

Tomáš Rajnoha
Posts: 109
Joined: 29 Jan 2006, 18:02
Location: Chrastava, Czech Republic
Contact:

Re: Otevření plochy v panelu salamandru

Post by Tomáš Rajnoha »

konelupy wrote:zdravim *
Jak můžu nejrychleji otevřít plochu v salamandru ?
Pěkný příkaz je otevřít adresář v menu příkazy ale ten otevírá složku a ne v panelu. Nejlepší by to bylo celé toto menu přenastavit aby se otvíralo v salamandru a nechat jen Shift+F3 pro otevření do složky.
Pokud neni nejaky rychly zpusob presunte to please do navrhu na zlepseni.

na svém PC mám plochu v adresářových zkratkách ale jinde :-(
Procházení disku taky není nejrychlejsi a co teprve kdyz nevim na kterem disku mam ktery OS a kazdy uzivatel ma svou plochu.
Jestli chápu dobře, tak prostě chcete otevřít tu složku, kde jsou uložený věci na ploše, v panelu Salamandera ? Mám za to, že tohle je v SS dobře ošéfovaný, aby to nešlo v panelu zobrazit :wink:
BTW přesně opak se snažím udělat ve svém správci souborů - tohle zakázat :lol:
Mnoho úspěchů a hezký den přeje
Tomáš Rajnoha

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Mám dojem, že složka "Desktop" není pouze jeden konkrétní adresář na disku, ale že se jedná o kompozitní složku složenou z několika zdrojů (všichni uživatelé, aktuální uživatel). Je to tak?

Jakmile připravíme plugin pro procházení složek, nebude zobrazení plochy problém. Viz vlákno v angličtině: http://forum.altap.cz/viewtopic.php?p=104

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis »

Jan Rysavy wrote:Mám dojem, že složka "Desktop" není pouze jeden konkrétní adresář na disku, ale že se jedná o kompozitní složku složenou z několika zdrojů (všichni uživatelé, aktuální uživatel). Je to tak?
To, že Explorer navazuje na složku desktop další složky jako je "My Documents", "My Computer", "My Network Places" je jedna věc, ale ve skutečnosti se fyzicky jedná o jeden konkrétní adresář pro každého jednotlivého uživatele:

Code: Select all

C:\Documents and Settings\%username%\Desktop
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Fyzicky se jedná o sloučení dvou adresářů (v případě lokálních uživatelů - jak je to u roaming profilů, které se můžou dostat i do offline módu, netuším)

Code: Select all

C:\Documents and Settings\All Users\Desktop   - položky pro všechny uživatele
C:\Documents and Settings\%username%\Desktop  - osobní položky uživatele
Pokud nevěříte, zkuste si do těchto složek vložit nějaký soubor (možná se "uživatel" "All Users" na neanglických Windows jmenuje jinak...)

Osobně bych však také přivítal klávesovou zkratku na otevření uživatelovy složky plochy - je to vždy první cesta, kterou si dám do oblíbených pod Shift+1 (pod Shift+5 mám pak své Dokumenty - středník je na anglické klávesnici úplně jinde než na české (vlevo u čísel) a s Ctrl se mi nemačká pohodlně)

Tomáš Rajnoha
Posts: 109
Joined: 29 Jan 2006, 18:02
Location: Chrastava, Czech Republic
Contact:

Post by Tomáš Rajnoha »

zarevak wrote:Fyzicky se jedná o sloučení dvou adresářů (v případě lokálních uživatelů - jak je to u roaming profilů, které se můžou dostat i do offline módu, netuším)

Code: Select all

C:\Documents and Settings\All Users\Desktop   - položky pro všechny uživatele
C:\Documents and Settings\%username%\Desktop  - osobní položky uživatele
Pokud nevěříte, zkuste si do těchto složek vložit nějaký soubor (možná se "uživatel" "All Users" na neanglických Windows jmenuje jinak...)

Osobně bych však také přivítal klávesovou zkratku na otevření uživatelovy složky plochy - je to vždy první cesta, kterou si dám do oblíbených pod Shift+1 (pod Shift+5 mám pak své Dokumenty - středník je na anglické klávesnici úplně jinde než na české (vlevo u čísel) a s Ctrl se mi nemačká pohodlně)
No, je pravda, že já chodím do složky plochy hodněkrát, takže bych to taky uvítal...
BTW - All Users je i na neanglických takhle a složka "Desktop" je podle jazyka (nejspíš), páč u mne je to "Plocha"
Mnoho úspěchů a hezký den přeje
Tomáš Rajnoha

User avatar
jis
Posts: 450
Joined: 27 Jan 2006, 23:14
Location: Prague, Czech Republic

Post by jis »

zarevak wrote:Fyzicky se jedná o sloučení dvou adresářů...
Aha, tak to si jenom nerozumíme. Je mi známo, že se všem uživatelům na jejich pracovní ploše zobrazují objekty z C:\Documents and Settings\All Users\Desktop. Já si však myslím, že to je pouze věc Exploreru, že to takto skládá a zobrazuje. Sám mám C:\Documents and Settings\%username%\Desktop pod Ctrl+2.
zarevak wrote:... středník je na anglické klávesnici úplně jinde než na české (vlevo u čísel) a s Ctrl se mi nemačká pohodlně)
S pravým Ctrl to není zas tak špatné :).
Salamander fan since 1998
My current OS's: W7 and W8.1

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

jis wrote:
zarevak wrote:Fyzicky se jedná o sloučení dvou adresářů...
Aha, tak to si jenom nerozumíme. Je mi známo, že se všem uživatelům na jejich pracovní ploše zobrazují objekty z C:\Documents and Settings\All Users\Desktop. Já si však myslím, že to je pouze věc Exploreru, že to takto skládá a zobrazuje. Sám mám C:\Documents and Settings\%username%\Desktop pod Ctrl+2.
Pokud správně chápu problém, tak bychom měli v panelu zobrazit stejné položky, jaké uživatel vidí na své Ploše. Tedy po sloučení obou adresářů. Optimální tedy bude zobrazit Plochu jako OLE složku. Tím myslím způsob získání položek, který nebude pomocí FindFirstFile/FindNextFile, ale pomocí IShellFolder/EnumObjects, jak to dělá rozpracovný Folders plugin.

Image

Bohužel si tato cesta ponese omezení file system pluginu (například FTP, WinSCP klienti), takže nebude možné například vstoupit do archivu umístěného na Ploše, atd. Vzhledem k tomu, že někteří uživatelé používají Plochu jako dočasné skladiště souborů (například stažených z netu) by toto mohla být nepříjemná překážka a v jejich případě by určitě bylo výhodnější otevřít Plochu klasicky jako adesář. Co si o tom myslíte?

User avatar
Mem
Posts: 202
Joined: 08 Mar 2006, 15:07
Contact:

Post by Mem »

Jan Rysavy wrote:Vzhledem k tomu, že někteří uživatelé používají Plochu jako dočasné skladiště souborů (například stažených z netu) by toto mohla být nepříjemná překážka a v jejich případě by určitě bylo výhodnější otevřít Plochu klasicky jako adesář. Co si o tom myslíte?
I ze svého okolí potvrzuji, že tohle využití plochy je časté, takže takové omezení by bylo nepříjemné

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Ja osobne Exploreri pohled na plochu moc nepotrebuji - na odkladani souboru vyuzivam svoji cast plochy. Dale mi zkratka Shift+1 umoznuje rychle prejit do uzivatelskych Application Data a Local Settings adresaru (staci Shift+1, jeden Backspace a muzu si ty adresare otevrit).
Kdyz jsem vsak poprve spustil SS (nekdy uz hoooooooodne davno), tak jsem cekal, ze menu Commands>Open Folder>Desktop otevre prave moji cast plochu v jednom z panelu SS. Tato moznost stale v SS neni (u Dokumentu byla doplnena pomoci Ctrl+; a polozkou v menu Change Drive) Proto si v kazde nove instalaci SS a u kazdeho uzivatele pokazde nastavuji Shift+1 na plochu uzivatele.

Na druhou stranu, pokud si nejaky novacek otevre adresar s dokumenty pomoci Ctrl+;, tak uvidi vsechny sve dokumenty a bude spokojen. U plochy by se tak nestalo (videl by pouze svoji osobni cast plochy) a mohlo by ho to mast....

Osobne asi plugin Folders pouzivat moc nebudu - snad jen na slozku s fonty. Rikate, ze plugin folders bude mit omezeni FileSystem pluginu - lze pomoci nich spoustet procesy? (Aby slo z Control Panel spustit jednotlive dialogy nastaveni)

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5197
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Post by Jan Rysavy »

Pomocí pluginu Folders bude položky možné spustit, nakopírovat do schránky, smazat, otevřít context menu a spustit z něj příkaz. Samozřejmě pouze v případě, že to operační systém umožní.

Pokud se vrátím k problému s Plochou: myslíte si tedy, že by mělo smysl do Alt+F1/2 menu vedle "My Documents" přidat také "Desktop" i při tom omezení, že uživatel uvidí pouze své položky? Řešilo by to problém dočasně odložených souborů, které budou pravděpodobně v tomto adresáři. Zároveň by to působilo zmatečně, protože by byla zobrazena pouze jedna část položek Plochy. Nějak se mi to nelíbí, toto je presně důvod, proč jsme Plochu do menu nepřidali v době, kdy jsme přidávali "My Documents".

cincura.net
Posts: 593
Joined: 09 Dec 2005, 17:30
Location: a step further
Contact:

Post by cincura.net »

Jan Rysavy wrote:Pokud se vrátím k problému s Plochou: myslíte si tedy, že by mělo smysl do Alt+F1/2 menu vedle "My Documents" přidat také "Desktop" i při tom omezení, že uživatel uvidí pouze své položky? Řešilo by to problém dočasně odložených souborů, které budou pravděpodobně v tomto adresáři. Zároveň by to působilo zmatečně, protože by byla zobrazena pouze jedna část položek Plochy. Nějak se mi to nelíbí, toto je presně důvod, proč jsme Plochu do menu nepřidali v době, kdy jsme přidávali "My Documents".
Predpokladam, ze architektura SS neni schopna dve slozky zmergeovat a to ani za cenu nejakeho "tvrdsiho" pouziti.

Plochu bych klidne do menu pridal, ale defaultne nechal zapnuty warning (ktery by sel vypnout), ze to neni kompletni plocha a ze kompletni uvidi v pluginu. Potom by to mohlo fungovat (resit pristup na plochu pro nejaky soubor) a pritom to byt nematouci pro uzivatele, kteri toto nectou.

Pozn.: Ja osobne plochu vubec nepouzivam, je to zbytecna slozka. :)
Jiri {x2} Cincura

konelupy
Posts: 85
Joined: 18 Jul 2006, 09:06
Location: Turnov, Czech Republic

Post by konelupy »

Mne osobne a spouste dalsich lidi staci moje cast plochy takze otevrit konkretni adresar nazvany v menu napr. "Moje Plocha" by bylo super.
Omezeni pluginu by me dost vadilo to je asi stejne jako kdyz se to otevre ve slozce a tam nemam klavesove zkratky ...
Pruzkumnik a explorer ve windows je pro mne velkou neznamou.

Neuvedomil jsem si ze v XP staci otevrit dokumenty a o adresar vyse je i Plocha a dalsi uzitecne adresare . (Asi proto ze doma delam na Win98 a tam jsou ty adresare jinde).
Mnoho lidí používá plochu pro napr. pro predavani souboru mezi programy proste proto, ze je odevsad dostupna na par clicku.

Co delate kdo smysluplneho s casti plochy All User ? Stejne by bezny user nemel mit moznosti tyto polozky menit. Pokud budou zobrazeny nekde (plugin) obe casti plochy bylo by dobre mit rozliseno, ze neco patri vsem napr. aby kolega admin ktery ma rad prazdnou plochu (aby mu nerusila fotky :-) ) nemazal to co potrebuji vsichni

Co rikate na napad otevirat vsechny polozky Commands>Open Folder>Desktop v panelu SS a teprve kdyz budu chtit otevrit slozku v exploreru stisknout Shift+F3 ?
Hlasovaci otazky u tohoto tematu asi uz doplnit nemuzu ze ?
1. Otevirat jen plochu uzivatele ANO
a) z menu Alt+F1(2)
b) z puvodniho menu
2. Otevirat obe plochy dohromady (Duvod)
3. Vyhovuje tak jak je

User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Jen poznamka k plose z All Users - do teto plochy normalni uzivatel nic nezapise, protoze vsechny soubory, ktere ulozite na Plochu, jdou do vasi plochy. Napriklad na mem pocitaci je v All Users/Desktop jen par zastupcu vetsinou vytvorenych neposlusnymi instalatory.
Pokud nejaky uzivatel chce do All Users plochy neco pridat musi tak udelat rucne pres adresar C:/Doc.../All Users/Desktop a musi byt Power User a vyse.

A dodatek k Shift+F3 v adresari s plochou: Plocha a adresar C:/Doc.../%username%/Desktop jsou i pro Explorer dve odlisne veci (otevrete si ten adresar a opravdu uvidite jen sve veci a zadne ikonky Muj pocitac atd.) Shift+F3 by tedy podle mne melo (jako ted) otevrit jen ten adresar.
Last edited by zarevak on 12 Aug 2006, 00:14, edited 1 time in total.

konelupy
Posts: 85
Joined: 18 Jul 2006, 09:06
Location: Turnov, Czech Republic

Post by konelupy »

Jasne uz to vidim Commands>Open Folder>Desktop
otevira celou plochu a moje verze by otevrela jen moji cast
Teda ne ze by mi to vadilo ale nekomu by mohlo.

Post Reply