Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
Filip.Jirsak
Posts: 7
Joined: 30 Jun 2006, 17:21

Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Filip.Jirsak » 09 Jan 2017, 08:15

Od verze 3.08 nemohu v Altap Salamanderu pracovat se soubory a adresáři, které obsahují některé české znaky s diakritiky – soubor/adresář se zobrazí bez diakritického znaménka a při jakémkoli pokusu s ním pracovat (vstoupit do adresáře) Salamander ohlásí, že soubor/adresář neexistuje. Když se na daném souboru/adresáři pokusím otevřít pravým tlačítkem myši kontextové menu, nestane se nic. Musím vždy jít o adresář výš, ten otevřít v Průzkumníku a s daným souborem/adresářem pracovat v něm – Altap Salamander je tak prakticky nepoužitelný.

Mám například adresář „různé“, ten Salamander zobrazuje jako „ruzné“ (bez kroužku nad „ů“), nebo „účetnictví“ zobrazuje jako „úcetnictví“ (bez háčku nad „č“). Při vytváření adresáře s takovým jménem se rovnou vytvoří adresář s upraveným jménem, takže kdybych pracoval jenom v novém Salamnderu, vše by fungovalo (až na zkomolená jména) – jenže soubory a adresáře už mám takto samozřejmě pojmenované z dřívějška, případně je takto pojmenovávají jiní na sdílených discích. Dělají to jen některé znaky, třeba názvy „návody“, „Vysoká škola ekonomická“ nebo „družstvo“fungují normálně.

Dělá to jak u lokálních disků (NTFS), tak u lokálního disku mapovaného přes subst, a také u síťových disků mapovaných přes SMB (ať už nativní Microsoftí server nebo Samba na Synology NAS).

Ve obou případech se jedná o Windows 10, v jednom případě s kompletně českou lokalizací, ve druhém případě anglická lokalizace ale nastavené české locale. Teoreticky by to mohlo souviset i s Windows 10, protože kombinaci Altap Salamander 3.07 a Windows 10 jsem používal jen příležitostně, takže nemůžu vyloučit, že bych si té chyby nevšiml – ale je to nepravděpodobné, spíš se chyba objevila až s verzí Salamandera 3.08.
Last edited by Filip.Jirsak on 09 Jan 2017, 08:38, edited 1 time in total.

Filip.Jirsak
Posts: 7
Joined: 30 Jun 2006, 17:21

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Filip.Jirsak » 09 Jan 2017, 08:37

Ještě doplnění, nainstaloval jsem si verzi 3.07 a chová se to stejně, problém tedy souvisí s Windows 10 a ne s verzí Salamandera, jak jsem si myslel.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Jan Rysavy » 09 Jan 2017, 09:40

Můžete se prosím podívat, jaký máte nastaven jazyk pro non-unicode aplikace?

https://www.tenforums.com/general-suppo ... win10.html

Filip.Jirsak
Posts: 7
Joined: 30 Jun 2006, 17:21

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Filip.Jirsak » 09 Jan 2017, 10:01

Na jednom počítači je to „English (United States)“, na druhém to zjistím večer.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Jan Rysavy » 09 Jan 2017, 10:19

Máte možnost tam zvolit češtinu?

Filip.Jirsak
Posts: 7
Joined: 30 Jun 2006, 17:21

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Filip.Jirsak » 09 Jan 2017, 11:59

Po přenastavení na češtinu a restartu to funguje správně – Salamander zobrazuje názvy správně (třeba „různé“) a se soubory/adresáři je možné pracovat. Jsem zvědav, které jiné aplikace to rozbije :-) Večer to ještě ověřím na počítači, kde mám Windows 10 s českou lokalizací.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5196
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: Chyba: nedostupnost souborů a adresářů s diakritiky ve Windows 10

Post by Jan Rysavy » 09 Jan 2017, 12:07

Toto nastavení nic nerozbije, nemusíte se obávat. Problém nastává pouze v případě, že provozujete jiné non-unicode aplikace a potřebujete se spouštět v jiném jazyce než v češtině. Potom nastává kolize. Jakmile bude Salamander podporovat unicode, tento problém zcela odpadne.

Post Reply