Page 1 of 1

Problémy s diakritikou

Posted: 03 Oct 2016, 14:45
by pavelx
Zdravím,

mám trošku jiný problém s diakritikou než v příspěvku od uživatele "swift ". Uživatelům se daří zapsat na souborový systém NTFS písmena s diakrotikou pomocí dvou znaků - viz obrázek:
diakritika1.png
diakritika1.png (546 Bytes) Viewed 7968 times
S takto pojmenovanými soubory se Salamader neví rady a při kopírování/přemístění/mazání nahlásí chybu "Systém nemůže nalézt uvedený soubor". Přejmenovat soubor jde.

V prostředí příkazové řádky jdou soubory alespoň bez problémů smazat a přejmenovat, ale kopírování a přemístění končí stejnou chybou jako u Salamadera.

V prostředí Powershell (non ISE) se názvy souborů zobrazují stejně jako v prostředí příkazové řádky, ale jdou kopírovat/přemisťovat naprosto bez problémů.

V prostředí Powershell ISE se soubory s diakritikou zobrazí "správně". Namísto "špatného" pojmenování »du°chodove´ho sporˇeni´.doc« vidím u příkazu dir korektní diakritiku »důchodového spoření.doc«. Při kopírování/přemístění se "špatné" pojmenování zachová, byť v příkazu vidím správně napsanou diakritiku.

Průzkumník/Explorer se chová jako Powershell ISE.

Pikantní je následující. V prostředí Powershell ISE si vezmu text "důchodového spoření.doc" do schránky. Přejdu do prostředí Salamandera, kde přejmenuji nějaký testovací soubor na »důchodového spoření.doc«. I když v okně pro přejmenování vidím text správně česky, tak Salamader zapíše text "špatně". Pak to vypadá, že mám na souborovém systému dva shodně pojmenované soubory. Krátké názvy, které jsou povolené, jsou samozřejmě rozdílné.
diakritika2.png
diakritika2.png (3.49 KiB) Viewed 7968 times
V průzkumníku to samé udělat nelze. Pokus končí chybou.

Nejde Salamader rozšířit o to, aby uměl pracovat s takto "špatně" pojmenovanými soubory jako to umí např. Powershell (non ISE)?

Díky za odpověď.

Pavel

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 03 Oct 2016, 15:03
by Jan Rysavy
Začali jsme pracovat na podpoře Unicode v Salamanderu. Při testování ověříme i popsanou situaci, děkujeme za zprávu.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 15 Apr 2017, 00:05
by jmarusinec
Mám podobný případ. Dosáhnu ho takto:
Na MacOS 10.12.4 pomocí Google Disk 2.23.5075.1619 uložím nový soubor s diakritikou v názvu například "ěščřžýáíé.jpg".
Na jiném počítači s Windows 10 Pro 1607.14393.1066 se mě přenese tento soubor pomocí Google Disk 2.34.5075.1619.

Ve Windows vypadá normálně a lze s ním pracovat. V salamanderu je diskritika za znakami jako samostatné znaky a se souborem se dá praocovat problematicy. Funguje přejmenování a kopírování se změnou názvu.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 07 Dec 2017, 15:31
by jaaara
Na problémy s názvy souborů uloženými v MACOSX narážím velmi často, poslední verze AS (3.08) si s tím stále neví rady. Posunulo se nějak řešení podpory Unicode v AS?

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 07 May 2018, 07:36
by honzabu
Mám problém s diakritikou po upgrade Windows 10 x64 na build 1803. Název v panelu nezobrazuje diakritiku, ale při pokusu o přejmenování je to zobrazeno korektně.
Image

Předpokládám, že to bude problém jazykových sad. Existuje nějaké rychlé řešení tohoto problému?

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 09 May 2018, 15:05
by Jan Rysavy
Aktualizaci na W10 build 1803 jste dělal z jakého systému? Také W10? Chápu správně, že před aktualizací se tento adresář zobrazoval správně?

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 11 Jun 2018, 14:01
by stanley76
Tiež mám problém pri pripojení sa k win10 cez microsoft remote desktop cez MacOs. Pri verzii MS RDP 8 salamander súbory zobrazuje správne, avšak ak použijem MS RDP verziu 10 z MAcOS na vzdialené pripojenie k win10, tak súbory ktoré sú uložené na MacOS nezobrazuje diakritiku správne. Ak použijem prieskumník vo Win10 - ten ich zobrazí správne vždy (aj RDP 8 aj RDP10).

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 28 Jun 2018, 00:56
by n_petr
Jan Rysavy wrote:
09 May 2018, 15:05
Aktualizaci na W10 build 1803 jste dělal z jakého systému? Také W10? Chápu správně, že před aktualizací se tento adresář zobrazoval správně?
Dobrý den, potvrzuji rovněž problém s diakritikou až na nových Windows 10 x64 - Version 10.0.17134.112 - instalovaných na zformátovaný HDD (jedná se jako vždy o EN/US verzi s regionals nastavenými na Czech - po zadání příkazu chcp na příkazovém řádku se vypíše - Active code page: 437). V nativním File Exploreru a Total Commanderu 9.12 x64 se všechny znaky zobrazují správně s diakritikou, v Altap Salamanderu 3.08 x64 se zobrazují postižené znaky bez diakritiky. Když zkusím v AS takovýto soubor/adresář zkopírovat pomocí F5 -> Error: (2) The system cannot find the file specified.

Cvičně se dívám na běžné malé znaky, které zlobí: áčďéíňóřšťúůýž (FE/TC) > ácdéínórštúuýž (AS).

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 28 Jun 2018, 21:18
by SelfMan
Je Salamander pustany v User alebo Administrator mode.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 30 Jun 2018, 12:09
by n_petr
SelfMan wrote:
28 Jun 2018, 21:18
Je Salamander pustany v User alebo Administrator mode.
Pokud je to dotaz na mne, v obou módech stejný problém.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 30 Jun 2018, 12:46
by SelfMan
A co je nastavene v Salamandrovi v
Options > Configuration > Language > Code Page Conversion Tables
Tiez by som sa pozrel na
Options > Configuration > Appearance > Panel font

Taktiez, co je nastavene v systeme?
Nastavenia > Cas a jazyk > Miestne jazykove nastavenia > Spravcovske nastavenia jazyka > Zmenit miestne nastavenie systemu
Nie je tam nahodou zvolene policko pre pouzitie UTF8? (BETA funkcia)

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 09 Jul 2018, 22:25
by n_petr
Dobrý den, moc děkuji za tip - problém opravdu vyřešila změna Windows locales z English (před změnou AS detekoval 1252) na Czech (nyní AS detekuje 1250). Nakonec jsem k tomu vygooglil i druhou diskuzi viewtopic.php?t=33975#p58089 s odkazem na podrobnější návod https://www.tenforums.com/general-suppo ... win10.html. Zdá se, že Conversation tables neměly/nemají na problém vliv.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 09 Jul 2018, 23:17
by SelfMan
Rado sa stalo. Dolezite je, ze je problem vyrieseny.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 17 Jul 2019, 08:17
by Sancho
Dobrý den, Mám stejný problém v Salamanderu 4.0 (x64), WIN 10 Home 64bit.
Výstřižek Salamander.PNG
Výstřižek Salamander.PNG (8.12 KiB) Viewed 262 times

V Oblasti=>Jazyk pro programy nepodporující kod Unicode je nastavena Čeština (pokud jsem zaškrtnul BETA, přestali fungovat jiné aplikace). Máte prosím někdo nějaké řešení ? Děkuji.

Re: Problémy s diakritikou

Posted: 17 Jul 2019, 11:17
by SelfMan
V tomto pripade je to cisty Unicode problem. Salamander ho nepodporuje. Preberane je to tu na viacerych miestach.
Tieto nazvy suborov boli podla vsetkeho skopirovane z PDF, Apple MAC alebo ineho zdroja.
Pismena s diakritikou v prvych suboroch v zozname su evidentne tvorene kompozitom z viacerych znakov.
Posledny subor ma uz standardne "á"-cko.

Problem s unicode celkom slusne popisal Zarevak v tomto prispevku.