V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren » 01 Mar 2016, 07:56

Jan Rysavy wrote:Takže pokud dobře chápu, ukázalo EXE z enumfolder_v2.7z to co Explorer (ve skupině Počítač)?
Ano přesně tak ;). Takže jsme se dobrali ke stejnému výsledku a to včetně neviditelnosti NASu jako počítač pod W10. Takže si budu muset asi počkat, až budou W10 fungovat jak mají fungovat. Děkuji moc za spolupráci i když nevedla k nápravě a chyba není u vás, ale u microsoftu.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5127
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy » 01 Mar 2016, 08:06

Prostor a "vylepšení" Salamandera by byl - mohli bychom okolní počítače enumerovat stejnou metodou, kterou používá Explorer. Chybu by to neřešilo, jen obcházelo. Otázka je, zda do toho investovat čas nebo počkat na opravu WNet API od MS. S problémem s neviditelným Linux/Samba by to nepomohlo, ten na našich W10 nevidí ani Explorer.

Mimochodem, u dcery ten NAS z W10 (10.0.10240) vidíte?

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren » 01 Mar 2016, 08:12

Chápu. To už se musíte rozhodnout vy, jaké je pro vaše zákazníky optimální řešení. Otázkou totiž je, kdy to MS opraví a hlavně jestli opraví i tu "neviditelnost" NASu, protože tam má problém i Explorer.

jsm
Posts: 9
Joined: 01 Dec 2013, 21:15

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by jsm » 01 Mar 2016, 09:52

Používám podobné síťové prostředí jako vy - 1x Win10 (build 10.0.10586) + 1x Win7 + 1x Synology NAS + 2x Android. Vše aktualizované na nejnovější verze a nevybavuji si, že bych měl s NASem někdy problémy s viditelností. NAS vidím v okolních počítačích jak v Exploreru, tak i v Salamanderu (3.06 64-bit) a telefonu. Bohužel teď nejsem u svého počítače, tak nemůžu provést testy. Pokusím se na to podívat večer a napíšu více informací.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren » 01 Mar 2016, 11:03

Ano já jsem s tím taky do nedávna neměl problém, ale současný stav je, že na verzi 10.0.10586 mi to nechodí. Respektive občas se to vzpamatuje, chvíli NAS vidím, ale v 90% případů jej nevidím. Včera při testování se mi zase na chvíli objevil - zkusil jsem příkaz net view a byl v pořádku. Za chvíli už to ale v pořádku nebylo a opět chyba 1231 při pokusu o příkaz net view. Je ale zajímavé že příkaz "net view [název NAS]" projde v pořádku a NAS detekuje. MS v tom mají očividně nějaký hokej.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5127
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy » 01 Mar 2016, 11:04

Pro zajímavost jsem z https://www.microsoft.com/cs-cz/softwar ... /windows10 stáhnul ISO pro W10 x86 Pro En (10.0.10586) a provedl čistou instalaci do VirtualBoxu. Měl jsem instalaci upgradovanou ještě z Insider Preview programu, tak jsem to chtěl vyčistit. Během instalace jsem vypnul ty tři stránky dotěrných možností o odesílání všeho možného do MS, povolil "network discovery", jinak jsem nic neměnil. Výsledek: WNet funkce vrací prázdný seznam, příkaz "net view" chybu 1231 :(

Poznámka: Licence se sama aktivovala (MS si drží signatury HW pro který provedli aktivaci), žádný licenční klíč jsem nemusel zadávat. Hezké.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren » 01 Mar 2016, 18:52

Takže ohledně našeho problému mám pro vás novinku, která pro vás bude určitě přínosná. S mou "neviditelností" NASu v síti jsem se obrátil na technickou podporu Synology (mimochodem jejich technická podpora je na špičkové úrovní a naprosto vždycky jsem v případě nějakých problémů od nich dostal řešení). Takže cituji Synology + obrázek nastavení NASu:
Dobrý den,
děkujeme že jste kontaktoval naší technickou podporu. Tento problém je bohužel spjatý s aktualizací Windows10 kde microsoft změnil parametry LBM, přes které se Synology publikuje v místní síti. Naší vývojáři pracují na odstranění problému který bude vydán v nadcházejícím updatu DSM.
Zatím doporučuji přepnout file services na SMB1, přes které by mělo LBM stále fungovat.
Control Panel - File Services - Advanced Settings
new_img_56d5c3c6c5245.png
new_img_56d5c3c6c5245.png (156.06 KiB) Viewed 5575 times
Největší fór je ale v tom, že jakmile jsem tohle nastavil na NASu, tak mi okamžitě i v Salamandru začal fungovat výpis všech počítačů v síti. Spustil jsem "net view" a samozřejmě jsem dostal výpis všech strojů v síti včetně NASu. Abych to ověřil, tak jsem přenastavil v NASu vše na původní hodnotu a rázem "net view" hlásí chybu a výpis počítačů v Salamandru už nefunguje. Takže opravdu to ovlivňuje připojený unixový server, který pravděpodobně pro celou síť nastavuje nejvyšší úroveň protokolu souborové služby windows.

A ještě pro jistotu nakonec citace z Helpu Synology (musel jsem přepnout na nejnižší úroveň SMB 1, aby vše začalo fungovat):
Max. protokol pro souborovou službu Windows:
V závislosti na konfiguraci vaší sítě můžete nastavit nejvyšší úroveň protokolu, která bude podporována vaším zařízením Synology NAS.

Povolit SMB 2: SMB (Server Message Block) 2 je podporován už od verze systému Windows Vista a představuje vylepšenou verzi SMB. SMB 2 vylepšuje možnost slučování většího počtu akcí SMB do jediného požadavku za účelem snížení počtu síťových paketů a zvýšení výkonu.

Povolit SMB 2 s Large MTU: Termínem „Maximum transmission unit“ (MTU, česky „největší přenosová jednotka“) se označuje největší datová jednotka, kterou lze přenést prostřednictvím komunikačního protokolu. Chcete-li využívat výhod rychlejších síťových rozhraní, jako je například 1- až 10gigabitová síť Ethernet, dokáže jednotka Large MTU zvýšit hodnotu největší přenosové jednotky až na 1 megabajt (MB). Povolením funkce Large MTU dojde ke zvýšení rychlosti a efektivity přenosů velkých souborů a zároveň ke snížení počtu paketů, které je potřeba zpracovat.

Povolit SMB 3: SMB 3 je podporováno od verze Windows 8 a Windows Server 2012. Jedná se o zdokonalenou verzi SMB 2. SMB 3 podporuje šifrovaný přenos souborů na bázi AES a tím podporuje zabezpečení vzájemného přenosu souborů (peer-to-peer).

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5127
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy » 01 Mar 2016, 20:11

Velice zajímavá informace. Takže to potvrzuje to, co uvádějí jako řešení ve vlákně http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... e=1&auth=1
problem with NAS' (in this case Synology) and SMB 3.11.
This maybe the correct solution.

http://forum.synology.com/enu/viewtopic ... 9&t=106924

sc.exe config lanmanworkstation depend= bowser/mrxsmb10/nsi
sc.exe config mrxsmb20 start= disabled
Díky za novinky!

V mém případě jsem dnes ráno ověřil, že mi W10 zlobí i v případě, že Linux na síti neběží a všechny počítače jsem zapínal z vypnutého stavu. Tedy běží tu na síti router, řídící jednotka kotle a jedno R-Pi na Debian 8, ale vše bez Samby. W10 mám jen ve VirtualBox v bridge režimu síťové karty. Ale tam nečekám, že by VirtualBox do SMB protokolu nějak zasahoval.

jsm
Posts: 9
Joined: 01 Dec 2013, 21:15

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by jsm » 01 Mar 2016, 22:46

Dívám se teď do konfigurace svého NASu a Sambu mám nastavenou na SMB 3 + automatický režim šifrování (podle logu ji mám zapnutou od 15.5.2015). Verzi Win10 mám 10.0.10586.104. Net view vypíše správně všechny počítače v síti.

kren
Posts: 17
Joined: 02 Nov 2009, 18:56

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by kren » 01 Mar 2016, 23:02

jsm wrote:Dívám se teď do konfigurace svého NASu a Sambu mám nastavenou na SMB 3 + automatický režim šifrování (podle logu ji mám zapnutou od 15.5.2015). Verzi Win10 mám 10.0.10586.104. Net view vypíše správně všechny počítače v síti.
No on tam pan Ryšavý v příspěvku výše dával odkaz na fórum MS, kde se o tom píše. Jak jsem jen tak z zběžného prolétnutí pochopil on je totiž problém v dekódování názvů počítačů a že tenhle problém vzniká tehdy, když nejsou názvy všech strojů v síti důsledně velkými písmeny, že od tohoto buildu si netbios neumí poradit s UPERCASE některých názvů strojů v síti. Vy máte názvy vašich strojů pouze velkými nebo pouze malými písmeny? Když se totiž v názvu jednoho stroje objeví současně malá i velká písmena, tak to NETBIOS nezvládá. Nemyslím teď názvy zobrazené v Exploreru, ale názvy přímo zadané u každé mašiny (v Exploreru je to vždy Upercase). Kromě toho mě ten net view i tak na chvíli fungoval, ale jen na chvíli a nemělo to žádnou příčinu, nicméně z 99% mi to s nastavením SMB 2 ani 3 nefungovalo. SMB1 to vyřešilo, nicméně na fóru Synology píše, že jakmile vydají opravu systému NASu, tak si to máme přepnout zase zpět na protokol vyšší úrovně.

Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff
Posts: 5127
Joined: 08 Dec 2005, 06:34
Location: Novy Bor, Czech Republic
Contact:

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by Jan Rysavy » 02 Mar 2016, 06:15

To je pravda s tím mixed case - máme tu po baráku v názvech mašin CamelCase. Takže v našem případě to dost možná bude tím. Původně jsem se duševně věnoval spíš co s tím na straně Salamandera, takže jsem ani pokusy s nastavením sítě nedělal.

Až Synology vydají tu opravu, dejte prosím vědět. Docela by mě zajímalo, jaké síťové vrstvy se ten patch vlastně dotkne.

Edit: Takže potvrzuji! Po změně názvu mého W7 stroje na UPPERCASE se to rozjelo a W10 (ty měly UPPERCASE název od začátku) vidí okolní stroje a příkaz "net view" funguje a vrací seznam strojů. Našel jsem další vlákna řešící tento problém.

https://social.technet.microsoft.com/Fo ... networking
http://www.tenforums.com/network-sharin ... sue-4.html
http://www.tenforums.com/network-sharin ... twork.html
http://windowanswers.com/windows-rt/win ... 24991.html
http://www.networksteve.com/enterprise/ ... 8&Posts=38
http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=248365

jsm
Posts: 9
Joined: 01 Dec 2013, 21:15

Re: V Salamandru nevidím počítače v síti, v exploreru ano

Post by jsm » 02 Mar 2016, 08:21

Je pravda, že zmiňované fórum jsem přejel jen letmo. Já mám v síti vše v UPERCASE, takže to bude důvod, proč jsem nezaznamenal žádné problémy. Díky za zajímavé informace.

Post Reply