Ukládání/neukládání konfigurace

Hlášení chyb a problémů programu Altap Salamander. Buďte, prosím, ve svých popisech co nejpodrobnější a vytvořte pro každý incident nový příspěvek. Nevkládejte programem generovaná hlášení o pádu programu, pošlete je e-mailem.
mANY
Posts: 21
Joined: 22 Feb 2007, 21:09
Contact:

Ukládání/neukládání konfigurace

Post by mANY »

Když zruším ukládání nastavení při ukončení Salamandera a pak AS vypnu, po opětovném spuštění je tato volba opět zaškrtnuta. To znamená, že když v nastavení něco změním, dám OK, AS konfiguraci neuloží? Myslím, že by měl. Takto mi přijde jeho chování nelogické.
xm
Posts: 67
Joined: 11 Dec 2007, 11:11

Post by xm »

> Když zruším ukládání nastavení při ukončení Salamandera
----------------

-> v teto vete je receno vse ;-) (musite pak Vasi zmenenou konfiguraci ulozit rucne...)
mANY
Posts: 21
Joined: 22 Feb 2007, 21:09
Contact:

Post by mANY »

No spíš jsem chtěl otevřít diskusi, zda by se neměla konfigurace ukládat vždy, když dám v nastavení OK. Protože to je to, co očekávám. Ukládání nastavení při ukončení by se mělo týkat jen např. aktuálních adresářů v panelech, ukládání historie atd.
User avatar
stepand76
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 455
Joined: 16 Apr 2007, 21:22
Location: Pardubice, Czech Republic

Post by stepand76 »

mANY wrote:No spíš jsem chtěl otevřít diskusi, zda by se neměla konfigurace ukládat vždy, když dám v nastavení OK.
IMHO by se měla.
Raptor

Post by Raptor »

IMHO Ok = ulozit

Ale s diskuzi na ukladani/neukladani konfigurace bych nezacinal ale pohledal bych kolikrat se to tady uz resilo. Dokud nebude vyresene ukladani konfigurace lepe nez je a ne do registru, nema cenu to asi resit.
User avatar
Ether
Posts: 1463
Joined: 10 May 2007, 16:08
Location: Czech Republic
Contact:

Post by Ether »

Tohle je sporné. Předesílám, že by se za každou cenu měl program vyvarovat ukládání jakékoli konfigurace bez předchozího souhlasu nebo příkazu uživatele. Jinak každý program se v tomto liší. Zkuste si spustit nějaký program, něco přenastavit a pak ho shodit. Jeden si konfiguraci pamatuje (ukládal při zmáčknutí OK), jiný si zachová původní nastavení (neukládal), některé to nerozdýchají (špatný program) a některé nabídnou více možností (browsery, kancelářské aplikace). Samotný Explorer ukládá konfiguraci až při odhlašování, zatímco veškeré systémové nastavení se ukládá při každé změně, takže ani Microsoft k tomu nemá jednotný přístup.

Já sám si velice chválím možnost neukládat konfiguraci, protože často s ní dělám experimenty (přidávám a odebírám pluginy, vytvářím dočasné příkazy v User Menu, ...) a nerad bych, aby se mi pošramotila výchozí konfigurace. Ale z hlediska běžného uživatele není dobré, když program nastavení ukládá s prodlevou a je možné, že program mezitím spadne a nic neuloží. Je velmi frustrující, když konečně nastavím poslední malinkatý detail v konfiguračním dialogu o 20 záložkách a pak zjistím, že to musím dělat znovu.

Proto doporučuju přidat do konfigurace tlačítko 'OK & Save' a volbu 'Save configuration on exit' přeformulovat třeba na 'Save configuration automatically on exit'. Bude s tím spojené sice určité zpomalení (ukládání do registrů trvá asi 1s, což už je postřehnutelné zdržení), ale požadovaná funkce bude přidána a zároveň zůstanou i dosavadní možnosti. EDIT: Nebo by stačilo hned vedle Save on exit dát i volbu Save on OK a bude hotovo.

Problém může nastat s ukládáním konfigurace pluginů. Hádám, že by se musel každý plugin mírně upravit, aby toto zvládal.
Ελληνικά rulez.
Sigi
Posts: 45
Joined: 31 Dec 2005, 17:26
Contact:

Post by Sigi »

urcite neukladat po stisknuti OK, protoze casto mam kvuli nepodpore tabu pustenych vice oken a abych se v nich vyznal, nastavim si vzdy u kazdeho na zalozce MAIN jinou ikonu a prefix. Potvrzuju OK, ale zmenu chci jen pro dane okno ne vsechny nasledujici salamy.
urcite to bude chtit dalsi tlacitko jako psal ether a dvojici [ok][cancel] rozsirit.
User avatar
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer
Posts: 789
Joined: 04 Feb 2006, 16:49
Location: Prague, Czech Republic

Post by zarevak »

Narážím na podobný problém jako někteří z vás. Spouštím si několik instancí (buď kvůli vývoji pluginů nebo kvůli náhradě záložek) Salamanderu, ale chci, aby se nastavení ukládalo jen pro tu hlavní.

Před víkendovou reinstalací systému jsem to řešil tak, že jsem globálně vypnul ukládání nastavení a sem-tam nastavení uložil v hlavní instanci pomocí volby "Save configuration".

Situaci by mohlo pomoci, kdyby šlo Salamander spustit s možností vypnout ukládání konfigurace nějakým přepínačem (současné "Salamand.exe /?" tento přepínač nezmiňuje, v nápovědě pod heslem Command Line je zmíněn Příkazový řádek v Salamderu)

Zpátky k ukládání konfigurace:
- Windows 7 obsahují změnu, kdy se konfigurace neukládá po odhlášení, ale po 30 sekundách po poslední změně. 30 sekund prý dává uživateli možnost přenastavit více věcí zároveň a také chrání před ztrátou konfigurace při pádu systému... (Bod 4 v příspěvku: A few more changes from Beta to RC…

- Přidání tlačítka OK & Save by pomohlo nám profi uživatelům, ale zmátlo normální uživatele, kteří by byli zmateni, zda mají zmáčknout OK nebo OK & Save. Jsem za to, že by se konfigurace měla uložit po zmáčknutí tlačítka OK, po změně seznamu pluginů a po zavření dialogu nastavení pluginu. Nejlépe, aby se uložila vždy jen odpovídající část (konfigurace, pluginy, ...).

- Pro profi uživatele by zavedení DoNotSaveConfiguration přepínače příkazového řádku umožnilo ukládání nastavit pro jednotlivé instance a případně si vytvořit zástupce na verzi s ukládáním a bez ukládání. (Konfigurace Save Configuration by zůstala, pro globální vypnutí, kdybychom nechtěli používat přepínač)

- Ještě jeden nápad: Salamandery mezi sebou komunikují. Pokud je spuštěno více instancí, tak se v současnosti uloží konfigurace naposledy vypnutého Salamanderu. Pokud se vypínají dva současně, může pravděpodobně vzniknout zmatek. Salamandery by se mohli domluvit na spolupráci a nechat uložit konfiguraci jen jedním - hlavním - z nich. Urychlí se tak ukládání a vyřeší se nepředvídatelnost, která konfigurace vyhrála závod o uložení.
Raptor

Post by Raptor »

Mozna by se meli pomalu zacit rozlisovat uzivatele a uzivatele :-)

Ano, pokud je clovek vyvojar a neco vyviji, ci testuje, pak si preje, aby AS nic neukladal. Ale zkusme se spise bavit o uzivatelich a vyvojare nechat stranou. Pak si zkuste jeste jednou polozit otazku o ukladani a predstavit si sebe na pozici normalniho uzivatele (je jich vetsina), kteri pouzivaji 1 instanci AS, nedelaji zadne pokusy a proste jsou zvykli na urcite chovani programu. Jako ze OK ulozi co vyberu stejne tak jako ze to Cancel zrusi.

EDIT:
A jeste bych tady chtel dodat neco k ukladani konfigurace AS obecne. O vikendu mi bohuzel slitl PC a opet doslo k naruseni konzistence dat v registru, kdy AS tupe oznami ze doslo k chybe a smaze mi cele nastaveni. Toto mne rozhodne dokaze vytocit vice, nez to, ze se nekde neco neulozi. Mozna by se uz opravdu melo vyvojarske jadro zamerit na to, aby se celkovy proces ukladani/nacitani konfigurace dal dokupy. Ale o tom je tu tusim jiny thread (pokud ne, muze se udelat), kde se sepisuji postrehy jak by mela konfigurace fungovat, jak se ukladat, jake ma mit moznosti atd.
Post Reply